Hlavní obsah

Pavel se pustil do vlády: Dává zadarmo munici extrémní opozici

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Petr Pavel na tiskové konferenci v Libereckém kraji.

Reklama

aktualizováno •

Prezident během návštěvy Libereckého kraje prohlásil, že vládní politici by měli lidem více vysvětlovat nepopulární kroky, k nimž chce vláda sáhnout. Podle Petra Pavla nyní naopak dává munici i extrémní opozici.

Článek

Prezident Petr Pavel při návštěvě Libereckého kraje zkritizoval vládu Petra Fialy (ODS) za to, že ke snižování poboček finančních úřadů a České pošty přistupuje nekoncepčně. A bez dokončené digitalizace.

„Toto rozhodnutí vychází z náročnosti státní správy, ale i z předpokladu, že celá společnost a stát je dostatečně digitalizován, aby mohl řadu úkonů zvládat po internetu. Tady se ale ukazuje, že část regionů je dodneška bez internetu, signálu nebo pořádného připojení,“ řekl Pavel po debatě se starosty z Frýdlantského výběžku.

Pokud prý vláda po někom chce, aby fungoval po internetu, měla by mu k tomu vytvořit důstojné podmínky. „A ty obce nemají,“ upozornil.

Další podněty si prý nechá do diskuze s premiérem Fialou, která ho čeká příští úterý.

Bílá místa

Jak napovídá mapa Ministerstva průmyslu a obchodu, po celém Česku je stále řada míst, která mají pokrytí nedostatečné. Nejvíce jich je v Karlovarském kraji, jsou ale rozeseta i jinde napříč Českem, a to včetně Středočeského kraje. Naopak nejvyšší možné připojení je doménou velkých měst a několika málo regionů.

Digitalizace státu je dlouhodobé téma, o kterém hovořily už předchozí vlády. V té současné si ji vzal za úkol vicepremiér Ivan Bartoš (Piráti), který je rovněž i ministrem pro místní rozvoj a má být i jakýmsi „ministrem digitalizace“.

Ještě před setkáním s Fialou se má Pavel sejít s vicepremiérem a ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou (KDU-ČSL), ale i se zástupci Svazu měst a obcí a Asociace krajů. Tématem má být vzájemná komunikace, zajímat ho prý bude i to, do jaké míry je rušení poboček pošt a finančáků závazné a zda do procesu bude možné ještě vstupovat.

„Po diskuzi se starosty jsem přesvědčen, že dřívější diskuze s nimi mohla vést k tomu, že by to vše byli schopni řešit mnohem efektivnějšími způsoby,“ uvedl prezident.

Proč digitalizace nefunguje

O ideálu, kdy budou po úřadech chodit data, nikoliv lidé, se v Česku mluví desítky let. Realita je ale stále jiná. Nyní zprovoznění silného eGovernmentu brání i politické spory. Více v analýze Václava Dolejšího.

Premiéra chce Pavel dotlačit i k tomu, aby začal řešit, jak jeho vládu vnímá veřejnost. „Chci slyšet, co s tím hodlá dělat. Vycházím z toho, že podle posledních průzkumů vládu 60 procent veřejnosti vnímá negativně, pozitivně jen asi 29 procent.“

Dodal, že vláda by měla lidem věci více vysvětlovat. „Vláda je nucena přijímat velice nepopulární kroky. Premiér hovoří o tom, že tu odvahu je přijímat mají. Odvaha je jedna věc, ale nejdůležitější je lidem vysvětlit, proč ty kroky musejí udělat a proč je to správné,“ prohlásil prezident.

Na besedě s obyvateli Liberce pak dodal, že tímto přístupem vláda akorát dodává zadarmo munici nejen konstruktivní opozici, ale i té extrémní. „Tu mohou velice úspěšně používat a mohou radikalizovat lidi, kteří nejsou spokojení, ale kdyby dostali vysvětlení, možná by na ty demonstrace nechodili. Ale to, co se jim teď dostane, na ně spíš působí jako arogance než vysvětlení,“ řekl Petr Pavel.

V posledních týdnech veřejnost negativně vnímala zejména diskuze o možném prodloužení věku odchodu do důchodu či zvyšování daní. Představitelé kabinetu u obou témat uvedli, že jde jen o pracovní verze k diskuzi.

Kontroverze zejména mezi seniory vyvolala i novela důchodového zákona, která snižuje výši valorizace důchodů, k níž by mělo dojít letos v létě.

Reklama

Doporučované