Hlavní obsah

Zeman po návratu z nemocnice: Podpořil Pellegriniho navzdory pravidlům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: TA3

Záběr z rozhovoru slovenské televize TA3 s Milošem Zemanem a Robertem Ficem.

Reklama

aktualizováno •

Den po propuštění z motolské nemocnice dal bývalý český prezident Miloš Zeman rozhovor pro slovenskou soukromou televizi TA3.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Bývalý prezident Miloš Zeman se krátce po propuštění z nemocnice zúčastnil rozhovoru společně s premiérem Robertem Ficem (Směr).

Zatímco Fico byl přímo s moderátorem ve studiu, Zeman se připojil na dálku z křesla ve svém obýváku. „Milý Robo, rád tě opět slyším,“ začal své vystoupení Zeman.

Po Ficovi i zprostředkovaně pozdravil prezidentského kandidáta Petera Pellegriniho. „O jehož politický osud se v tyto dny u vás jedná,“ pozdravil Zeman, z čehož moderátor lehce znervózněl.

Hned poté diváky upozornil, že na Slovensku už v tuto chvíli platí moratorium, kdy není možné vést předvolební kampaň ani podporovat některého z kandidátů.

I přes upozornění se Zeman k Pellegrinimu vrátil ještě na samém konci rozhovoru. „Pozdravujte Petera Pellegriniho, že mu držím všechny čtyři palce,“ podpořil ho navzdory moratoriu.

Jedním z témat rozhovoru bylo i Zemanovo zdraví. „Mám tě velmi rád a nemohu souhlasit s tím, že jsou důležitější věci než zdraví,“ pochleboval Fico bývalému českému prezidentovi.

Probírala se i současná nálada ve V4, která je momentálně rozdělena spíše na dva názorové bloky Česka a Polska a proti nim Slovenska a Maďarska.

„Neochladly žádné vztahy, národy nedovolí, aby ochladly vztahy jen proto, že je na jedné straně politik, který nechce spolupracovat. V4 přežije premiéry, už to konečně pochopme,“ uvedl Robert Fico. Dodal, že země mají i stejný názor na Ukrajinu, jen se liší v tom, jaká by ta pomoc měla být.

Posléze doplnil, že pokud premiéři ve V4 nepochopí, že spolu musí spolupracovat, tak v Evropě nepřežijí. „Kdo tohle nechápe, dělá obrovskou politickou chybu,“ uvedl Fico.

„Ano, jsou lidé, kteří říkají, že když spolu v některých věcech nesouhlasíme, tak nemá V4 cenu. Tito lidé uvažují totalitním způsobem: Pokud se mnou někdo nesouhlasí, je můj nepřítel,“ uvedl Zeman a vyzval k toleranci tím, že ho prý může inspirovat i ten, s kým nesouhlasí. „Ano, může to být i blbec,“ dodal.

Fico: Ten konflikt se vojensky nedá vyhrát

Oba politici si vyměnili i názory na Ruskem rozpoutanou válku na Ukrajině. Fico opět zopakoval, že on je zastáncem mírových jednání. „Strategie na Ukrajině je neúspěšná. A západní země nás nutí do toho, abychom v ní pokračovali,“ uvedl a dodal, že situace je pro Ukrajinu nepříznivá a vojenská realita je podle něj opačná, než jsou přání politiků západních zemí.

„Ten konflikt se vojensky nedá vyhrát, za dva roky budou tam, kde jsou teď, ale budou plné hřbitovy na jedné i druhé straně. Je lepší se deset let stále zabíjet?“ ptal se staronový slovenský premiér.

Zeman jeho názor nepřímo podpořil a uvedl, že jsou lidé, kteří chtějí krizi prodlužovat, dokud neumře poslední ukrajinský voják.

„Daleko rozumnější by bylo zachovat důstojnost obou stran a snažit se, aby se tam nevraždily tisíce a tisíce mladých mužů, kteří jsou budoucností své země,“ uvedl Zeman. Otázka moderátora, jak by to chtěli oba politici zařídit, nenásledovala.

Reklama

Doporučované