Hlavní obsah

Chybí mi větší tolerance mezi vládní většinou a opozicí, řekl Pavel poslancům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Prezident Petr Pavel.Video: Poslanecká sněmovna

 

Reklama

aktualizováno •

Prezident zavítal do dolní komory Parlamentu tři měsíce po svém uvedení do funkce.

Článek

Už koncem března zamířil prezident Petr Pavel do Senátu. Jeho předseda Miloš Vystrčil (ODS) to tehdy označil za „návrat k normálnímu fungování spolupráce Senátu a prezidenta republiky, za návrat k ústavnosti“.

Nyní přišla na řadu i Poslanecká sněmovna. „Jedním z mých cílů v prezidentském úřadě je přispívat ke zlepšení politické kultury v naší zemi,“ uvedl před pár dny Pavel, když návštěvu avizoval.

„Milník prvních 100 dní v úřadu se blíží,“ začal prezident svůj projev před poslanci.

Těm mimo jiné řekl, že politické strany považuje za neodmyslitelný základ demokracie, ale politickou odpovědnost nelze redukovat na strany samotné. „Každý z vás reprezentuje své voliče,“ upozornil.

Na zákonodárce rovněž apeloval, aby mysleli i na občany, jejichž hlasy v posledních sněmovních volbách propadly, anebo nešli k volbám vůbec, jelikož nemají důvěru v systém. „Na způsobu vaší práce záleží, jak budou lidé vnímat demokracii, důvěřovat institucím a jak pevný bude demokratický systém, v němž žijeme,“ upozornil.

Hledání konsenzu

Pavel řekl, že Sněmovnu považuje za základní politické kolbiště, ale i tak mu prý chybí větší tolerance mezi vládní většinou a opozicí. „Jakkoliv boje ve Sněmovně chápu, překvapuje mě urputnost,“ prohlásil.

Podle svých slov chce být nestranickým prezidentem všech občanů. „Chtěl bych přispět k hledání elementárního konsenzu,“ nastínil s tím, že chce tlumit konflikty a vést dialog i s opozicí.

Později novinářům řekl, že pokud budou politici spolupracovat, má Česko větší šanci překonat problémy současného světa.

„Pokud si budeme lehat do zákopů, žádného řešení se nedobereme, budeme zbytečně utrácet zdroje, utrácet čas a mezitím svět půjde dál. Myslím, že by to byla velká škoda, protože naše země má veškeré předpoklady k tomu, aby si se všemi problémy poradila a byla mezi nejlepšími zeměmi v Evropě.“

Základem je podle něj dobrá komunikace mezi ústavními institucemi. Poslaneckou sněmovnu chce navštěvovat pravidelně, a to ve chvíli, kdy se budou projednávat zákony zásadní pro tuto zemi. „Pokud to půjde, vždy rád přijdu,“ potvrdil.

Předsedkyně dolní komory Parlamentu Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) má návštěvu za počátek oboustranného dialogu „mezi zákonodárci a nejvyšším ústavním činitelem“.

„Jde o pokračování původní masarykovské myšlenky, že v jádru demokracie je diskuze. A právě diskuze na této úrovni je naprosto nezbytná nejen pro praktickou tvorbu zákonů, ale i pro fungování našeho Ústavou daného politického pořádku,“ podotkla.

Reklama

Doporučované