Hlavní obsah

Mendelova univerzita přišla o akreditaci pro část doktorského studia

Foto: Profimedia.cz

Budova Provozně ekonomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně.

Reklama

aktualizováno •

Národní akreditační úřad pro vysoké školství rozhodl, že brněnská Mendelova univerzita přijde o akreditaci pro doktorské studijní programy ve vzdělávání ekonomických věd.

Článek

Rada Národního akreditačního úřadu pro vysoké školství (NAÚ) v čele s předsedou Robertem Plagou na svém dnešním zasedání rozhodla, že Mendelova univerzita přijde o akreditaci pro doktorské studijní programy ve vzdělávání ekonomických věd.

Podle Plagy rada zároveň odebrala univerzitě možnost uskutečňovat doktorské studijní programy Ekonomika a management v českém a anglickém jazyce. Opatření se týká Provozně ekonomické fakulty, na které se podle Plagy vyskytla pochybení, s nimiž si systém vnitřní kontroly nedokázal poradit.

Jde o případ, jenž byl často skloňován v minulých týdnech a měsících i v souvislosti s prezidentskou volbou, kterých se zúčastnila i bývalá rektorka univerzity Danuše Nerudová (2018 až 2022). Ta od roku 2007 až do dnešních dnů nadále řídí jednu z kateder na Provozně ekonomické fakultě, v minulosti tam byla i proděkankou.

Provozně ekonomická fakulta v minulých letech nabírala ze zahraničí v nebývalých počtech zájemce o doktorské studium do oboru vedeného v angličtině „Economics and Management“. Mnohým Němcům a Rakušanům dálkové studium v Brně za vysoký poplatek (25 tisíc eur) zprostředkovaly zahraniční agentury. Někteří doktorandi se k vysněnému titulu Ph.D. dostali za výrazně kratší dobu, než jsou standardní tři roky.

Bývalá rektorka Nerudová v prezidentské kampani, která pro ni nakonec skončila neúspěchem, uvedla, že těchto rychlostudentů byly „jen“ asi dvě desítky, všichni prý podmínky studia splnili. Sama univerzita ale dosud žádnou statistiku o hříšnících nevydala.

Nejde jen o rychlá studia nabraných doktorandů. V několika případech byly odhaleny i opsané disertační práce. Zjistila to nikoliv univerzita, ale experti na plagiáty z Rakouska a Německa.

Sama vysoká škola zatím rozhodnutí analyzuje. „Mendelova univerzita bere na vědomí dnešní rozhodnutí Národního akreditačního úřadu. Nyní však musí vyčkat na vyhotovení zápisu z jednání, a především oficiální písemné odůvodnění tohoto rozhodnutí,“ uvedla ve svém prohlášení.

Škola pracuje na nápravných opatřeních. „Již byly nastaveny nové, podstatně zpřísněné standardy v požadavcích na školitele, sjednoceny požadavky na studenty doktorských studijních programů, zpřísněny podmínky přidělování témat disertačních prací a v neposlední řadě ukončena spolupráce se zahraničními agenturami, doporučujícími ke studiu platící studenty z ciziny,“ reagovala také na trest Mendelova univerzita.

K odebrání institucionální akreditace přistoupila dnes rada NAÚ poprvé od doby, kdy byl tento institut zaveden, žádná jiná vysoká škola zatím takto potrestána nebyla. Prakticky to znamená, že Mendelova univerzita přichází u zmíněného doktorského studia v ekonomických oborech o autonomii. Už nebude moci si o jednotlivých studijních programech rozhodovat interně.

Předseda rady NAÚ Robert Plaga připustil, že na univerzitě selhaly kontrolní mechanismy. A to včetně Rady pro vnitřní hodnocení, v jejímž čele byla v inkriminovaném období rektorka Nerudová. „Rada pro vnitřní hodnocení jako orgán, který se má zabývat systémem vnitřní kvality, na ta pochybení nedokázala náležitě reagovat,“ odpověděl Plaga před novináři na otázku, proč došlo k odebrání akreditace.

„Primární zodpovědnost má děkan a garanti jednotlivých oborů,“ zdůraznil ale také na dotaz Seznam Zpráv. Plaga také iniciuje další, v pořadí už třetí, kontrolu.

Děkan Provozně ekonomické fakulty Pavel Žufan už v prosinci ohlásil rezignaci. Fakultě se přitom zatím nepodařilo najít náhradu. Jak už Seznam Zprávy uvedly, o funkci se ucházeli dva kandidáti – Martina Rašticová, dosavadní proděkanka pro internacionalizaci, a Svatopluk Kapounek, který je nyní na pozici prorektora celé Mendelovy univerzity. Oba s Žufanem byli už dříve ve vedení fakulty.

Ani jeden z těchto kandidátů nezískal během pondělní volby od členů fakultního akademického senátu potřebnou nadpoloviční podporu. Volba se tudíž bude muset opakovat.

Co se stalo na Mendelově univerzitě?

- Studijní programy vysokých škol schvaluje (akredituje) Národní akreditační úřad pro vysoké školství (NAÚ). Za splnění přísných podmínek může tento státní úřad udělit vysoké škole tzv. institucionální akreditaci pro určitou oblast (oblasti) vzdělávání a ta si potom jednotlivé studijní programy může schvalovat sama.

- Je to relativně nový instrument, školám rozšiřuje autonomii. Podmínkou udělení akreditace je například i ustanovení Rady pro vnitřní hodnocení v čele s rektorem, která by měla hlídat kvalitu vzdělávání a plnění nastavených programů.

- První institucionální akreditaci získaly v roce 2018 Univerzita Karlova, Masarykova univerzita a Univerzita Palackého.

- V květnu 2021 schválil NAÚ i žádost Mendelovy univerzity. Brněnská vysoká škola získala institucionální akreditaci pro šest oblastí vzdělávání, včetně ekonomických oborů. Akreditace je vždy na 10 let, a tak by měla platit do května 2031, pokud nebude předčasně odebrána.

- Loni 19. května Rada NAÚ rozhodla (nepravomocně) o odnětí institucionální akreditace Mendelově univerzitě pro doktorský typ studia v ekonomických oborech. Bakalářského a magisterského typu studia se toto odnětí netýkalo, stejně tak jiných oborů.

Reklama

Doporučované