Hlavní obsah

Lidovci slibují 70 tisíc míst pro předškolní děti a příspěvek na kroužky

Foto: ČTK

KDU-ČSL představila program pro další roky.

Reklama

KDU-ČSL na programové konferenci představila plán prorodinné politiky na příští roky. Slibuje lepší podmínky pro slaďování práce a rodinného života.

Článek

Lidovci chtějí do roku 2030 zajistit 70 tisíc míst pro děti v předškolním věku. Uvedla to poslankyně Marie Jílková na víkendové programové konferenci KDU-ČSL v Praze. Má jít o různé typy míst, nikoli jen o místa v klasických školkách.

„K tomu, aby bylo možné zajistit dostatečné množství míst, je nutná velká rozmanitost péče a forem - od chův, sousedského hlídání až po mateřské školy,“ uvedla Jílková.

KDU-ČSL hodlá také prosazovat nepeněžní vouchery na volnočasové aktivity pro děti. „Pro řadu rodičů jsou kroužky nedostupné. Sport, kultura a organizované trávení volného času jsou osvědčenou prevencí kriminality a sociálního vyloučení,“ dodala Jílková.

Podobný projekt spustil za covidu například Jihočeský kraj - nízkopříjmové domácnosti tam dostanou až čtyři tisíce korun ročně na kroužky.

V příštích letech se strana chce kromě rodinné politiky soustředit na témata jako životní prostředí, klimatická změna, udržitelné zemědělství nebo bezpečnost.

Lidovci chtějí také prosazovat další zvyšování rodičovského příspěvku. Lidovecký poslanec Šimon Heller je spoluautorem návrhu, aby více peněz dostávaly rodiny dvojčat a vícerčat. Ministr práce Marian Jurečka na konferenci uvedl, že návrh podporuje.

Momentálně se jedná o zvýšení rodičovské na 350 tisíc korun. To by pro rodiče vícerčat znamenalo 525 tisíc korun. Kdyby ovšem prošel Hellerův návrh, bylo by to 700 tisíc. Státní kasu by to příští rok vyšlo na 40 milionů korun.

„Situace rodičů vícerčat je vždycky složitější, je to náročnější. Myslím si, že si tuto formu zvýšené rodičovské zaslouží,“ uvedl Jurečka.

Reklama

Doporučované