Hlavní obsah

Lék vyvinutý v prostředí sovětské armády. Český výrobce svého majitele tají

Foto: old.asi.ru, www.bablotube.tv, www.enterosgel.ru, Seznam Zprávy

Emil Kadnichanskiy a Sergey Badaev, jak se už dříve představili v ruských médiích. Zda právě tito dva zakladatelé ruské farmaceutické firmy TNK Silma ovládají i českou výrobu Enterosgelu v Jeseníku, není jasné. Oficiálně drží jen minoritní podíly.

Reklama

Česko je vedle Ruska jedinou zemí, kde se vyrábí preparát Enterosgel, který pomáhal sovětským vojákům v Afghánistánu a také při likvidaci havárie v Černobylu. Výroba je umístěna v Jeseníku, majitel firmy však zůstává utajen.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Když si reportér Seznam Zpráv v jedné z lékáren v centru Prahy za více jak čtyři sta korun zakoupil zdravotnický prostředek Enterosgel, magistra předala i základní instrukci ohledně užívání.

„Je to na zklidnění střev, dává se to na lžičku,“ zněly její pokyny k velké tubě s gelovitou hmotou. Přidala ujištění o „léty prověřeném preparátu“.

Příbalový leták poskytuje i další informace o tom, jak přípravek při akutních i chronických průjmech dávkovat, nechybí v něm ani výrobce tohoto „střevního adsorbentu“: firma Bioline Products, s.r.o.

Co však z letáku v krabičce už vyčíst nelze, jsou informace o původu, historii ani o vlastnickém pozadí výrobní firmy.

Dva muži z Lichtenštejnska

Když po výrobci pátráte, všechny stopy míří do Ruska. Postupně se skládá příběh, který je názornou ukázkou neprůhlednosti ruského kapitálu, který ještě před vypuknutím války na Ukrajině pronikl do Evropy.

Společnost Bioline Products sídlí v samém centru Prahy, v Krakovské ulici. Na uvedené adrese je čtyřhvězdičkový hotel, farmaceutický závod však rozhodně ne. Jak lze vyčíst z firemního webu, Enterosgel se vyrábí v moravském lázeňském městě Jeseník, ve společnosti Naturfyt-Bio. Tu Bioline Products, uváděná v příbalovém letáku jako výrobce, z devadesáti procent ovládá.

Výstavba nové továrny, která se kromě Enterosgelu věnuje i výrobě konopné a přírodní kosmetiky, byla na okraji Jeseníku dokončena v roce 2019. „Enterosgel se dnes distribuuje nejen do lékáren po celé České republice, ale je vyvážen také do zemí čtyř kontinentů,“ píše se na webu.

Foto: Bioline Products

Výrobní závod v Jeseníku.

Když se budeme pídit po tom, kdo skutečně Bioline Products z pozice majitele ovládá, uspokojivou odpověď nedostaneme.

Minoritními podílníky jsou dle obchodního rejstříku Emil Kadnichanskiy a Sergey Badaev, 90 procent firmy drží společnost Sametime Invest. Od ní pak vedou nitky do nevelkého švýcarského města Baar v kantonu Zug, k firmě Bioline Pharmaceutical AG.

Na konci řetězce jsou podle evidence skutečných majitelů jako takzvaní nepřímí skuteční majitelé dva muži z Lichtenštejnska: Gerold William Hoop a Wilfried Martin Hoop. Zjevně nejde ale o žádné farmaceutické podnikatele, dle údajů ve švýcarském rejstříku jejich kancelář Hoop & Hoop poskytuje právní poradenství. Vyskytují se i v řadě jiných firem, některé mají vazby na Rusko.

Pro sovětské vojáky v Afghánistánu i Černobylu

V Rusku je Enterosgel registrován jako lék už od roku 1994 a vyrábí jej s téměř identickým obalem jako v Česku (jen s názvem v ruské cyrilici) firma TNK Silma. Prvopočátky vývoje sahají podle ruských zdrojů do 70. let minulého století. Přípravek byl tehdy vyvíjen v prostředí sovětské armády, ve spolupráci s lékařskou službou Kyjevského vojenského okruhu.

