Hlavní obsah

„Nejbližší pošta vzdušnou čarou.“ Co stojí ve vládním dokumentu o poštovní krizi

Foto: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Ilustrační fotografie.

Reklama

Česká pošta nejspíš k 1. červenci uzavře tři stovky poboček. Tento plán nabývá konkrétních rozměrů. Seznam Zprávy mají k dispozici dokumenty ohledně chystaných změn, které by vláda měla řešit.

Článek

Vláda bude ve středu řešit kritickou situaci v České poště, která se topí v dluzích. Seznam Zprávy informovaly minulý týden jako první, že se k 1. červenci plánuje snížit počet poboček po celém Česku o tři stovky na 2900. A spolu s tím přijdou o práci tisíce lidí.

Podle dokumentů, které mají Seznam Zprávy k dispozici, vysvětluje Český telekomunikační úřad jako předkladatel škrty tím, že lidé posílají každým rokem méně dopisů.

„Stále zřetelněji dochází k poklesu objemu listovních zásilek z důvodu pokračující digitalizace a využívání elektronických forem komunikace. Elektronické formy komunikace jsou využívány jak mezi občany a právnickým osobami, tak i v rámci veřejné správy,“ píše se v závěrečné zprávě.

V grafu níže je vidět, jak zájem o přepravu listovních zásilek rok od roku upadá.

Foto: Seznam Zprávy

Vývoj počtu zásilek.

Materiál souzní s dosavadním ujišťováním vlády, že se zavírání pošt nedotkne vesnic a menších měst. Lidem ve větších obcích pak garantuje, že na poštu to budou mít nejdále tři kilometry.

„S ohledem na redukci sítě provozoven v obcích nad 2500 obyvatel, kde bude zajištěna vzdálenost k nejbližší poště 3 km vzdušnou čarou, a s ohledem na dostupnost komerčních alternativ se nečekají negativní dopady na veřejnost,“ píše se v kapitole o přínosech, které by nastaly pro státní podnik.

Hlavním důvodem plánovaného rušení poboček a propouštění zaměstnanců je, že že klesly výnosy, ze kterých se pobočková síť financuje. V dokumentu se píše, že pokud by k redukci poboček nedošlo, pošta by se dostávala do stále větších finančních problémů.

Podle závěrečné zprávy by hrozilo riziko neefektivního poskytování základních služeb způsobem, který už neodpovídá současným potřebám veřejnosti a rozvoji trhu.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) uvedl, že jakmile materiál projedná vláda, seznámí s plány i veřejnost. Ve středu plánuje Rakušan členy vlády seznámit s finálním návrhem. Na oficiálním programu vlády totiž samostatný bod ohledně České pošty chybí. Ministr vnitra Seznam Zprávám ale potvrdil, že se toto téma bude ve Strakově akademii řešit.

„Předmětem materiálu jsou základní parametry transformace České pošty. Cílem celého projektu je ozdravení pošty tak, abychom pro všechny občany zachovali dostupnost poštovních služeb odpovídající kvality. S detaily materiálu seznámím veřejnost po jeho projednání vládou,“ uvedl pro Seznam Zprávy ministr.

Pošta očekává, že díky uzavření 300 z 3200 poboček ušetří na nákladech na provoz a platy jednotky miliard korun. Součástí zavírání poboček má být odchod několika tisíc zaměstnanců k letošnímu 1. červenci.

„Přesné číslo vyplyne ze seznamu rušených pošt. Neznamená to ale, že ze zrušených poboček budou všichni zaměstnanci propuštěni. Řada z nich najde uplatnění na jiných poštách. Budeme to posuzovat podle pracovního výkonu, proklientského přístupu, ročního hodnocení zaměstnanců apod.,“ uvedl mluvčí pošty Matyáš Vitík.

Co plánuje vedení České pošty?

Od 1. července má skončit na 300 poboček České pošty, hlavně ve větších městech. Propouštět se budou tisíce zaměstnanců, jak z přepážek, tak doručovatelů. Chystá se také zdražení služeb. Podrobně své plány popsal pověřený zástupce ředitele v rozhovoru pro Seznam Zprávy:

Poštovní odbory se obávají, že by se propouštění v polovině roku mohlo týkat až čtyř tisíc z celkem 25 tisíc lidí. Většinou půjde o zaměstnance z 300 rušených poboček, ale i další profese. Uvedl to předseda Odborového hnutí zaměstnanců České pošty Evžen Dvorský.

Hnutí, které patří k menším odborovým centrálám na poště, zároveň zahájilo stávkovou pohotovost. Další odborové organizace se k vyhlášení stávkové pohotovosti nepřipojily.

„Ke stávkové pohotovosti vyhlášené panem Dvorským se nepřipojujeme. Situaci České pošty, pošťáků a podmínky pro poskytování veřejných poštovních služeb řešíme dlouhodobě, vynakládáme velké úsilí pro změnu systému financování veřejných poštovních služeb ze strany státu. Nesouhlasíme s připravovaným rušením pracovních pozic, máme obavy z přetěžování zaměstnanců a ze zhoršení dostupnosti a kvality poštovních služeb,“ řekla ČTK předsedkyně největší odborové centrály, Odborového svazu zaměstnanců poštovních, telekomunikačních a novinových služeb, Jindřiška Budweiserová.

Pošta je v posledních čtyřech letech ztrátová. Za loňský rok má vykázat propad 1,5 miliardy Kč a podle Rakušana jí na konci letošního roku hrozí insolvence.

Reklama

Doporučované