Hlavní obsah

Kdo ovládne NKÚ? Vládní koalice jedná o nových jménech

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Premiér Petr Fiala s předsedy koaličních stran.

Reklama

Prezidentovi Nejvyššího kontrolního úřadu Miloslavu Kalovi končí letos v březnu mandát. Podle zjištění Seznam Zpráv jsou ve hře nová jména: Petr Neuvirt a Simeona Zikmundová.

Článek

Článek si také poslechněte v audioverzi.

Po zvolení na Hrad v březnu roku 2013 to byla pro Miloše Zemana jedna z prvních personálních operací v jeho prezidentské funkci. Na návrh Poslanecké sněmovny jmenoval do čela Nejvyššího kontrolního úřadu někdejšího poslance ČSSD Miloslava Kalu.

Po devíti letech však letos v březnu mandát Kalovi skončí. Jak potvrdil v prosincovém rozhovoru pro Seznam Zprávy, rád by v pozici prezidenta vlivného úřadu pokračoval.

Šanci obhájit svůj mandát má, protože si podle informací Seznam Zpráv vyjednává podporu u poslanců a je pravděpodobné, že by prezident Miloš Zeman proti jeho opětovnému jmenování nic nenamítal. Kala to však s obhajobou nebude mít zcela snadné.

Podle tří na sobě nezávislých zdrojů Seznam Zpráv blízkých vedení vlády jsou ve hře dva konkurenti, o kterých se v rámci přeobsazení vedení NKÚ na koaličních radách aktuálně hovoří.

Prvním aspirantem, za kterého nasazuje vyjednávací síly TOP 09, je Petr Neuvirt, jenž je členem této strany od doby jejího vzniku v roce 2009. Potvrdil, že bude-li osloven, měl by o vedení NKÚ zájem. „Budu upřímný, zatím to nikdo se mnou neřešil, pokud bych byl osloven, zájem bych měl,“ řekl Neuvirt Seznam Zprávám.

Zdůraznil, že pro vedení instituce, jejíž je členem, má dostatečnou kvalifikaci. „Pro mě je nejdůležitější, aby úřad fungoval. Dělám v kontrole bezmála 30 let, co jsem se dostal k této oblasti. Demokratické principy a zásady jsou pro mě důležité,“ dodal Neuvirt.

Předsedkyně Sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová potvrdila, že koalice se tématem zabývá. Jméno Petra Neuvirta nevyvrátila. „Na koaličním jednání budeme teprve obsazení pozice prezidenta NKÚ řešit,“ napsala v SMS zprávě.

Foto: Seznam Zprávy

Petr Neuvirt a Simeona Zikmundová.

Druhým jménem, o němž se mluví v rámci KDU-ČSL i ve vedení Ministerstva životního prostředí (MŽP), je tamní náměstkyně ministryně Simeona Zikmundová. Ambiciózní úřednice v roce 2015 usilovala o funkci náměstkyně ministra vnitra pro státní službu a dostala se do finálové trojice kandidátů na pozici tzv. superúředníka.

Seznam Zprávy se ptaly Zikmundové, zda by měla o post šéfky NKÚ zájem, na dotazy ale nereagovala.

Zikmundová na NKÚ již dříve pracovala, podobně jako Neuvirt je spojovaná s někdejším prezidentem úřadu Františkem Dohnalem, který v roce 2013 zemřel. Server Lidovky.cz v roce 2012 upozornil na to, že Zikmundová byla s bývalým šéfem NKÚ úzce spojena a dostávala vysoké roční odměny.

V roce 2010 si podle serveru vylepšila roční příjem o 453 tisíc korun, o rok později dostala od Dohnala prémie 331 tisíc korun. Na tak vysoké částky přitom nedosáhli ani šéfové odborů, kteří se podíleli na kontrolách – tedy hlavní činnosti úřadu.

V čele NKÚ stál Dohnal od listopadu roku 2005 do začátku roku 2012. Post opustil, protože byl pravomocně odsouzen a dostal podmíněný trest za to, že odmítl vydat kontrolnímu orgánu Sněmovny podklady umožňující audit hospodaření NKÚ.

Vedle pozice prezidenta NKÚ promlouvají Poslanecká sněmovna a hlava státu i do obsazení funkce viceprezidenta kontrolního úřadu. Tuto funkci od roku 2013 vykonává exposlankyně ODS Zdeňka Horníková. Její mateřská strana je nyní ve vládě, tudíž není nijak vyloučené, že pro pokračování ve vedení NKÚ najde podporu.

Podle předsedy poslaneckého klubu KDU-ČSL Marka Výborného řeší téma Nejvyššího kontrolního úřadu předsedové pětikoalice. A například ministr pro místní rozvoj a šéf Pirátů Ivan Bartoš proti dosavadnímu prezidentovi NKÚ Kalovi nemá výhrady.

„O situaci ohledně vedení NKÚ se bude teprve jednat. Podle našich dosavadních informací pan Kala vykonával svou funkci adekvátně a nevíme o jakémkoliv podezření, že by například kontroly byly vedeny účelově či s ohledem na zákulisní a politické zájmy. Vše je nicméně otázkou podrobnějších diskuzí.“

Rozsáhlejší výměna?

V souvislosti se změnou vládnoucí garnitury a rozvržením sil v Poslanecké sněmovně, kde drží 108 hlasů vládní většina, může v nadcházejícím období dojít k rozsáhlejším změnám ve vedení NKÚ. Vedle prezidenta a viceprezidenta je součástí takzvaného Kolegia dalších 15 členů NKÚ.

Ty volí na návrh prezidenta NKÚ Poslanecká sněmovna, jejich funkční období trvá nepřetržitě do dosažení věku 65 let.

Členy NKÚ jsou i politici, jejichž strany ze Sněmovny loni vypadly. Jde například o exposlance KSČM Vladimíra Koníčka či bývalého šéfa poslaneckého klubu ČSSD Romana Sklenáka. Své zastoupení zde má i dnes již opoziční hnutí ANO v postavě exposlance Romana Procházky.

Reklama

Doporučované