Hlavní obsah

Piráti se schází kvůli milenecké rvačce. Choulostivá kauza má stále bílá místa

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Bývalý pirátský poslanec Lukáš Kolářík.

Reklama

Piráti řeší mimořádně choulostivý případ bývalého náměstka ministra vnitra Lukáše Koláříka, který musel na ministerstvu skončit po potyčce se svojí asistentkou. Seznam Zprávy přinášejí shrnutí dosavadního průběhu kauzy.

Článek

Republikové předsednictvo Pirátské strany se dnes sejde na mimořádném jednání, které bude mít jediný bod - kauzu potyčky svého člena a nyní už bývalého náměstka ministra vnitra Lukáše Koláříka. Ten v polovině července rezignoval na post na ministerstvu kvůli konfliktu se svojí asistentkou, s níž udržoval intimní vztah.

Připomeňte si, jak se kauza vyvíjela a co o ní doposud víme.

Co, kdy a kde se stalo?

Ve čtvrtek 1. června se na Pražském hradě předávalo ocenění Hasič roku 2022. Jako náměstek ministra vnitra se ho účastnil i Lukáš Kolářík. Po slavnostním galavečeru pokračoval v soukromé zábavě a přesunul se do nedalekého hotelu Spiritka, který patří mezi ubytovací zařízení Ministerstva vnitra.

K samotnému incidentu došlo na pokoji obývaném Koláříkem a jeho manželkou Janou. Jak se asistentka na pokoj dostala a k čemu tam došlo, popisují obě strany po svém. Podle Koláříkovy verze na pokoj, kde on a manželka spali, vtrhla jeho asistentka s manželem a chtěli řešit věci, „které se odehrály pár hodin předtím“, a ona měla napadnout jeho spící ženu a bít ji pěstmi i věcmi, které byly po ruce.

Ve verzi, kterou Seznam Zprávám popsala jeho asistentka, si ji exposlanec na pokoj sám pozval. Manželka odešla spát a vrátila se ve chvíli, kdy se Kolářík pokoušel o intimní kontakt s asistentkou, což vyústilo v roztržku mezi manželi, během níž měl exposlanec oběma ženám nabídnout sex ve třech, což hádku vygradovalo a asistentka měla od Jany Koláříkové dostat „pár facek“.

Do hádky se zapojil i asistentčin manžel. V Koláříkově verzi vystupuje už od počátku, kdy měl spolu se svojí ženou vniknout do pokoje Koláříkových. V druhé verzi ho zavolala Jana Koláříková. To asistentku rozezlilo. „Po této informaci mě popadl vztek a snažila jsem se ji fyzicky napadnout, ale bránil ji můj manžel,“ popsala.

V další fázi se obě verze shodují – asistentka napadla Janu Koláříkovou, než jí v dalším útoku zabránil její manžel a Koláříková utekla do koupelny. Do té se asistentka dostala pomocí nože.

V další fázi se však obě verze opět začínají rozcházet. Zatímco Kolářík tvrdí, že žena jeho manželku nožem ohrožovala, v čemž jí měl zabránit „měkkými technikami“ a být při tom zraněn na obličeji (kde žena nůž vzala, Kolářík neuvádí), ona tvrdí, že vystřelovací nůž objevila na nočním stolku a využila ho prý pouze k otevření koupelnových dveří a poté jej odložila.

Dodala, že tuto fázi Kolářík prospal, neboť byl opilý. Hádka, která jejímu vniknutí do koupelny následovala, ho vzbudila, on asistentku začal škrtit, ona ho udeřila do obličeje, načež on jí dal facku, po které upadla.

Obě verze se rozcházejí i v popisu dalších událostí, kdy žena vylíčila, že Koláříkova dalšího spánku využila k tomu, aby si zavolala odvoz. Ve chvíli, kdy byla na odchodu, se však měl pirátský politik probudit, tahat ji za vlasy, dát jí dvakrát pěstí do obličeje a ve chvíli, kdy upadla na zem, do ní měl několikrát kopnout se slovy, že s ní skončil. Poté z pokoje utekla.

Tuto fázi incidentu Kolářík popsal jen velice stručně tak, že hrozilo pokračování útoku a on měl strach o svoji ženu. „Došlo k dalšímu konfliktu, jenž přerostl v potyčku, kterou jsem již bohužel řešil razantněji,“ uvedl ve svém vyjádření na uzavřené části pirátského fóra, což je jediné místo, kde se k události obšírněji vyjádřil.

Zbývající bílá místa v příběhu

Celému příběhu v současnosti chybí poslední dílek skládačky - vyjádření Jany Koláříkové, která byla podle výpovědí obou aktérů rovněž aktivní účastnicí potyčky. Seznam Zprávy se už před týdnem pokoušely Janu Koláříkovou prostřednictvím několika kanálů kontaktovat a nabídnout jí prostor pro vyjádření. Pirátská politička toho však prozatím nevyužila.

K situaci se pouze krátce vyjádřila na veřejnosti uzavřené části pirátského fóra, kde se svého manžela zastala.

Chybí i reakce manžela Koláříkovy asistentky.

K čemu došlo mezi Koláříkem a jeho asistentkou?

Červnový incident, který stál Piráta Lukáše Koláříka funkci náměstka ministra vnitra, se rozhodla popsat i druhá strana konfliktu. Redakci Seznam Zpráv se podařilo kontaktovat jeho asistentku, která v potyčce také figurovala. Článek přináší pohled na událost z obou stran.

