Hlavní obsah

Nerudovou čekají další „volby“. Aby si udržela místo na univerzitě

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Danuše Nerudová stále zvažuje, zda bude pokračovat v politické kariéře.

Reklama

Bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová má po kandidatuře v přímé volbě prezidenta od února opět plný pracovní úvazek. Svůj post v hierarchii brněnské vysoké školy ale jistý nemá.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ekonomka a vysokoškolská pedagožka Danuše Nerudová, která v nedávných prezidentských volbách skončila v prvním kole na třetím místě, se po několikaměsíční kampani chystá na návrat na svou alma mater v Brně.

V nově zahájeném semestru by se opět měla naplno věnovat práci na Mendelově univerzitě, kterou od února 2018 do loňského ledna z pozice rektorky řídila.

Podle informací Seznam Zpráv se s platností od února dohodla na opětovném navýšení svého pracovního úvazku na Provozně ekonomické fakultě. Od loňského října měla úvazek poloviční, teď má zase celý. „Ano, taková byla domluva už minulý rok,“ potvrdila Danuše Nerudová v SMS zprávě zaslané na dotaz redakce z rodinné dovolené v Ománu.

Návrat na akademickou půdu pro bývalou rektorku ale nebude zcela poklidný. Aby si totiž udržela dosavadní místo vedoucí Ústavu účetnictví a daní, které zastává nepřetržitě od roku 2007, bude teď muset projít novým výběrovým řízením.

Nový děkan: Všichni bez výjimky

Provozně ekonomická fakulta má od konce ledna nově zvoleného děkana. Je jím dosavadní prorektor Mendelovy univerzity Svatopluk Kapounek. A ten podle informací redakce už rozhodl o tom, že bude s jeho nástupem do funkce „přesoutěženo“ vedení všech kateder (ústavů). A to včetně postu, který dlouhodobě zastává Danuše Nerudová.

„Skutečnost, že chceme nová výběrová řízení vyhlásit na vedoucí všech ústavů, platí bez výjimky,“ reagoval na dotaz Seznam Zpráv Kapounek. „Vybrat kvalitní odborníky na tyto pozice ale není jednoduché. Předpokládáme, že se nám tento proces podaří završit do konce roku 2023,“ naznačil děkan i dobu, po kterou celé výběrové řízení potrvá.

Danuše Nerudová se k soutěži, která ji zjevně čeká, nechce vyjadřovat. „Vaše spekulace o krocích nového děkana nechci komentovat,“ uvedla v textové zprávě.

Mendelova univerzita v minulých měsících utrpěla na své pověsti. A zjištěné problémy se z větší části dotýkají období, kdy byla profesorka Nerudová rektorkou. Potíže vysoké školy se tak vzhledem ke kandidatuře Danuše Nerudové staly i předmětem kampaně před volbou hlavy státu.

Rada Národního akreditačního úřadu pro vysoké školství po dvou kontrolách 19. ledna rozhodla, že brněnská vysoká škola přijde jako první v republice o takzvanou institucionální akreditaci. A to pro doktorské studijní programy ve vzdělávání ekonomických věd. Ztratila tak část své autonomie.

Provozně ekonomická fakulta, kde Danuše Nerudová působí, v minulých letech nabírala i ze zahraničí v nebývalých počtech zájemce o doktorské studium do oboru vedeného v angličtině „Economics and Management“. Mnohým posluchačům z Německa a z Rakouska dálkové studium v Brně za vysoký poplatek (25 tisíc eur) zprostředkovaly dvě zahraniční agentury.

Někteří doktorandi se k vysněnému titulu Ph.D. dostali za výrazně kratší dobu, než jsou standardní tři roky. Objevily se i případy plagiátů disertačních prací.

Hlavní odpovědnost děkan, ale…

Podle předsedy Rady Národního akreditačního úřadu Roberta Plagy primární odpovědnost za zjištěná selhání padá na předchozího děkana Provozně ekonomické fakulty Pavla Žufana a garanty jednotlivých studijních programů.