Enterosgel se svými schopnostmi vázat a odstraňovat z těla toxické látky měl pomáhat s různými neduhy sovětským vojákům válčícím v nehostinných podmínkách Afghánistánu. Říkali mu prý „zlatý prášek“, byl podáván zraněným, když konvenční metody léčby selhávaly. A nešlo jen o to.

Na webových stránkách farmaceutické firmy TNK Silma je video, kde jeden z ruských expertů vzpomíná, kterak byl Enterosgel v roce 1986 podáván vojákům nasazeným při likvidaci havárie jaderné elektrárny v Černobylu. Podle uvedených informací byl před zásahem preventivně nanášen na odkryté části kůže, čímž měly být výrazně sníženy účinky radioaktivního záření. V další fázi byl podle tohoto svědectví preparát úspěšně používán i vnitřně, k odstraňování radionuklidů nahromaděných v těle zasahujících vojáků.

VIDEO: Jak Enterosgel pomáhal vojákům v Afghánistánu a v Černobylu.

Ruský výrobce Enterosgelu, firma TNK Silma, v roce 2014 otevřel nový výrobní závod ve městě Dankov v Lipecké oblasti jižně od Moskvy. Jako zakladatelé zmíněné firmy jsou uvedeni Emil Kadnichanskiy a Sergey Badaev, první byl i generálním ředitelem, později se z vlastnické struktury stáhli.

Jde o tytéž dva muže, kteří jsou jako minoritní vlastníci uvedeni v české společnosti Bioline Products.

Na otázku, zda právě oni dva přes švýcarský subjekt celou českou výrobní základnu ovládají, se Seznam Zprávy pokusily získat odpověď. Avšak manažeři firmy ohledně majetkové struktury žádnou uspokojivou odpověď neposkytli.

VIDEO: Takto Emil Kadnichanskiy v roce 2015 v roli spoluzakladatele a generálního ředitele ruské firmy TNK Silma představoval plány expanze s Enterosgelem do světa ruským divákům:

Jde o samostatný evropský byznys

Jednatel české společnosti Bioline Products Boris Odrin v reakci na dotazy Seznam Zpráv mluví jen o tom, že vlastnická struktura je stejná už několik let, bez ohledu na aktuální politickou situaci ve světě. A údaje v evidenci skutečných majitelů „plně odpovídá“ platné legislativě.

Výslovně odmítá, že by mezi ruskou a českou firmou (TNK Silma a Bioline Products) dnes existovalo nějaké propojení. Stejně tak, že by výroba v Jeseníku byla licenční výrobou ruského závodu v Dankově. „Jedná se o samostatný evropský byznys,“ prohlásil Odrin.

Není zde prý dnes ani žádná závislost, co se týče dovozu surovin. „Vzhledem ke složité situaci ve světě naše společnost přerušila dřívější vztahy s ruským dodavatelem. Neplánuje s ním v dané situaci již uzavírat ani nové kontrakty,“ sdělil také na dotaz Seznam Zpráv jednatel.

Odrin taktéž odmítá, že by Enterosgel vyráběný v Česku mohl být dodáván do Ruska, například tamní armádě. „Enterosgel vyráběný v České republice nebyl, není a nemůže být dodáván do Ruska, tedy ani armádě Ruska. To vyplývá z právní ochrany této substance a legislativy obou zemí,“ tvrdí.

SÚKL: Jedna pokuta, bez nežádoucích příhod

Dle informací zveřejněných na webu Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) firma Naturfyt-Bio z Jeseníku, kde se Enterosgel fakticky vyrábí, dostala v roce 2020 pokutu 200 tisíc korun. Seznam Zprávy chtěly znát důvody. Mluvčí SÚKL Klára Brunclíková sdělila, že finanční postih byl udělen „za nedostatky v technické dokumentaci zdravotnického prostředku Enterosgel“.

Potíže s dopadem na uživatele ale s tímto zdravotnickým prostředkem známy nejsou. „V rámci hlášení nežádoucích příhod SÚKL neeviduje žádné hlášení, které by se týkalo uvedeného zdravotnického prostředku,“ uvedla Brunclíková.

