Hlavní obsah

Na férovost Formule 1 poprvé dohlédne Čech

Foto: Seznam Zprávy

Radek Pokorný.

Reklama

aktualizováno •

Advokát Radek Pokorný uspěl na sněmu v Baku a stal se prvním Čechem, který pronikl do Etické komise FIA, jež kromě jiného dohlíží na závody Formule 1. Na starosti bude mít dodržování pravidel, řešit bude i korupční kauzy.

Článek

Česko získalo zástupce ve vrcholné struktuře Mezinárodní automobilové federace (FIA), pod kterou spadají světové závody včetně těch nejznámějších ve Formuli 1. Stal se jím český právník s kontakty ve vysoké politice.

Na zasedání generálního shromáždění FIA v ázerbájdžánském Baku uspěl na konci minulého týdne Radek Pokorný, vlivný český právník a někdejší klíčový spojenec expremiéra Bohuslava Sobotky.

Místo v pětičlenné Etické komisi FIA Pokornému vyjednal Autoklub ČR vedený dalším prominentním českým právníkem Janem Šťovíčkem.

„To, že jsem byl zvolen, je zásluhou jejich postavení ve světové federaci. Je to pro mě novinka, ani jsem nepočítal, že by to mohlo dopadnout. Strukturu FIA neznám, vlastní postavení tam nemám. Možná je mou výhodou, že jezdím elektrickým autem, takže na nich nebudu závislý,“ řekl Seznam Zprávám Pokorný. Mandát má do roku 2026.

Pokorný měl několik protikandidátů. Jan Šťovíček, expert na sportovní právo a člen Světové rady FIA, označil prolobbování Pokorného do etické komise za prestižní událost.

„Je to vůbec jedna z nejvyšších pozic, které lze ve FIA dosáhnout. Už teď ho bude čekat řešení exponované kauzy kolem šéfa Mercedesu. Napětí panuje mezi Formulí 1 a organizací FIA, vyjednává se o nové smlouvě. Kolegu Pokorného tedy hned na startu čeká složitý případ,“ řekl Seznam Zprávám partner advokátní kanceláře Šťovíček : Šťovíček.

Podle něho jde o prvního českého zástupce v etické komisi FIA. „Jde o úspěch, díky jeho kvalitám a naší diplomacii. Radek Pokorný má zkušenosti v řešení sporů s mezinárodním přesahem,“ dodal šéf Autoklubu.

Nové známosti

Pokorný je vedle své advokátní praxe známý i jako vlivný hráč v politicko-obchodním zákulisí. Na začátku 90. let začínal jako legislativní tajemník poslaneckého klubu ČSSD ve Federálním shromáždění, později jako koncipient působil v advokátní kanceláři Pavla Rychetského, který donedávna předsedal Ústavnímu soudu.

Pokorného pojily blízké vztahy se sociálnědemokratickými expremiéry Stanislavem Grossem a zejména pak Bohuslavem Sobotkou, se kterým jsou dodnes blízcí přátelé. V současnosti má spolumajitel kanceláře Pokorný, Wagner & partneři blízko například k ministrovi průmyslu a obchodu Jozefu Síkelovi (STAN).

A je to právě i navazování nových vztahů, které Pokorného na angažmá ve FIA láká. „Na závodech F1 můžete potkat řadu zajímavých lidí, je to společensky i finančně zajímavý svět,“ popsal právník.

Zda jeho působení bude honorované, či nikoliv, neřešil. „Jestli je čestná, nebo honorovaná, netuším. Nezajímal jsem se o to,“ uvedl.

Pokorného kancelář dlouhodobě spolupracuje se skupinou ČEZ a dříve například zastupovala čínské vlastníky fotbalové Slavie. V minulosti Pokorného kancelář poskytovala právní služby během privatizace těžební společnosti OKD.

Jak jeho funkce ve FIA bude poskládaná časově a organizačně, zatím Pokorný neví.

„Má to dvě části. Připravují se různá pravidla a předpisy, pak tam probíhají různá šetření etických pochybení a porušení pravidel. Teď federací hýbe kauza týkající se nejen Formule 1, jde o předávání důvěrných informací a možný střet zájmů. Půjde o celosvětové případy, které se mohou týkat i podezření z korupce,“ dodal.

Reklama

Doporučované