Hlavní obsah

Pirátské „odvolávání“ Blažka neprospívá koalici, míní ODS a lidovci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS).

Reklama

Premiér Petr Fiala (ODS) si počká na vysvětlení od pirátského šéfa Ivana Bartoše. Řekl ale, že se neobjevilo nic, co by Blažkovu pozici oslabovalo. Naopak z oslabování kvality koaliční spolupráce obvinil Piráty.

Článek

Koaliční partneři v čele s premiérem Fialou zkritizovali pirátské online hlasování o ministru spravedlnosti Pavlu Blažkovi (ODS). V hlasování, které vyvolala pirátská europoslankyně Markéta Gregorová, byly dvě třetiny účastnících se členů strany pro to, aby Blažek ve funkci skončil. Ten to už dříve odmítl.

Premiér Fiala na výsledek řekl, že takováto forma uplatňování přímé demokracie neprospívá kvalitě koaliční spolupráce.

„Piráti, když už něco takového dělali, neumožnili, aby na ně pan ministr Blažek reagoval a diskutoval s nimi. Což je také nějaká zpráva pro veřejnost,“ citovala ČTK ministerského předsedu, který se k pirátské aktivitě vyjádřil během úterní návštěvy nemocnice v Berouně.

Dodal, že počká na to, co mu k hlasování řekne pirátský předseda a vicepremiér Ivan Bartoš, který se chce na základě výsledků fóra s premiérem sejít a o Blažkovi se s ním bavit.

Výborný: Měli to řešit na K5

Další koaliční strany se ke kritice Blažka nepřidaly. Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová nechala dotaz redakce, zda výtky Pirátů k Blažkovi sdílí, bez reakce.

Končící předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL a adept na ministra zemědělství Marek Výborný pak Seznam Zprávám řekl, že lidovcům tento způsob není blízký. „Skoro bych doporučil, aby se europoslanci věnovali hájení českých zájmů v Bruselu a nezatěžovali tímto koalici,“ rýpnul si Výborný do iniciátorky hlasování Gregorové.

Piráti by rádi sesadili Blažka

Členové Pirátské strany mohli o ministru spravedlnosti hlasovat v internetovém fóru. Proti jeho setrvání na ministerstvu bylo 369 z 514 hlasujících. Laciná negace, reagoval Blažek.

Uvedl, že pokud by lidovci měli s kýmkoliv z ministrů problém, využili by k tomu dohodnutých standardních postupů. „I Piráti to měli možnost řešit na K5, Pavel Blažek jim zároveň nabízel i schůzku,“ vysvětlil.

A dodal, že podobný postup do koaliční spolupráce nepatří. „Doufám, že to Piráti pochopí.“

Pirátské usnesení reaguje na Blažkův možný střet zájmů v případě prošetřování bytové kauzy v Brně. Gregorová v důvodové zprávě uvedla, že se Blažek dostává do střetu zájmů, když opakovaně od státních zástupců požaduje informace ze živých kauz.

Připomněla také zjištění Seznam Zpráv, že Blažek dříve získal část utajeného policejního spisu ke kauze, v níž figurovali jeho spolustraníci.

Pro výzvu k Blažkově odstoupení bylo 369 straníků, 140 chtělo věc přenechat republikovému výboru a 68 věc nechat bez usnesení. Pavel Blažek na hlasování reagoval slovy, že nedůvěru mu vyslovila pouze třetina z necelých 1200 členů Pirátské strany.

Odsouhlasení je výzvou pro pirátské vyjednavače, aby Blažkovo zapojení v kauze začali řešit na vládní úrovni. Neznamená ale, že Blažek buď skončí, nebo Piráti odejdou z vlády.

Reklama

Doporučované