Hlavní obsah

Nerudová končí ve funkci na univerzitě v Brně. Její post měl být zrušen

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Bývalá kandidátka na prezidentku Danuše Nerudová se i nadále chce soustředit na politiku, akademickou kariéru upozadila.

Reklama

Bývalá rektorka Danuše Nerudová položila poslední funkci na Mendelově univerzitě. Ústav účetnictví a daní, který 16 let vedla, má být k 1. lednu sloučen s jiným pracovištěm.

Článek

Danuše Nerudová, nedávná kandidátka na post prezidentky republiky, složila akademickou funkci na Mendelově univerzitě v Brně.

Jak jako první uvedl Deník N, nesouhlasila prý se směřováním Provozně ekonomické fakulty, dalším důvodem jejího odchodu je prý kandidatura do Evropského parlamentu za hnutí STAN.

Podle informací Seznam Zpráv by ale o funkci stejně patrně přišla. Ústav účetnictví a daní na Provozně ekonomické fakultě, který tato ekonomka a bývalá rektorka celých 16 let řídila, totiž míří ke svému konci. Nejspíše už k 1. lednu má být sloučen v rámci stejné fakulty s Ústavem financí.

„Podala jsem na současnou funkci rezignaci k 31. říjnu. V rezignaci uvádím své důvody i to, že o případnou pozici v čele sloučených pracovišť se nebudu ucházet. Na univerzitě zůstanu pouze v roli profesorky,“ uvedla na dotaz Seznam Zpráv Nerudová.

Záměr na vytvoření nového (sloučeného) akademického pracoviště pod novým vedením potvrdil Seznam Zprávám ještě před vyjádřením Nerudové děkan fakulty Svatopluk Kapounek.

„Není to kvůli tomu, že by ty ústavy byly špatně vedeny, ale kvůli rozpočtovému omezení, kterému čelíme. Kdy na jedné straně by mělo dojít ke zvýšení platů, ovšem na druhé jsme nedostali žádné peníze navíc. Sloučení obou ústavů by tak mělo přinést určité zefektivnění,“ uvedl Kapounek pro Seznam Zprávy s tím, že jde o dva nejmenší ústavy.

Každý má jen kolem devíti tzv. systemizovaných míst, přičemž největší pracoviště mají i přes 30 míst. Organizační změnu v minulých dnech už odsouhlasil fakultní akademický senát, čeká se ještě na verdikt celouniverzitního senátu.

K budoucnosti samotné Danuše Nerudové se Kapounek vyjadřovat nechtěl s tím, že jde o ryze personální záležitost. Zdůraznil ale, že na šéfa nového sloučeného pracoviště bude vypsáno výběrové řízení.

„Ve svém dalším profesním životě se chci především soustředit na evropské volby a zásadní otázky spojené s naším členstvím v EU,“ uvedla pro Seznam Zprávy Nerudová.

Danuše Nerudová skončila v lednovém souboji o post prezidenta republiky na třetím místě. V celém klání jí výrazně uškodily informace ohledně některých nestandardních praktik na univerzitě, kterou čtyři roky řídila.

Šlo jednak o problém s plagiáty doktorských prací, stejně tak o kauzu se zahraničními „rychlostudenty“ nabranými přes agentury právě na Provozně ekonomickou fakultu. Nerudová se bránila tím, že proti nešvarům vystoupila, když se o nich dozvěděla. Připustila ale, že v některých záležitostech mohla postupovat rychleji.

AKTUALIZACE: Doplnili jsme vyjádření Danuše Nerudové.

Reklama

Doporučované