Hlavní obsah

Ministerstvo vyčlení 300 milionů na adaptační skupiny pro ukrajinské děti

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Děti uprchlíků ve škole v Českém Dubu. Hlavně pro mladší děti chce stát vytvořit adaptační skupiny.

Reklama

Pro děti ukrajinských uprchlíků by v Česku měly vzniknout adaptační skupiny, kde se zotaví z traumat a zároveň si postupně zvyknou na české prostředí. A jejich matky budou moct do práce.

Článek

S péčí o ukrajinské děti, které s matkami utekly před Ruskem rozpoutanou válkou, by v České republice měly pomoct takzvané adaptační skupiny. Pomohou tak i matkám, které se chtějí zapojit do pracovního procesu a potřebují pro své dítě hlídání.

Ministerstvo práce a sociálních věcí počítá s tím, že by na jejich vznik vyčlenilo 300 milionů korun. Skupiny by částečně mohly pomoct i s pracovním uplatněním ukrajinských uprchlic.

Adaptační skupiny by měly pomoct dětem s pozvolnou jazykovou i kulturní integrací a zároveň by v nich měly překonat nejhorší trauma po útěku z válečné zóny, kterým si mnohé z nich prošly. Skupiny mají být kombinací hlídání a seznamování se s novým kulturním prostředím.

„Děti by se v nich měly setkávat jak s českými, tak s ukrajinskými mluvčími, aby to pro ně byl pozvolný proces,“ vysvětlila poslankyně Marie Jílková (KDU-ČSL). Počet adaptačních skupin by podle ní závisel na poptávce.

Na mnoha místech už adaptační skupiny vznikají neformálně. „Jsem z Brna a vím, že u nás takové skupiny už fungují a už jen čekají na vznik oficiálního formátu, do kterého se zapojí,“ vysvětlila poslankyně. Dotační titul by podle ní měl být přichystaný do 14 dnů.

Ministerstvo práce a sociálních věcí zatím počítá s vyčlenění 300 milionů korun. „Jsou to zvlášť vyčleněné peníze. Počítáme se 300 miliony,“ vysvětlila šéfporadkyně MPSV Jana Skalková. Pokud by to bylo akutně nutné, je ministerstvo schopno zvednout dotaci až na 400 milionů.

Do adaptačních skupin by se mohly zapojit i samotné ukrajinské uprchlice, které by v nich mohly najít uplatnění. Zapojovaly by se zcela legálně formou práce na dohodu.

Zřizovat adaptační skupiny mohou nestátní neziskové organizace, obce, kraje a jejich příspěvkové organizace.

Součástí péče o ukrajinské děti je i nová podpora dětských skupin. Do těch se děti uprchlíků před válkou už zapojují, ale kapacity byly napjaté již před uprchlickou krizí.

Ministerstvo proto má balík o hodnotě 2,74 miliardy korun, který rozdělí do pěti kategorií. Nemělo by jít jen o výstavbu nových budov, ale i rekonstrukce či nákup stávajících objektů.

„Zároveň zvyšujeme platbu na jedno místo v dětské skupině na 10 700 korun na dítě do 3 let a na 6 300 korun na dítě ve věku 3 až 6 let, abychom dětským skupinám pomohli krýt zvýšené nároky na provoz,“ dodala Skalková.

Dětských skupin je v Česku momentálně 1 300 a mají kapacitu 16 700 dětí. Od výzvy si ministerstvo slibuje vznik dalších 400 skupin pro 7 tisíc dětí.

Reklama

Doporučované