Hlavní obsah

Mašínová: Zlu je nutné se radikálně postavit za každých okolností

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Zdena Mašínová.

Reklama

Zdena Mašínová v rozhovoru pro Seznam Zprávy mluví o tom, jak vnímá rok války na Ukrajině nebo politickou situaci v Česku po prezidentských volbách.

Článek

Zdena Mašínová zažila během svého života nacistickou i komunistou totalitu.

Po sametové revoluci se roky snažila získat zpět rodinný statek v Lošanech na Kolínsku, což se nakonec po několika letech soudů povedlo a vytvořila z něj Památník tří odbojů, který také loni otevřela.

Památník postavený na místě rodného domu protinacistického odbojáře Josefa Mašína budoval spolek Mašínův statek. Památník tří odbojů vznikal zhruba tři roky z veřejné sbírky a provozuje ho Regionální muzeum v Kolíně.

Zdena Mašínová v rozhovoru pro Seznam Zprávy říká, jak vnímá rok od začátku války na Ukrajině nebo to, jak se podle ní změní politická atmosféra po výhře Petra Pavla v prezidentských volbách.

Bude to rok od začátku války na Ukrajině, kterou napadlo Rusko. Může podle vás situace přerůst v konflikt s NATO?

Chci věřit, že ne. Nic ale není vyloučené po historických zkušenostech Evropy. Doufám, že se tak ale nestane.

Válka na Ukrajině je katastrofa pro Evropu.
Zdena Mašínová

Jak hodnotíte, že evropské země zbrojí? Včetně Česka, které si chce koupit švédské BVP nebo americké stíhačky F-35.

Je to určitě dobře. Evropa by už nikdy neměla být pasivní a jestliže je tady to zlo, tak je nutné se proti tomu radikálně a nekompromisně postavit za každých okolností.

Velkým tématem je i případný start ruských nebo běloruských sportovců na olympiádě v Paříži příští rok. Jak to vnímáte vy?

Už jsou tady názory, že by neměli být pozváni.

Zdena Mašínová otevřela Památník tří odbojů

Dcera hrdiny protinacistického odboje, generála Josefa Mašína, dosáhla cíle, o který usilovala téměř deset let – získat zpět rodinný majetek a vybudovat na místě důstojný památník. Ten se v Lošanech na Kolínsku slavnostně otevřel minulý rok v srpnu za účasti mnoha hostů včetně premiéra Petra Fialy.

Jak hodnotíte vítězství Petra Pavla v prezidentských volbách?

Volby nového prezidenta pro mě byly dost překvapující, protože žiju v této republice a znám velmi dobře naši společnost. Překvapilo mě, že dostal tolik hlasů, a musím říct, že to kvituju s povděkem.

Hlavními tématy kampaně byly válka nebo význam NATO. Co si o tom myslíte?

Právě kvůli válce si myslím, že je dobře, že vyhrál člověk, který má zkušenosti z funkce v Severoatlantické alianci a bude vykonávat funkci prezidenta.

Jak hodnotíte, že ve finále skončili kandidáti s komunistickou minulostí?

Mě to vůbec nepřekvapuje, žiju tady celý život, zažila jsem tady dvě totality. Od mládí nacistickou a během života komunistickou. A tam, kde jakákoliv totalita trvá dlouho, tak nemůžeme chtít, aby společnost fungovala stoprocentně demokraticky. Proto to pro mě bylo milé překvapení, že společnost dala nakonec hlasy tomuto člověku (Petru Pavlovi, pozn. red.).

Jaké jsou podle vás nejdůležitější úkoly nově zvoleného prezidenta?

Válka na Ukrajině je katastrofa pro Evropu. Je velmi důležité, aby právě člověk ve funkci prezidenta se postavil jasně za tento národ.

Jak vnímáte aktuální politickou situaci v zemi? Miloš Zeman brzy skončí ve funkci, Andrej Babiš prohrál prezidentské volby.

To teprve uvidíme, ale zdá se, že by se měla politická atmosféra změnit. A já tak v to pevně věřím.

Reklama

Doporučované