Hlavní obsah

„Na schůzku na Hradě se těším.“ Hladík očekává, že bude v lednu ministrem

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Místopředseda lidovců Petr Hladík v posledních týdnech vysvětloval svou roli v kauze privatizace bytových domů v Brně.

Reklama

Nejasnosti ohledně nového ministra životního prostředí mají skončit. Místopředseda lidovců Petr Hladík je po týdnech vysvětlování připravený usednout ve vládě Petra Fialy (ODS).

Článek

„Pan premiér uvedl, že budu jmenován k 1. lednu 2023, a to respektuji,“ řekl Hladík Seznam Zprávám.

Brněnský politik a donedávna náměstek primátorky měl v ministerské funkci nahradit stranickou kolegyni Annu Hubáčkovou, která skončila ze zdravotních důvodů.

Jeho vládní angažmá ale zkomplikovala policejní kauza privatizací bytových domů, v níž Hladíkovo jméno také figurovalo.

Kriminalisté mimo jiné prohledali jeho kancelář na brněnském magistrátu, dočasně mu zabavili notebook i mobilní telefon. Z ničeho však dosud není obviněn, jakoukoli vinu odmítl.

Ačkoliv lidovecký předseda Marian Jurečka ještě v polovině listopadu doufal, že Hladíkovu nástupu do vlády nic nebrání, premiér Fiala ho před pár dny už podruhé oddálil.

„Jsem přesvědčený, že je potřeba ještě několik týdnů počkat, aby veškeré pochybnosti kolem kauzy pana Hladíka byly vyjasněny. A také si myslím, že by nebylo dobré, abychom podruhé v tak krátké době měnili ministra životního prostředí, když vykonáváme předsednictví Evropské unie,“ řekl v neděli v České televizi.

Doplnil, že pokud se v kauze v souvislosti s Hladíkem neobjeví nějaké další skutečnosti, je připraven ho v novém roce prezidentu republiky navrhnout.

Hladík na dotaz Seznam Zpráv uvedl, že se s předsedou vlády nebavili „o žádném momentu“, který by měl rozhodnout o jeho (ne)jmenování. Zopakoval, že má od Fialy příslib jmenování k prvnímu dni nového roku.

Člena vlády však na návrh premiéra jmenuje prezident. „Na schůzku s panem prezidentem ještě čekám a těším se na ni. Věřím, že společně probereme důležitá opatření, která před Ministerstvem životního prostředí stojí a která je potřeba řešit tak, aby skutečně pomohla lidem,“ řekl Hladík.

Miloš Zeman podle něj nebude jeho účinkování ve vládě bránit. „S panem prezidentem se minulý týden setkal pan předseda Jurečka a pan prezident mu sdělil, že je připraven mě jmenovat,“ dodal Hladík.

Marian Jurečka je momentálně v roli dvojministra. Kromě „svého“ resortu práce a sociálních věcí dočasně řídí právě životního prostředí. „Žádost premiéra dává s ohledem na předsednictví EU logiku a vyhovím mu. Nominace Petra Hladíka za KDU-ČSL platí,“ napsal o víkendu Seznam Zprávám.

Pokud by Hladíkovo oddalované angažmá v kabinetu zkrachovalo, ponechá si mandát brněnského zastupitele. „Vrátím se ke své profesi projektového manažera. Zároveň jsem zastupitelem města Brna, do žádné uvolněné politické pozice se ale vracet neplánuju. Chtěl bych v takovém případě rozhodně věnovat více času své rodině a blízkým,“ dodal.

Připomeňte si kauzu brněnských bytů

Kvůli kauze brněnských bytů se zbrzdilo jmenování ministra životního prostředí. Připomeňte si kauzu, která vypukla uprostřed října letošního roku.

Reklama

Doporučované