Hlavní obsah

Nepovedlo se to, jsme proti. Firemní školky nezdražíme, slibují Starostové

Foto: M-Production, Shutterstock.com

Rodiče dětí ve firemních školkách jsou v nejistotě.

Reklama

aktualizováno •

Starostové chtějí zabránit tomu, aby stát nově finančně zatěžoval pracující rodiče, kteří mají děti ve firemních školkách. Hrozí jim totiž zdanění a tím i zdražení tohoto benefitu.

Článek

Poslanci STAN nechtějí, aby se zdražovaly firemní školky tak, jak to nyní předpokládá konsolidační balíček. Hodlají spolu s Ministerstvem financí hledat příhodné řešení, případně změnit věc ještě narychlo novelou zákona.

Seznam Zprávám to řekla expertka na sociální věci Starostů, poslankyně Pavla Pivoňka Vaňková. „Nelíbí se mi to a nechci, aby to zůstalo jen u nějakého příspěvku na sítích. Udělám vše pro to, aby se zdražení odstranilo,“ uvedla.

Místo školek zdaňme víno

Koalice chce totiž nově danit zaměstnanecké benefity nad 1832 korun měsíčně. Do takového benefitu se však mají nově počítat i náklady zaměstnavatele na firemní školku. Které s jistotou daný měsíční limit přesáhnou. Zdanění služby, která supluje nedostatek míst ve „státních školkách“, si poslanci až na výjimky nevšimli. Pracujícím rodičům by se tím ale zaměstnání prodražilo.

Poslanci hnutí STAN se již v pondělí proti schválené změně vyhraňovali. Jejich předseda Vít Rakušan na síti X (dříve Twitter) uvedl, že když se něco nepovede, je třeba to připustit a napravit.

„Pokud by mělo tohle opatření konsolidačního balíčku zdražit firemní školky, je to chyba a připravíme rychlou legislativní změnu,“ uvedl. „Tyhle školky totiž často pomáhají řešit nedostatek míst pro předškolní děti. Pojďme místo nich raději standardně zdanit tiché víno,“ rýpl si přitom do svých koaličních partnerů, kteří již několik měsíců bádají nad tím, zda zdanit spotřební daní veškeré běžné - neperlivé víno.

„Konsolidační balíček měnil 63 zákonů. Bylo jasné, že bude trpět dětskými nemocemi. Toto je jedna z nich,“ reagovala rovněž Pavla Pivoňka Vaňková.

Stejně jako STAN chtějí školky vrátit do původního režimu i Piráti. „Na poskytování firemních školek nechceme vztahovat žádný limit. Ať firmy nemusí naceňovat hodnotu benefitu a rodiče si budou moci dovolit mít ve školce více než jedno dítě,“ uvedla pro Seznam Zprávy pirátská místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová.

Poté, co Seznam Zprávy na problém upozornily, Ministerstvo financí se ozvalo s novými informacemi.

Dle jeho názoru se ocenění těchto služeb spíše blíží a vychází z cen, za které je služba poskytována ve školkách státních, nikoli soukromých.

„Pokud zaměstnanci za firemní školky platí alespoň částku, která je obdobná pro státní školky, pak v těchto případech nebude již muset benefit firemní školky danit, protože do limitu benefitů osvobozených od daně bude vstupovat pouze částka vzniklá rozdílem nad cenou obvyklou pro státní školky,“ uvedla mluvčí resortu Petra Vodstrčilová.

„Teoretický dopad do daňové povinnosti může mít pouze situace, kdy je firemní školka poskytována zaměstnancům zcela zdarma,“ dodala s tím, že metodika zdanění v návaznosti na konsolidační balíček v současnosti vzniká.

Reakce dalších koaličních partnerů Seznam Zprávy zjišťují.

Aktualizovali jsme o stanovisko Pirátů a Ministerstva financí.

Reklama

Doporučované