Po rozhodnutí o odebrání akreditace ale také Plaga před novináři připustil, že na univerzitě dobře nezafungovaly kontrolní mechanismy. A to včetně Rady pro vnitřní hodnocení, v jejímž čele byla v inkriminovaném období jako rektorka profesorka Nerudová. „Rada pro vnitřní hodnocení jako orgán, který se má zabývat systémem vnitřní kvality, na ta pochybení nedokázala náležitě reagovat,“ uvedl Plaga v lednu.

Nový děkan Kapounek deklaruje, že je připraven jméno Provozně ekonomické fakulty očistit. Mluví o několika klíčových opatřeních, na kterých je s nynějším vedením univerzity domluven. A to včetně personálních, kdy se patrně budou garanti některých studijních programů měnit.

„V první řadě jde o zásadní zpřísnění podmínek pro přidělování disertačních prací, kde zvolený přístup k objektu zkoumání musí odpovídat mezinárodním vědeckým standardům. Ke studiu proto budeme přijímat jen nejtalentovanější studenty, kteří budou schopni naplnit kvalitativní odborná i etická kritéria,“ uvedl pro Seznam Zprávy Kapounek.

13 milionů přes agentury

Seznam Zprávy se na Mendelově zajímaly i o to, kolik studentů celkem škola nabrala na doktorská studia přes dvě zahraniční agentury a kolik peněz z toho získala. Vedení univerzity na žádost podanou dle informačního zákona uvedlo:

- Na základě smluv uzavřených v letech 2017 až 2021 s agenturou Scentia dosud absolvovalo doktorský studijní program 25 studentů. U agentury Institut für management šlo o 13 studentů. Smlouvy podepisoval děkan Provozně ekonomické fakulty.

- Fakultě byly uhrazeny poplatky spojené se studiem zmíněných studentů ve výši 13,3 miliony korun. Částka zahrnuje poplatky od všech studentů, včetně neúspěšných.

Fakulta už upustila od spolupráce se zmíněnými zahraničními agenturami. Další změnou je podle Kapounka zpřísnění požadavků na školitele doktorských studijních programů. „Těmto vysoce specializovaným odborníkům musí fakulta udělat dostatečný časový i finanční prostor k výzkumu i vedení doktorandů formou individuálních konzultací,“ poznamenal.

Seznam Zprávy nedávno popsaly případ jednoho ze školitelů Petra Blížkovského, který dohlížel na německou doktorandku, jejíž disertační práce byla zpětně označena za z větší části opsanou. Přitom Blížkovský současně vykonává práci vysokého úředníka v orgánech Evropské unie.

Mendelova univerzita podle děkana Kapounka nově sjednocuje i požadavky pro domácí a zahraniční studenty. Aby se už například nestalo, že zahraničním posluchačům bude tolerována nižší odborná úroveň časopisů, v nichž jsou doktorandi povinni publikovat. Nová vyhláška podle děkana také upravila a zpřehlednila evidenci plnění studijních povinností podle semestrů a absolvovaných ročníků.

Úvahy o setrvání v politice

V politických kuloárech se hovoří i o tom, že by bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová po solidním volebním zisku, kdy v prvním kole volby prezidenta získala téměř 14 procent hlasů, mohla pokračovat v politické kariéře a akademickou kariéru definitivně odložit na druhou kolej.

Nejbližší volby, v nichž by mohla politický kapitál z přímé volby zúročit, však budou až v květnu příštího roku, kdy se bude volit do europarlamentu. V nedávném rozhovoru pro Radiožurnál nicméně Danuše Nerudová připustila možnost založení politické strany.

„Samozřejmě je to jedna z možných variant. Těch variant je více, ale myslím, že je příliš brzy po volbě o tom uvažovat. Člověk musí získat trochu odstup, aby byl schopen vůbec reálně zhodnotit situaci, možnosti a také to, jestli je schopen opět získat finance, protože založení politické strany není úplně nejlevnější záležitost,“ uvedla Nerudová na začátku února.

Reklama

Doporučované