Hlavní obsah

Komentář: Prezident odmítal Fica. Gentlemanství za přemrštěnou cenu

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Byla to nakonec Zuzana Čaputová, kterou nechal Robert Fico sprostě urážet, jež přiměla Petra Pavla, aby nového slovenského premiéra přece jen přijal.

Reklama

Nepřijmout slovenského premiéra by nebylo nic jiného než laciné gesto, které by mohlo zhoršit vztahy s našimi sousedy. A ponížení by jen nasměrovalo Fica rychleji do Orbánovy náruče.

Článek

Komentář si také můžete poslechnout v audioverzi.

Prezidentu Petru Pavlovi se nechtělo přijmout nového slovenského premiéra Roberta Fica. Jak uvedl server Novinky.cz, k pátečnímu setkání nakonec svolil až po přímluvě slovenské prezidentky Zuzany Čaputové i českých politiků.

Prezident - až dosud chválený především za svoji zahraniční politiku a reprezentaci země - lavírováním překvapil. Odmítnout předsedu vlády tak blízkého státu, jakým je nám Slovensko, by bylo diplomatickým skandálem a politicky by to nikomu nepomohlo.

Striktně vzato se dá říct, že Pavel jen pokračuje v tom, co říkal už před slovenskými volbami. Tehdy proti Ficovi „vytáhl“ prohlášením, že zvolení Směru by narušilo česko-slovenské vztahy, protože bychom se „na některé zásadní věci dívali jinak“ - myšleno především přístup k Ukrajině a dalším zahraničním otázkám.

Už tehdy se na Slovensku zvedla kritika, že český prezident tímto způsobem nepřiměřeně zasahuje do voleb sousedního státu. Fico Pavlovo prohlášení prohlásil za bizarní a naznačil, že Pavlovi vadí politici, kteří mají vlastní názory. „Proč proboha mají tato suverénní stanoviska vést ke zhoršení česko-slovenských vztahů?“ ptal se Fico sugestivně na videu.

Poslední kapkou podle zdrojů z Hradu byla Pavlova nechuť setkat se s politikem, který nečinně přihlížel, jak dav jeho příznivců na mítinku skanduje o slovenské prezidentce Zuzaně Čaputové, že je americká k***a. S Čaputovou má Pavel naopak nadstandardně dobré vztahy a chtěl se jí tímto krokem zastat.

Lidsky se dá přístup prezidenta rozhodně pochopit. Ficovo chování k prezidentce bylo za hranou toho, co si má slušný politik dovolit. Stejně tak je jasné, že jen těžko najde Pavel společnou řeč s mužem, který zní jako hlásná trouba ruské propagandy. I politicky stojí Fico na druhém břehu - ostatně v Česku se setká se svými podporovateli Andrejem Babišem a Milošem Zemanem.

Jenže Fico je pořád demokraticky zvoleným politikem suverénní země a diplomacie nejsou jen dýchánky s těmi, se kterými si rozumíme. A je smutné, když to musí prezidentovi připomínat třeba český premiér Petr Fiala nebo slovenská prezidentka. Která byla podle informací z Hradu ta, která nakonec Pavla při své poslední návštěvě Prahy definitivně přesvědčila, že takové gentlemanství vůči ní není dobrý nápad.

Mimochodem u toho rozhovoru bych chtěla být. „Petře,“ řekla pravděpodobně slovenská prezidentka. „Přijmout bys ho měl. A koneckonců se u toho vždycky můžeš tvářit tak, jako já při jmenování vlády.“ (Pavlův tým to nakonec vyřešil ještě elegantněji - po setkání s Ficem nebude žádný briefing, na kterém by se prezident musel vedle slovenského premiéra postavit a udržet poker face.)

Nepřijmout slovenského premiéra by nebylo nic jiného než laciné gesto, které by ale mohlo skutečně zhoršit vztahy s našimi sousedy. Což si nepřeje vůbec nikdo - troufám si říct, že ani voliči Petra Pavla, kteří třeba Ficovi zrovna nefandí.

Situaci doma by to Ficovi nejspíš nijak nezkomplikovalo - pravděpodobně by se jen dál stylizoval do role oběti za své názory. A naopak by to poničilo české snažení ve Visegrádské čtyřce, již tak zmítané napjatými vztahy. Není totiž pochyb o tom, že ponížení v Praze by Fica jen rychleji nasměrovalo do náruče Viktora Orbána.

Reklama

Doporučované