Představitelé české firmy si stojí za tím, že jde od počátku o oddělený evropský projekt. „Naše společnost Bioline Products v roce 2008 provedla nezávislou registraci a zorganizovala výrobu Enterosgelu ve firmě Naturfyt-Bio v Jeseníku. Financovala rozšířená klinická hodnocení dle evropských požadavků, certifikovala produkt dle norem EU, stala se vlastníkem této výroby a zajistila prodej a registraci českého Enterosgelu do mnoha zemích světa,“ uvedl také jednatel Odrin. Momentálně se podle něho Enterosgel takto distribuuje již ve více než 29 zemích.

Boris Odrin však vůbec neobjasnil, jakou pozici dnes mají oba ruští „otcové zakladatelé“, Badaev a Kadnichanskiy, či kde vlastně fakticky žijí, zda v Česku, nebo v rodné vlasti. „Pokud víme, pánové Badaev a Kadnichanskiy jsou občané EU a respektují veškeré právní předpisy, které jsou pro ně v EU relevantní. Kde žijí, je otázka na ně, ne na nás,“ dodal jednatel Odrin.

V pozadí je i významný ruský developer

Při důkladné analýze vlastnických poměrů kolem firmy Bioline Products lze zjistit, že nejde jen o farmaceutický byznys. Propojeným firmám patří například i dva cenné domy v centru Prahy. První je v Krakovské ulici, kousek od Václavského náměstí, kde Bioline Products oficiálně sídlí.

Druhý stojí na rohu v Masné ulici, kde pánové Badaev a Kadnichanskiy uvádějí i své české adresy pobytu. V obou objektech jsou dnes zřízeny hotely.

Foto: Jiří Pšenička, Seznam Zprávy

Dům s hotelem v Masné ulici. Patří pod stejnou skupinu s nitkami končícími ve Švýcarsku, která vlastní farmaceutickou firmu vyrábějící Enterosgel. Další hotel provozovaný v rámci stejné sítě je v Krakovské ulici.

V už zmíněné firmě Sametime Invest, která Bioline Products většinově ovládá, a v některých dalších se často vyskytuje žena jménem Yelena Tapashidi. Stejně tak v českém rejstříku figuruje její manžel Pavel.

A toto jméno je i v Rusku velmi zajímavé. Pavel Tapashidi, původem z kazašské Karagandy, je totiž významný ruský developer s aktivitami v regionech sousedících s Ukrajinou. Jak vícekrát popsala ruská regionální média, loni v únoru například představil gubernátorovi Voroněžské oblasti Alexandru Gusevovi ambiciózní developerský projekt zahrnující 25 tisíc bytů na 300 hektarech půdy na předměstí Voroněže.

Velmi často je ale v ruském tisku zmiňován ve spojení s různými skandály. Jeden, který vyšetřovala i FSB, se týkal údajného úplatku pro činovníka Bělgorodské oblasti Anatolije Popkova. Letos v lednu se v Rusku rozvířila zpráva (nakonec nepotvrzená), že byl Tapashidi zadržen na moskevském letišti Šeremetěvo.

Foto: Pavel Tapshidi, Seznam Zprávy

Ruský developer kazašského původu Pavel Tapashidi.

Tapashidi se v minulosti na ruských sociálních sítích zmiňoval o „své farmaceutické firmě“, která vyvíjí vakcínu proti covidu-19. Stejně tak stojí za zmínku, že minimálně v jednom případě (firma Glavbelstroi) je i v ruském obchodním rejstříku uveden společně s dvojicí farmaceutických podnikatelů Kadnichanskiy–Badaev.

Jak významnou roli developer Tapeshidi a jeho rodina hrají v Česku kolem zdravotnického prostředku Enterosgel, ale z veřejných zdrojů zjistit nelze.

Jednatel firmy Bioline Products Boris Odrin místo rozkrytí vlastnických vztahů vyzdvihuje hlavně efekty prodávaného preparátu ruského původu.

„Zdravotnický prostředek Enterosgel vyrobený v České republice pomohl zlepšit zdraví milionů lidí v Evropě i po celém světě,“ uvedl jednatel české výrobní firmy.

Reklama

Doporučované