Hlavní obsah

Na Babiše míří stížnost kvůli jeho výrokům a chování ve Sněmovně

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

Reklama

Stížnost za údajně bezdůvodná obvinění a urážky dnes na šéfa hnutí ANO Andreje Babiše podal místopředseda Sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL). Týkala se České pošty a také jeho chování během mimořádné schůze k valorizaci důchodů.

Článek

Místopředseda Poslanecké sněmovny a také 1. místopředseda strany Jan Bartošek (KDU-ČSL) dnes podal mandátovému a imunitnímu výboru stížnost na šéfa nejsilnější opoziční strany Andreje Babiše.

Hlavním důvodem pro její podání byla podle lidoveckého poslance obvinění, která Babiš pronesl na půdě Sněmovny 4. a 5. dubna. Bartoškovu stranu měl tehdy osočit z toho, že se spolu s ČSSD v roce 2009 nelegálně obohatila na úkor České pošty.

Babiš to ve vyjádření pro ČTK odmítl. Uvedl, že nikdy netvrdil, že se strany na poště obohatily přímo. Označil je ale za součást vlády, která se účastnila finančních machinací v souvislosti se spoluprací pošty a ČSOB.

„Ve vyjádření neříkám, že peníze dostala KDU-ČSL, říkám, že byla vyplacena provize,“ komentoval to předseda hnutí ANO. „Došlo k uzavření smlouvy o poskytování bankovních služeb, (…) potom došlo k vyplacení nějakých peněz,“ sdělil Babiš. Doplnil, že za jedinou chybu ve svém vyjádření považuje to, že hovořil o roku 2009, ačkoliv šlo o rok 2005.

Boj o růst důchodů

Bartošek se ve stížnosti ohradil také proti Babišově vystupování na mimořádné schůzi Sněmovny 3. března, kdy se řešila valorizace důchodů. Nerespektoval tehdy odhlasované zkrácení doby pro projevy poslanců. Rovněž prý Bartoška urážel a obvinil z totalitních způsobů.

„My tady máme novou totalitu,“ prohlásil během schůze předseda hnutí ANO a následně četl projevy těch, na které se kvůli upuštění od obecné rozpravy nedostalo.

Babiš si i nadále stojí za tím, že pětikoalice zkrácením projevů porušila jednací řád Sněmovny a omezila možnost opozice se k valorizacím vyjádřit. Bartošek by podle šéfa ANO měl dbát v první řadě na dodržování demokratických principů, v čemž prý selhal a neřídil Sněmovnu nadstranicky.

„Jsem přesvědčen, že není možné beztrestně lhát nebo urážet poslance z jiných stran jen proto, že řečník neumí ovládnout své emoce nebo se cíleně snaží poškozovat dobré jméno jiných politických stran,“ zdůvodnil podání stížnosti na Babiše Bartošek.

Lídr ANO by se podle něj měl omluvit a zaplatit pokutu 30 tisíc korun, která půjde do státního rozpočtu.

Stížnost i s konkrétními Babišovými výroky ale místopředseda Sněmovny zatím zveřejnit nechce. Seznam Zprávy Bartoška kontaktovaly s dotazem, proč její znění odhalit odmítá, na dotaz ale dosud nereagoval.

Podle mluvčího strany Simona Dytrycha Bartošek zveřejní stížnost až zítra. Důvod, proč místopředseda Sněmovny nechce znění stížnosti odhalit, Dytrych neuvedl.

„Je to třetí, čtvrtá stížnost“

Místopředseda mandátového a imunitního výboru Pavel Staněk (ODS) Seznam Zprávám sdělil, že výbor se stížností bude zabývat brzy, konkrétní datum ale zatím nezná. „Nevím, že by tam byla nějaká už domluvená lhůta. Budu se muset poradit s paní předsedkyní mandátového a imunitního výboru (Helenou Válkovou za ANO ),“ uvedl Staněk.

„Předpokládám, že to zařadíme velmi brzo na projednávání, jako ostatně všechny stížnosti a body, které k nám na výbor připadají,“ dodal.

Další členové výboru se ke stížnosti na Babiše zatím vyjadřovat nechtěli.

„Je to třetí, čtvrtá stížnost, co v rámci výboru budeme řešit,“ řekl Bartoškův spolustraník Aleš Dufek (KDU-ČSL). Ani on stížnost na Babiše komentovat nechtěl. „To je, jako kdyby soudce řekl, co si myslí o věci ještě před vynesením rozsudku,“ doplnil Dufek.

Jiní se se zněním stížnosti zatím neseznámili.

„Přijde mi nebetyčné, že to mají novináři dřív než poslanci, kterých se to týká a kteří to mají projednávat,“ uvedla členka mandátového a imunitního výboru Taťána Malá (ANO).

Osobou Andreje Babiše se výbor zabýval v minulosti už několikrát, a to kvůli jeho vydání k trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo.

Reklama

Doporučované