Hlavní obsah

Konec vánočních poselství. Pavel se vrátí k novoročnímu projevu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Prezident Petr Pavel.

Reklama

Prezident vystoupí s projevem na Nový rok. Poselství chystá i premiér, datum ale ještě nebylo oznámeno.

Článek

Spolu s bývalým prezidentem Milošem Zemanem skončí i vánoční poselství. Letos zvolený prezident Petr Pavel se vrátí k projevu na Nový rok. Seznam Zprávám to potvrdila hradní kancelář.

„Prezident Pavel na vánoční projevy bývalého prezidenta Zemana navazovat nebude, svůj projev přednese na Nový rok,“ reagoval na dotaz Karel Čapek z Odboru komunikace. Další podrobnosti Hrad hodlá zveřejnit později.

Novoroční poselství bylo tradicí za Václava Havla a Václava Klause. Miloš Zeman však hned první rok svého zvolení uvedl, že na ně nenaváže. Naopak od roku 2013 zavedl vánoční poselství 26. prosince. Inspiroval se vánočními projevy prvorepublikového prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka.

Petr Pavel se netají tím, že se ve svém prezidentství chce inspirovat spíše u Václava Havla než u Miloše Zemana. Už jeho inaugurace nesla některé podobné rysy.

Projev k závěru roku hodlá pronést i premiér Petr Fiala (ODS), přesné datum Úřad vlády teprve ladí právě s ohledem na prezidentovy záměry. „O konkrétním termínu budeme samozřejmě včas informovat. Postupujeme tak, aby se projevy státníků nepřekrývaly,“ uvedl mluvčí vlády Václav Smolka.

Řeší se také to, zda letos s novoročním projevem vystoupí předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Vystoupení šéfa horní komory na Nový rok zavedl Vystrčilův předchůdce a spolustraník Jaroslav Kubera. A to právě v reakci na fakt, že Zeman své poselství přesunul na vánoční svátky.

„Zatím jsem záležitost neřešil, ale věřím, že mezi nejvyššími ústavními představiteli dojde k dohodě,“ řekl Seznam Zprávám Vystrčil.

Inflace projevů

Dvakrát v minulosti s novoročním projevem vystoupil i šéf Sněmovny Radek Vondráček (ANO). Jeho nástupkyně Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) na něj ale po převzetí vedení Sněmovny nenavázala. A nemá to v plánu ani letos.

„Stejně jako v předchozích letech neplánuji novoroční projev, protože nepovažuji za rozumné pokračovat v inflaci projevů na Nový rok. Naopak si myslím, že když mají projev prezident a premiér, je to adekvátní,“ uvedla Pekarová Adamová.

Reklama

Doporučované