Hlavní obsah

„Dostal jsem pozvánku a těším se.“ Babiš se zúčastní inaugurace Pavla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

Reklama

aktualizováno •

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš na svém instagramu oznámil, že přijde na inauguraci zvoleného prezidenta Petra Pavla, se kterým prohrál ve druhém kole prezidentských voleb.

Článek

Pozvánky na inauguraci zvoleného prezidenta Petra Pavla jsou už poslané. Šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ve středu na twitteru uvedla, že podepsala 850 pozvánek.

Neúspěšný prezidentský kandidát a předseda hnutí ANO Andrej Babiš v pondělí na svém instagramu uvedl, že na Pražský hrad přijde. „Samozřejmě půjdu, dostal jsem pozvánku a těším se,“ oznámil Babiš.

Seznam Zprávy oslovily poslance, zda počítají s účastí ve Vladislavském sále. Nikdo z oslovených neplánuje slavnostní akci na Pražském hradě bojkotovat.

Z poslanců hnutí ANO potvrdili účast šéfka poslaneckého klubu Alena Schillerová, místopředseda Sněmovny Karel Havlíček nebo poslanec ANO Pavel Růžička.

„Respektuji plně výsledky voleb, určitě se inaugurace zúčastním. Myslím si, že by bylo lehkovážné dělat nějakou demonstraci, že tam nepůjdu,“ řekl poslanec.

Přijít na Pražský hrad plánují i poslanci SPD. „Pozvánku dnes obdržel celý poslanecký klub, je to oficiální schůze Poslanecké sněmovny, jsme zvyklí chodit do práce, takže se samozřejmě zúčastním,“ řekl v pátek předseda SPD Tomio Okamura.

Z poslanců SPD potvrdili svou účast další neúspěšný prezidentský kandidát Jaroslav Bašta nebo poslanec Jaroslav Foldyna. „Respektuji volbu, i když jsem volil jiného kandidáta.“

Veřejnost bude moci sledovat inauguraci Petra Pavla, která se uskuteční 9. března, z velkoplošných obrazovek na Hradčanském náměstí a třetím nádvoří Pražského hradu.

Pavel složí slib do rukou předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) na společné schůzi obou parlamentních komor, která se uskuteční od 14 hodin ve Vladislavském sále, pak přednese projev. Schůze by měla trvat asi 50 minut, poté se hosté přesunou z Vladislavského do Španělského sálu.

Program Petra Pavla v den inaugurace:

11:50 Příjezd Petra Pavla na Pražský hrad.

12:00–13:00 Společný oběd Petra Pavla a Miloše Zemana s manželkami.

14:00–14:45 Společná schůze obou komor Parlamentu, při níž Petr Pavel složí prezidentský slib.

14:50–15:05 Petr Pavel pozdraví občany z balkonu Pražského hradu.

15:05–15:15 Položení květin u sochy T. G. Masaryka na Hradčanském náměstí.

15:30–16:30 Přípitek s hosty inaugurace ve Španělském sále.

18:00–18:30 Te Deum a modlitba v kapli sv. Václava.

20:10 Rozhovor Petra Pavla pro Českou televizi.

Počítá se s účastí asi 800 hostů ve Vladislavském sále, na následnou recepci ve Španělském sále by pak mohly dorazit až tři tisíce lidí.

Zahraniční hosté na slavnostní akt podle budoucí kancléřky Jany Vohralíkové nepřijedou, inaugurace je plánovaná jen pro tuzemské hosty.

Článek je aktualizovaný o vyjádření předsedy hnutí ANO Andreje Babiše ze dne 27. 2. 2023.

Reklama

Doporučované