Hlavní obsah

Ochrana důležitých objektů v Česku zesílila, oznámila Černochová

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Reklama

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) oznámila, že zesílila ochrana objektů kritické infrastruktury v Česku. Řekla to v Otázkách Václava Moravce (ČT).

Článek

„Zesílila ochrana a asi neprozradím nic tajného, když řeknu, že i zesílily pokusy monitorovat některé objekty významné pro naší kritickou infrastrukturu. Pravidelně se to objevuje ve zprávách,“ řekla ministryně obrany v rozhovoru pro Českou televizi.

Podle ministryně má česká armáda nezastupitelnou roli a kvůli válce na Ukrajině musí plnit úkoly vojenského charakteru. Černochová připomněla, že v minulosti se vojáci využívali při povodních nebo na odstranění následků pandemie.

I nasazení českých vojáků na česko-slovenské hranici je podle ní teď dočasné. Vojáci jsou podle ministryně nutní k nasazení jinde, aby chránili důležité objekty.

„Když hrozí České republice nějaká možnost teroristického útoku, tak je zvýšený stupeň ochrany těchto objektů. Týká se to nejen muničních skladů, jsou to také objekty kritické infrastruktury, nebudu je specifikovat. Je potřeba mít pod kontrolou tyto objekty, aby nedocházelo k teroristickým útokům nebo pokusům, případně monitorování těchto objektů v budoucnu,“ vysvětlila ministryně Černochová.

Černochová: Žili jsme 30 let v iluzi, je čas redefinovat mobilizační plány

Ministryně obrany Jana Černochová v rozhovoru pro Seznam Zprávy řekla, že případné použití taktických jaderných zbraní na Ukrajině by nemělo žádný dopad na Čechy. Mluvila také o Češích bojujících na Ukrajině a možné mobilizaci.

Bývalý vysoký představitel české armády a NATO Petr Pavel v pořadu řekl, že Rusko nevede pouze pozemní válku proti Ukrajině.

„Bylo by naivní se domnívat, že proti nám Rusko nevede válku. Ono ji vede pouze jinými prostředky. Musíme vnímat to, že nás Rusko považuje za nepřítele, že proti nám koná aktivní kroky a my se proti nim musíme aktivně bránit,“ řekl k tématu kandidát na prezidenta Pavel.

S ruskou hybridní válkou vůči Západu může podle Černochové souviset sabotáž na kabelech, která v sobotu ráno zastavila vlaky na severu Německa. Dopad na český zbrojní průmysl bude mít podle ministryně i úterní výbuch v bulharské zbrojovce kvůli výrobě součástek do dělostřelecké munice.

Podle bulharského žalobce se v závodě nevyráběly produkty pro vojenské účely. Ministryně připomněla výbuchy v muničních skladech ve Vrběticích v říjnu 2014, za nimiž podle českých úřadů stojí příslušníci ruské vojenské rozvědky GRU.

Černochová počítá s dalším posilováním obrany východního křídla NATO nad rámec dohodnutý na červnovém summitu Aliance v Madridu. Vhodná by byla podle Černochové i přítomnost Aliance na Blízkém východě a v Africe, aby se tyto oblasti nedostaly pod ruský vliv.

Reklama

Doporučované