Hlavní obsah

Protivládní demonstrace končí. Rajchl zaplnil čtvrtinu Václavského náměstí

Foto: Profimedia.cz

Účastníci zaplnili zhruba horní čtvrtinu náměstí od sochy svatého Václava, do jeho poloviny pak stály skupiny protestujících.

Reklama

aktualizováno •

„Nebudeme poklonkovat Bruselu a Washingtonu,“ znělo na protivládní demonstraci v Praze. Tu svolal Jindřich Rajchl a odmítl také přijetí společné evropské měny, klimatickou politiku EU a chystaný zákaz spalovacích motorů.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Na protivládní demonstraci, která trvala zhruba 2 a půl hodiny, se v sobotu odpoledne sešly na pražském Václavském náměstí podle odhadu zpravodajky ČTK tisíce lidí. Účastníci zaplnili zhruba horní čtvrtinu náměstí od sochy svatého Václava, do jeho poloviny pak stály skupiny protestujících.

Obdobně se na dotaz ČTK vyjádřila také policie, která ale odhady počty demonstrantů neposkytuje. V horní části náměstí těsně pod magistrálou se už před začátkem protivládního protestu pořádaného neparlamentní stranou PRO (Právo Respekt Odbornost) a spřízněným spolkem Česko proti bídě sešli také jeho odpůrci s českými a ukrajinskými vlajkami a s vlajkami NATO.

České vlajky vlály rovněž nad hlavami demonstrantů proti koaliční vládě Petra Fialy (ODS). Ozývalo se skandování „demisi“ nebo „my chceme mír“. Cílem demonstrace je podle předsedy strany PRO Jindřicha Rajchla vystavit vládě „stopku“. „Tahle vláda je asociální, protičeská, měla by okamžitě podat demisi,“ řekl z pódia Rajchl. Kritizoval také prezidenta Petra Pavla, kterého označil za „ostudu země“ a za „politickou marionetu“.

„Nebudeme poklonkovat Bruselu a Washingtonu,“ prohlásil ve vystoupení Rajchl. Odmítl také přijetí společné evropské měny, klimatickou politiku Evropské unie, systém emisních povolenek a chystaný zákaz spalovacích motorů.

Další z představitelů PRO, někdejší sociální demokrat Michal Hašek mluvil před demonstranty o výpovědi Fialově vládě, které vyčetl také dočasné zrušení společných zasedání českého a slovenského kabinetu. Kabinety obou zemí výrazně rozděluje pohled na ruskou vojenskou invazi na Ukrajinu a na podporu napadeného státu.

Kdo je Jindřich Rajchl?

  • Po Ladislavu Vrabelovi další muž, kterému se podařilo na Václavské náměstí dostat tisíce protestujících proti vládě.
  • Rajchl založil stranu PRO (Právo – Respekt – Odbornost). Předtím neúspěšně kandidoval na předsedu hnutí Trikolora. Rajchl Seznam Zprávám dříve přiznal, že byl spojkou mezi hnutím a lobbistou a někdejším členem ODS Tomášem Hrdličkou. Rajchlova žena podle serveru Hlídač státu Trikoloře darovala více než 1,6 milionu korun.
  • Působí jako právník, obhajoval například bývalého stíhaného fotbalového bosse Františka Chvalovského, kterému pomohla až Klausova amnestie.
  • Dělal i kariéru ve vedení vrcholového fotbalu. Ocitl se v podezření ze střetu zájmů, když v roce 2010 jako místopředseda Českomoravského fotbalového svazu podpořil projekt „Bezpečná fotbalová branka“. Nový prototyp pro svaz vyvinula společnost, v jejímž čele byl Rajchlův společník z jiných firem. Šlo o byznys v řádu desítek milionů korun.
  • Rajchl působil také jako šéf českého zastoupení internetové hazardní společnosti Bwin. Stát kvůli chybějící národní licenci její podnikání považoval za ilegální. Společnost se nakonec z českého trhu stáhla.
  • Během pandemie covidu-19 byl Rajchl svolavatelem nebo řečníkem na řadě demonstrací proti vládním opatřením. Jeho žena zároveň vlastní podíl ve dvou restauracích, kterým stát podle Hlídače státu vyplatil miliony na covidových kompenzacích.
  • 3. září 2022 se účastnil demonstrace Česká republika na 1. místě, kde prohlásil, že pražský primátor Zdeněk Hřib „nechal vypnout“ kamery. Hřib to následně odmítl a informaci označil hoax.

Pódium organizátoři postavili pod sochou svatého Václava. U stánků už lidé mohli podepisovat různé petice. V místech, kde se většinou účastníci shromažďují, jsou tentokrát i stánky velikonočních trhů.

V seznamu řečníků demonstrace byla i známá jména: senátorka Jana Zwyrtek Hamplová (za Nezávislé), poslanci SPD Jaroslav Foldyna a Jiří Kobza, někdejší hokejista a trenér Vladimír Růžička a tanečník a bývalý umělecký šéf Baletu Národního divadla Petr Zuska. K vidění mezi účastníky byl i někdejší premiér Jiří Paroubek.

Foto: ČTK

Jaroslav Foldyna a Jiří Paroubek na Václavském náměstí.

Sobotní protest navazuje na tři loňské demonstrace stejných pořadatelů. Tisíce lidí v Praze proti vládě protestovaly naposledy loni v září. Demonstranti se po páté hodině odpolední začali rozcházet.

Reklama

Související témata:

Doporučované