Hlavní obsah

Opozice blokuje důchodovou novelu. Poslanci se sejdou zase za týden

Foto: Michal Sula, Seznam Zprávy

Koalice s opozicí ve třetím čtení bojují o důchodovou novelu.

Reklama

aktualizováno •

Vládní koalici se nepodařilo dnes protlačit třetí čtení důchodové novely. Schůze Poslanecké sněmovny proto bude pokračovat příští středu.

Článek

Poslanci si zkrátili prázdniny. Kvůli opozičním obstrukcím důchodové novely se Poslanecká sněmovna bude muset opět sejít v příštím týdnu. Novela má zpřísnit podmínky pro odchody do předčasných penzí, což se opozici nelíbí.

Koalice na začátku pátečního jednacího dne už přistoupila ke zkrácení doby řečnění na dvakrát 10 minut. Třetí čtení zákonů však mohou poslanci projednávat jen ve středu a v pátek mezi 9 a 14 hodinou. Určuje to jednací řád. Pro další týden zůstává 22 přihlášených řečníků. Opozice může při obstrukcích využívat i přestávky na poradu klubů, k nim však prozatím nepřistoupila.

Ministr práce a sociálních věci a vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL) po konci páteční schůze novinářům řekl, že je možné, že koalice zařadí hlasování o novele na pevný čas. „Požádal jsem vedení našeho klubu, aby společně s ostatními předsedy projednali, že pokud by se nezměnil přístup opozice, abychom případně ve středu hlasovali v pevném termínu a tento tisk jsme postoupili dál do Senátu,“ uvedl.

Dodal, že zkrácení řečnící doby na dvakrát 10 minut je podle něj dostačující. „Myslím, že normální člověk umí ve 20 minutách říct to podstatné, co chce,“ uvedl. Třetí čtení navíc podle něj už nemá sloužit k sáhodlouhým debatám. „Za první a druhé čtení vystoupilo více jak 200 diskutujících, rozprava byla poměrně podrobná. Ve třetím čtení se takovéhle typy diskuzí už nevedou, jde se hlasovat a vede se jen stručná konkrétní debata,“ vysvětlil.

Po necelých dvou hodinách zkusila předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová využít nepřítomnosti velké části poslanců v sálu a přišla s procedurálním návrhem na odložení bodu do konce srpna. Poslanci se stihli do sálu přemístit zpět a návrh neprošel.

Opozice: Je to okrádání důchodců

Oba opoziční kluby vetovaly i návrh, aby poslanci mohli o třetím čtení jednat dnes až do večera. Opozice proti důchodové novele bojuje s heslem, že „vláda chce okrást důchodce“.

Důchodová reforma přehledně

Změny v penzijním systému, úpravy výpočtu výše důchodů nebo odchod do důchodu. Čtěte v článku.

„Je potřeba udělat změny proto, aby i děti a vnoučata nynějších důchodců měly šanci, že budou mít důchody z průběžného systému, které dokážou zajistit jejich dobrou životní úroveň,“ řekl už dříve ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Součástí návrhu je prodloužení minimální doby hrazení odvodů z 35 na 40 let. Předčasný důchod by měl být podle novely možný nejvýše tři roky před dosažením důchodového věku místo nynějších až pěti let. Pobíraná částka by se pak měla krátit více než doposud. Do řádného termínu penze by se nevalorizovala zásluhová část důchodu.

Třetina růstu reálných mezd

Při pravidelných lednových valorizacích se penze nyní zvyšují o inflaci a o polovinu růstu reálných mezd. Od příštího roku by se měl brát v úvahu výhradně růst cen pro domácnosti důchodců. Započítávala by se třetina růstu reálných mezd.

Pokud by se ceny zvedly nejméně o pět procent od posledního přidání, měli by důchodci stejně jako teď při mimořádné valorizaci dostat víc peněz, ovšem nejdříve od července kalendářního roku.

Pobírat by měli dočasný přídavek a zvednout by se jim měla i zásluhová část penze, ovšem prakticky rovněž dočasně. O kolik procent by totiž zásluhový díl kvůli zdražování rostl, o tolik procent by pak bylo jeho běžné lednové navýšení nižší. Dočasný přídavek a zvýšení procentních výměr mají podle novely odrážet 60 procent růstu cen.

Reklama

Doporučované