Jak zareagoval Kolářík?

K události došlo 1. června, Lukáš Kolářík však podal rezignaci na post náměstka ministra vnitra až 4. července, skončil k 15. červenci.

Mezitím se v polovině června, tedy zhruba dva týdny po incidentu, ještě nechal zvolit místopředsedou krajského sdružení v Jihočeském kraji.

Jana Koláříková se mezitím nechala 19. června nominovat na post vedoucí pirátského personálního odboru. Ten vedla už v minulosti.

První zpráva o jeho rezignaci se objevila ve středu 19. července v Deníku N, kde jen uvedl, že skončil z osobních důvodů. Sdělil pouze, že bránil svoji ženu a že při tom selhal. Zprávu o den později rozšířil bulvární deník Blesk, který vypátral, že za případem stála pracovnice ministerstva, se kterou měl Kolářík udržovat milenecký poměr.

Kolářík členy Pirátů o události informoval až v pondělí 24. července, kdy se o případ začala zajímat další média včetně Seznam Zpráv. Spolustraníkům podal svoji verzi, ze které citujeme v článku výše.

Asistentka pak na jeho slova zareagovala vlastní výpovědí, kterou poskytla Seznam Zprávám.

Pirátský exposlanec prolomil hradbu mlčení až poté, co ho Seznam Zprávy s výpovědí asistentky konfrontovaly. „Mohu potvrdit, že v rámci sebeobrany došlo pouze k úderu, kterému předcházelo neoprávněné vniknutí do pokoje, ve kterém jsme spali, ozbrojené napadení mojí ženy a napadení mě,“ napsal redakci.

V pátek 28. července večer ještě dodal, že podrobnosti k celému incidentu budou vyjasněny v průběhu probíhajícího vyšetřování. „Nadále je hodlám konzultovat pouze se svým právním zástupcem ve snaze o očištění svého jména,“ uvedl. Stejné prohlášení vyvěsil i na pirátské fórum.

Vyjádření Lukáše Koláříka z pátku 28. července

„Mrzí mě, že jsem svým předchozím nevhodným chováním zejména vůči své manželce dopustil, že situace vygradovala do takového rozměru, a beru to jako své osobní selhání. Z toho důvodu jsem také před třemi týdny rezignoval na svou funkci náměstka člena vlády a mé ženě i asistentce se omluvil.

Vzhledem k aktuálnímu dění, které se mě snaží vykreslit jako útočníka, jsem také včera pozastavil členství ve straně, aby celou kauzou nebyla poškozována práce mých kolegů. V tuto chvíli tedy nevykonávám žádné veřejné funkce, nejsem politicky aktivní a rozhodně to ani v dohledné době neplánuji.

Podrobnosti k celému incidentu budou vyjasněny v průběhu probíhajícího vyšetřování a nadále je hodlám konzultovat pouze se svým právním zástupcem ve snaze o očištění svého jména.”

Postoj vedení strany, Ministerstva vnitra a policie

První reakce předsedy Pirátské strany Ivana Bartoše ke Koláříkově rezignaci byly vágní. „Nevím s jakou událostí. Lukáš Kolářík skončil z osobních důvodů. Oznámil to na pirátském fóru. Já tu rezignaci přijal a na víc je třeba se ptát Lukáše Koláříka,“ reagoval 19. července pro Deník N.

Na další zprávy novinářů posléze několik dnů nereagoval. Až v pondělí 24. července Seznam Zprávám napsal, že vedení strany bere celou situaci vážně a intenzivně ji řeší, včetně jeho dalšího stranického působení. „Vyvození minimálně politické odpovědnosti považujeme za jediný adekvátní postup. Osobní rovinu nám nepřísluší komentovat,“ napsal Bartoš a na další dny se spolu s kolegy opět uchýlil k mlčení.

Kolářík se veřejně vyjádřil až v pátek 28. července po vydání článku Seznam Zpráv, ve kterém svoji verzi popsala také jeho asistentka. Několik hodin poté pozastavil své členství ve straně včetně stranických funkcí.

Bartoš v pátek odpoledne informoval, že se kvůli Koláříkovi v neděli mimořádně sejde republikové předsednictvo strany. „Obvinění vznesená proti Lukáši Koláříkovi považujeme za velmi závažná a jejich obsah je pro nás velkým zklamáním. Od počátku bereme situaci velmi vážně a řešíme ji, jak jsem již dříve za vedení strany sdělil. Násilí v Pirátské straně netolerujeme, naopak dlouhodobě bojujeme za lepší postavení obětí,“ napsal k tomu.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) situaci komentuje stručně. „Pan náměstek mi předal rezignaci z osobních důvodů a já ji přijal. Považoval jsem jeho rozhodnutí za správné,“ uvedl koncem minulého týdne. Později dodal, že asistentka je podle jeho informací momentálně na neplaceném volnu a že by měla na ministerstvu skončit. Uvedl, že vše je však v režii jejích nadřízených, neboť on jako ministr řešil pouze rezignaci Koláříka.

Policie se začala případem zabývat až 28. července po vydání článku s výpovědí Koláříkovy asistentky. „Na základě informací z veřejného prostoru začala pražská policie provádět šetření v této věci a zjišťovat veškeré okolnosti,“ uvedl vedoucí tiskového oddělení pražského policejního krajského ředitelství Jan Daněk.

Reklama

Doporučované