Hlavní obsah

Vládní poslanci chtějí zpřísnit lex Babiš, hnutí ANO projednání oddálilo

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Poslanecká sněmovna řešila lex Babiš. Ilustrační foto

Reklama

aktualizováno •

Zpřísnění vlastnictví médií veřejnými funkcionáři dnes měla projednat Poslanecká sněmovna. Hnutí ANO se návrh podařilo díky obstrukcím odsunout.

Článek

Poslanci se pod hlavičkou novely zákona o sdružování v politických stranách a hnutích pustili do změny zákona o střetu zájmů, takzvaného lex Babiš. