Hlavní obsah

Podle Jurečky už Hladík aféru vysvětlil. Premiér žádnou změnu nevidí

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Kandidát na ministra životního prostředí Petr Hladík (vlevo) a zastupující ministr životního prostředí Marian Jurečka.

Reklama

Podle šéfa lidovců Mariana Jurečky kandidát na ministra životního prostředí Petr Hladík vysvětlil všechny pochybnosti. Chce, aby premiér do konce měsíce odnesl jeho nominaci na Hrad.

Článek

Lidovcům zbývají necelé dva týdny ze lhůty, kterou si stanovili na jmenování nového ministra životního prostředí. Tím se má stát Petr Hladík, jeho nominaci ale zbrzdila policejní razie související s korupční kauzou kolem přidělování bytů v Brně.

KDU-ČSL proto návrh stáhla s tím, že se rozhodne do konce listopadu, až se situace vyjasní. Podle informací Seznam Zpráv se ale od té doby ve věci nic neodehrálo - neobjevily se žádné nové informace, ať už v Hladíkův prospěch či neprospěch.

Nedošlo ani k žádné schůzce mezi klíčovými politickými hráči. A o tom, jak to vypadá s jejich kandidátem na ministra, nebyly informovány ani špičky strany.

Podle předsedy lidovců Mariana Jurečky, který kromě resortu práce řídí dočasně i Ministerstvo životního prostředí, jdou věci podle plánu a Hladík bude navržen na jmenování do konce listopadu. Politikovi, v jehož kanceláři zasahovala policie, se prý povedlo vše vysvětlit.

A dle Jurečky už nehrozí, že by se ukázalo Hladíkovo hlubší zapletení do případu. „Teď nemám žádné informace, které by směřovaly k tomu, že by mělo dojít k nějakému rozšíření obviněných osob a že by se to mohlo týkat Petra Hladíka,“ reagoval Jurečka na dotaz Seznam Zpráv.

Co ohrozilo Hladíkův odchod na ministerstvo?

Přečtěte si více ke kauze brněnských bytů a pískovny, kvůli kterým byl kandidát na ministra Petr Hladík vypovídat na policii.

Předpokládá, že se příští týden sejde s prezidentem Milošem Zemanem a následně premiérovi oficiálně navrhne Hladíkovo jmenování. „Věřím, že do konce listopadu ponese pan premiér nominaci na Hrad,“ dodal Jurečka.

Zda to, že se neobjevila nová podezření, přesvědčí i premiéra Petra Fialu (ODS), není jasné. Na začátku měsíce řekl, že Hladíkovo jméno na Hrad ponese jen v případě, že to bude moci udělat „s klidným svědomím“. A že na vyjasnění budou čtyři týdny.

„Od vyjádření pana premiéra na začátku listopadu se nic nezměnilo. Naším cílem je, aby jmenování Petra Hladíka nedoprovázely žádné pochybnosti a mohl se plně věnovat vedení důležitého resortu životního prostředí,“ uvedl pro Seznam Zprávy premiérův mluvčí Václav Smolka.

Mluvčí prezidenta na otázky, zda Hrad počítá s přijetím Jurečky a Hladíka, nereagoval.

Sám Hladík potvrdil, že lidovci čekají na přijetí u hlavy státu. Přiznal, že žádné nové informace se v jeho kauze neobjevily, přesto ohledně nominace počítá s tím, že „časový horizont stále platí“.

Hladík má ve funkci ministra životního prostředí nahradit svou stranickou kolegyni Annu Hubáčkovou, která ke konci října rezignovala ze zdravotních důvodů. Bývalý náměstek brněnské primátorky už měl smluvenou audienci na Hradě, když policie spustila zásah v kauze brněnských bytů.

O tom, zda má místopředseda strany i nadále zůstat kandidátem strany na ministra, hlasoval celostátní výbor lidovců. Hladík prošel, čtvrtina členů ale byla proti. O jeho oficiální nominaci bude výbor podle Jurečky hlasovat znovu příští čtvrtek.

Reklama

Doporučované