Hlavní obsah

Lékaři vysvětlují, proč by měl Pavel brát dva léky

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Nastupující prezident Petr Pavel.

Reklama

Petr Pavel zveřejnil svou lékařskou zprávu. Je zdravý, ale také dostal některé léky. Co jednotlivé nálezy znamenají, vysvětlují pro čtenáře Seznam Zpráv lékaři Richard Češka a Jaroslav Malý.

Článek

Je to zdravý a vitální 62letý muž, který je plně schopný vykonávat funkci prezidenta, zní základní sdělení z lékařské zprávy nastupujícího prezidenta Petra Pavla.

Na tom se shodují také internisté, se kterými Seznam Zprávy lékařskou zprávu prošly.

„Po přehlédnutí lékařské zprávy (pacienta jsem nevyšetřoval) plně souhlasím se závěrem profesora Zavorala. Vyšetřený pacient nemá závažnější odchylky od normálního nálezu, které by ho měly nějakým způsobem omezovat,“ popisuje předseda České internistické společnosti Richard Češka.

Zároveň se ale v souhrnu zdravotního stavu nového prezidenta píše i o lécích, které na některé neduhy Pavel bude užívat. Oslovení lékaři tedy pro čtenáře vysvětlují, co taková léčba znamená.

Už při poslední preventivní prohlídce v roce 2020 nastupujícímu prezidentovi Petru Pavlovi diagnostikovali vyšší hladinu cholesterolu v krvi, což se potvrdilo při vyšetření i nyní na konci února. Proto tentokrát už vyšetřující lékař Miroslav Zavoral prezidentovi předepsal léčbu statinem. Mimochodem Zavoral léčil také dosluhující hlavu státu Miloše Zemana a je ředitelem Ústřední vojenské nemocnice.

„Sortis je běžný lék na snížení hladiny krevních tuků. Odpovídá to běžné léčbě lidí ve věku 60 až 70 let,“ popisuje Jaroslav Malý ze IV. Interní hematologické kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové.

V lékařské zprávě je to zdůvodněno také nálezem drobného arteriosklerotického plátu v krkavci, který vzniká například jako nahromadění tukové hmoty ve stěně tepny. Do budoucna by se tak bez léčby mohla zvyšovat pravděpodobnost mrtvice.

„Většinou to není dáno životním stylem. Já jsem třeba tlustý, ale cholesterol mám nízký. Říká se tomu familiární hypercholesterolémie a to je prostě dané geneticky,“ dodává Malý.

Zvýšený cholesterol, nález na tepně

Poprvé byla u Pavla zjištěna vyšší hladina cholesterolu v krvi už v roce 2008, ale tehdy ještě nedostal léky, jen doporučení na dietu s omezením živočišných tuků.

„Zvýšená hladina cholesterolu není extrémní a je možné ji kontrolovat běžnými léky a samozřejmě životosprávou. Zvýšený cholesterol, zejména „zlý“ LDL-cholesterol, je pravděpodobně příčinou drobného aterosklerotického plátu na krční tepně,“ dodává Češka.

V pořádku ale Pavlovi dopadla fyzikální vyšetření. Krevní tlak 130/75, tepová frekvence 65 za minutu a dechová 15 za minutu. Podle orientačního indexu BMI má nadváhu. Z hodnoty 28,1 vyplývá, že muž s jeho výškou by potřeboval zhubnout asi 11 kilo.

„Výško-váhové parametry spadají do pásma nadváhy, nikoliv obezity, nicméně s ohledem na celkovou konstituci pacienta je považuji za přiměřené,“ říká Češka.

Léky a seznam úrazů

O něco závažněji vyhodnotil Pavlův vyšetřující lékař vyšší koncentraci kyseliny močové v krvi, proto by měl nastupující prezident brát jednu tabletu léku Milurit.

„Podobně zvýšená hladina kyseliny močové nepředstavuje významnější problém a lze ji kontrolovat nasazenou léčbou,“ doplňuje Češka.

Malý ještě zmiňuje, že by v lékařské zprávě uvítal také vyšetření krevního obrazu.

„Možná, že jsem jenom zaujatý, protože jsem hematolog. V rámci vyšetření krevního obrazu se zjišťuje počet bílých a červených krvinek a krevních destiček, ale asi bylo vše v normě, proto to není v lékařské zprávě uvedené,“ dodává Malý.

V lékařské zprávě Petra Pavla se ještě zmiňují také předchozí úrazy a prodělané nemoci. V roce 1993 podstoupil operaci nosní přepážky a o pět let později také pravého bérce, který si zlomil. Před 19 lety prodělal boreliózu a v roce 2009 si vykloubil palec na ruce.

Reklama

Doporučované