Hlavní obsah

Parlament dal Jurečkovi volnou ruku při pomoci rodinám

Foto: vláda.cz

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Reklama

Kolik bude stát pomoc vlády rodinám zasaženým zdražováním energií?

Článek

Také Senát jednohlasně potvrdil vládě bianco šek v boji s největším zdražením energií v historii. Kabinet Petra Fialy může utratit za pomoc rodinám libovolnou částku, odhady se pohybují od tří do třiceti miliard.

„Dnes není nikdo schopen kvantifikovat množinu lidí, kteří budou v roce 2022 potřebovat pomoc,“ vysvětloval ve čtvrtek senátorům ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

O podporu státu, konkrétně o příspěvek na bydlení může požádat každý, kdo za bydlení včetně energií utratí víc než 30 procent svých příjmů. Záleží však na neznámých okolnostech, kolik lidí hranici překročí.

Podle ministra existuje jediný odhad: „Počet domácností, které by mohly požádat, je někde mezi 220–280 tisíci, výše nákladů by mohla vzrůst o 2,5 až tři miliardy,“ uvedl.

Právě o tyto miliardy vyroste ve státním rozpočtu částka rezervovaná pro příspěvek na bydlení. Ministr Jurečka zároveň připustil, že se polštář může podle potřeby nafouknout.

Ministerská čísla na první pohled nehrají.

Koncem minulého roku dosahoval příspěvek na bydlení v průměru 3 700 korun měsíčně a pobíralo ho 127 tisíc rodin. Jurečkovi experti předpovídají, že se počet nových příjemců zvýší na dvojnásobek, zároveň dávka vyroste o 1 500 korun. Podle jednoduchého výpočtu, že průměrnou částku 5 200 korun bude inkasovat 150 tisíc rodin a že dalších 100 tisíc nových žadatelů dosáhne v průměru na polovinu, vyrostou náklady státu na příspěvek proti loňsku o šest miliard.

K takovému odhadu došla předsedkyně Národní rozpočtové rady Eva Zamrazilová. Odhady sociálních pracovníků jsou o poznání vyšší.

Podle uznávané Platformy pro sociální bydlení bude mít nárok na pomoc půl milionu domácností. Když o pomoc požádají, podraží příspěvek na bydlení jen letos o 15 miliard. „Pokud se zachrání před dluhy půl milionu domácností, tak se takové výdaje bohatě vyplatí,“ míní ředitel pražského Centra sociálních služeb Martin Šimáček.

S katastrofickou vizí přišli experti opozice, kteří varovali, že náklady na boj s cenami energií dosáhnou až 30 miliard. „Neexistuje vůbec žádná ministerská analýza, jakého vzorku společnosti by se ten příspěvek na bydlení měl týkat,“ upozornil poslanec ANO Aleš Juchelka.

Temná vize může vyjít ve chvíli, kdy energetická drahota zasáhne také střední třídu. Experti Platformy sociálního bydlení očekávají, že potíže s cenami budou mít takřka výhradně domácnosti, které patří do pětiny, tedy do skupiny 900 tisíc domácností s nejnižšími příjmy. Polovina z nich už nemá rezervy, a proto požádá o státní pomoc.

Stejně však může být zasažena nižší střední třída. Pětina nejchudších je zvyklá šetřit také na energiích, jen o málo bohatší však spotřebu plynu a elektřiny neomezují a zdražení je může zasáhnout citelněji. Proto mohou o pomoc žádat také statisíce domácností, které sice nejsou nejchudší, ale jsou s příjmy pod průměrem a žijí od výplaty k výplatě.

Reklama

Doporučované