Hlavní obsah

Komentář: Horké hlavy v armádě. To nikdy nekončí dobře

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Jana Černochová a Karel Řehka na oslavách třiceti let české armády letos v lednu.

Reklama

Problém, dřív než eskaluje, musí vyřešit premiér Petr Fiala a zchladit obě horké hlavy. Ale ví, že Černochová má v ODS silnou pozici.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Náčelník generálního štábu Karel Řehka – osmačtyřicetiletý voják považovaný za jeden z vůbec největších talentů české armády – ani ne po roce ve funkci uvažoval o své rezignaci. A to kvůli Janě Černochové. Má pocit, že ministryně obrany se mu příliš plete do řízení armády, překračuje své kompetence a zasahuje do jeho pravomocí. Dokonce si na ni stěžoval u premiéra Fialy, o sporu ví i prezident Pavel.

Nepochopitelný konflikt mezi ministryní obrany a náčelníkem generálního štábu zrovna v současné době je nebezpečný a může mít neblahé následky. Kvůli ruské válce na Ukrajině je dost výjimečná doba, která pomáhá posílit obranu země a konečně zásadně modernizovat armádu. Zkrátka zvládnout to, co se dlouhé roky nedařilo.

Vzájemná nedůvěra mezi ministryní obrany a náčelníkem Řehkou tohle všechno může snadno zničit.

Vždyť si vzpomeňte, na čem obnova armády postavené kdysi na staré sovětské technice doposud vázla. Za některých ministrů tendry trvaly neskutečně dlouho, byly zpochybňované a často končily korupčním skandálem. Jiní ministři zas byli alibisté, kteří se báli cokoliv rozhodnout, hlavně aby se od ničeho nenamočili.

Teď se dlouhé měsíce zdálo, že po letech řečí konečně všechno hraje pro posílení obrany. Ministryní se stala Jana Černochová, která se na to roky připravovala, a řízení rezortu se chopila aktivně, energicky a s kompetencí. Zároveň ve vedení armády stojí kolem Karla Řehky nová generace vojáků, která, zdá se, přesně ví, co chce.

Kromě toho má obrana konečně peníze i podporu. Dojde ke zvýšení obranných výdajů nejméně na dvě procenta HDP, vzácně s tím souhlasí dokonce i opoziční ANO. Armáda se podle průzkumů těší důvěře veřejnosti, třeba o účast v aktivních zálohách je rekordní zájem. Nová technika se pořizuje rychleji, protože kvůli nedaleké válce se některé tendry zjednodušují, aby to neuvízlo v několikaletých nekonečných soutěžích.

V čem je tedy problém? Ministryně a náčelník se shodují na klíčových a strategických tématech, jejich konflikty se paradoxně týkají spíše provozních a technických věcí. O to jsou důsledky bolestivější a nepochopitelnější, když jde takříkajíc o prkotiny.

Pro Janu Černochovou je armáda vším, volný čas nejraději tráví na střelnici. Potrpí si třeba na to, jak se vyzná ve zbraních. Potud by měli být vojáci nadšení, že zrovna ona je ministryní obrany a ve vládě jí vybojovala peníze.

Devětačtyřicetiletá žena je zároveň i ve své ODS známá jako emotivní politička, občas horká hlava. Zároveň má tendence k mikromanagementu a také nedůvěru k části armádního prostředí. Takže když má třeba pocit, že něco jde strašně pomalu nebo je někdo na generálním štábu líný, tak to přímo od ní schytá konkrétní úředník. Místo aby své výhrady řekla náčelníkovi Řehkovi a ten si už zjednal pořádek po svém.

V tak striktně hierarchickém prostředí, jakým je armáda, spousta podobných příhod vytváří velké napětí. Vzájemné podezírání a nedůvěra nevytvářejí zrovna komfortní atmosféru pro etapu, kdy se rychle a ve velkém za desítky miliard korun nakupuje moderní výzbroj.

Problém, dřív než eskaluje, musí vyřešit premiér Petr Fiala z ODS a zchladit obě horké hlavy. Na něm je, aby své stranické kolegyni domluvil, aby se stáhla. Delegovala pravomoci, nezdržovala se řešením každého detailu, neplýtvala energií a soustředila se jen na podstatné věci.

Fiala zároveň ví, že pozice Jany Černochové v ODS, třebaže není ve vedení strany, je velmi silná. Mimo jiné i proto, že ve sněmovních volbách v roce 2021 společně s Markétou Pekarovou Adamovou stála v čele pražské kandidátky Spolu, a ta doručila výjimečný výsledek – 40 procent hlasů. Sama Černochová skončila v celostátním měřítku na pátém místě v zisku preferenčních hlasů.

Jak tedy vyřešit aktuální spor kolem armády? Jana Černochová by si možná příště mohla dojít svůj vztek vybít na oblíbenou střelnici dřív, než zvedne telefon a někomu něco vytkne. A náčelník generálního štábu Karel Řehka – místo stěžování si na ministryni u premiéra – by zas mohl vydat rozkaz některým podřízeným, aby zařadili vyšší rychlostní stupeň, když už je ta válka.

Reklama

Doporučované