Hlavní obsah

Nepřijel jsem jen ze zdvořilosti, řekl Fico po jednání s Fialou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Do Prahy dorazil slovenský premiér Robert Fico, jednal s českým premiérem Fialou (vpravo).

Reklama

Petr Fiala jednal se slovenským premiérem Ficem o spolupráci v energetice, dopravě, bezpečnosti i obraně. Na jaře budou společně zasedat vlády obou zemí.

Článek

Na tiskové konferenci po jednání s premiérem Petrem Fialou (ODS) slovenský premiér uvedl, že do České republiky na první návštěvu nejel jen ze zdvořilosti. „Vztahy České republiky a Slovenské republiky ale narušil zub času, kvůli krizím nebyl čas na jejich inventuru,“ řekl.

Fiala ocenil, že Fico na první návštěvu po nástupu do funkce zamířil do Prahy. „Je to potvrzení nadstandardních vztahů mezi našimi zeměmi, mám tím na mysli obě naše společnosti, které mají přátelské vztahy, rodinné vazby,“ uvedl. Veřejnost proto oprávněně očekává, že i politici na nejvyšší úrovni vytvoří také co nejlepší podmínky pro spolupráci, dodal.

Premiéři spolu jednali o spolupráci v energetice, dopravě, bezpečnosti i obraně. „Slovensko nevěří ve vojenské řešení konfliktu na Ukrajině,“ řekl například Robert Fico. Nepovažuje to ale za rozdíl v hodnotových otázkách s Českem. „Pro ČR je důležité, aby Slovensko ohledně války na Ukrajině podporovalo společnou politiku na evropské úrovni, nejsou signály o opaku,“ uvedl Petr Fiala.

Fico uvítal, že Fiala je připravený po sestavení nové polské vlády svolat jednání zemí V4. Podle slovenského premiéra je nyní formát zabržděný. Na jaře budou společně zasedat vlády obou zemí.

Slovenského premiéra ještě odpoledne na Hradě přijme prezident Petr Pavel. V programu má Fico také setkání s lídrem opozičního hnutí ANO Andrejem Babišem nebo položení věnce na Národním památníku na Vítkově a k památníku spoluzakladatele Československa Milana Rastislava Štefánika.

Reklama

Doporučované