Hlavní obsah

Dusno ve Sněmovně. Nehrajte si na psychologa, vmetla Černochová předchůdci

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ministryně obrany Jana Černochová a náčelník generálního štábu Karel Řehka.

Reklama

aktualizováno •

Výbor pro obranu opět řešil, jak funguje spolupráce mezi ministryní obrany Janou Černochovou a náčelníkem generálního štábu Karlem Řehkou.

Článek

Uplynul už téměř měsíc od prvních zpráv, že jsou velké spory mezi Černochovu a Řehkou a že zvažoval odchod z čela armády. Ve funkci nakonec neskončil.

Opoziční poslanci ale chtějí i po několika týdnech na výboru pro obranu řešit, jaké mají Černochová a Řehka pracovní vztahy. Výbor začal ve 13 hodin a úvodní slovo si hned vzala ministryně Černochová.

„Nevím, co mám komentovat. Odcituji vám z legislativního rámce. Docela mě překvapuje, že to mám citovat vám, který v mé pozici seděl. Víte, jaké mám kompetence,“ řekla ministryně směrem ke svému předchůdci a předsedovi výboru Lubomíru Metnarovi (za ANO) a poté začala dlouze vyjmenovávat, jaké má podle zákona pravomoci.

Metnar se poté jako první zeptal Černochové, jestli náčelník generálního štábu chtěl podat rezignaci. „Já jsem se vyjádřila ohledně svých pravomocí. Na co se mě ptáte? Jak to mám vědět? Žádný problém není, dnes jsme s panem náčelníkem generálního štábu zahajovali konferenci o bezpečnosti. To je to hlavní, co by vás jako předsedu výboru mělo zajímat a trápit. Nikoliv si hrát na psychologa, psychiatra nebo sociologa,“ řekla Černochová.

Metnar reagoval, že ale ministryně neodpověděla, jestli Řehka chtěl skončit, nebo ne.

Opozičního poslance Radovana Vícha (SPD) zajímaly odpovědi od Karla Řehky. Ptal se ho, jestli byl za premiérem, jestli chtěl skončit a jestli mu ministryně obrany zasahovala do pravomocí.

Řehka nechtěl spor s Černochovou komentovat

Náčelník generálního štábu Karel Řehka už před časem v rozhovoru pro Seznam Zprávy odmítl komentovat spor s ministryní obrany Janou Černochovou (ODS), který pronikl do médií. Údajně byl kvůli němu připraven odejít z funkce.

Řehka reagoval, že v podstatných věcech v konfliktu nejsou. Potvrdil, že se jednou sešel s premiérem Petrem Fialou (ODS) bez přítomnosti Černochové.

„Nikdy jsme neměl s ministryní obrany nějaký střet nebo konflikt v podstatných strategických věcech, v obranné politice, směřování ozbrojených sil. Tam, kde jsem měl a mám občas spor s ministryní, což je normální, ho řeším s ministryní obrany a nehodlám to řešit jinde,“ odpověděl Řehka.

Dodal, že u premiéra byl několikrát. „Jednou jsem tam byl bez přítomnosti paní ministryně, jednou s paní ministryní. Probírali jsme řadu věcí i to, jak zlepšit naše vnitřní fungování. Jsem schopen dál fungovat,“ řekl Řehka před poslanci.

Moc toho nevíme, stěžuje si opozice

Opoziční poslanci se na posledním výboru začátkem června usnesli, že ministryně obrany nedostatečně informuje výbor o pozici náčelníka generálního štábu Karla Řehky a nákupu bojových vozidel pěchoty ze Švédska.

Nespokojenost hnutí ANO ani SPD po několika týdnech neopadla. „S ohledem na body, které jsou na programu výboru, očekávám, že ministryně obrany ztransparentní kroky resortu ve věci strategických nákupů a vyjasní personální situaci v Armádě ČR, a to nejen poslancům, ale především veřejnosti,“ vysvětluje předseda výboru pro obranu Lubomír Metnar (ANO), co od dnešního jednání očekává.

Podle místopředsedy výboru pro obranu Josefa Fleka (STAN) je řešení pracovního vztahu mezi ministryní obrany a šéfem armády mimo mísu a doufá, že opozice nebude dělat podle svých slov tyjátr.

„Za mě je to již vyčpělá záležitost. Pěna dní. Nezaznamenal jsem, že by to omezovalo nebo ovlivnilo fungování armády, a tudíž to patří spíše do bulváru než na výbor. S oběma jsem se coby účastník zúčastnil vzpomínkového aktu k akci Anthropoid a bez problémů spolu komunikovali a řešili jsme informace ohledně setkání ministrů pro obranu a dalších úkolů do budoucna,“ napsal ve vyjádření pro Seznam Zprávy.

Důležité budou podle Fleka informace ohledně probíhajících akvizic a informace k situaci na Ukrajině.

Na výboru pro obranu se bude řešit nákup švédských bojových vozidel pěchoty za 60 miliard korun, náklady na uvedení darovaných tanků Leopard 2A4 z Německa a informace k vývoji na Ukrajině. Tento bod je ale neveřejný.

Článek aktualizovaný v celém rozsahu po začátku jednání výboru o výroky ministryně obrany Jany Černochové a náčelníka generálního štábu Karla Řehky.

Reklama

Doporučované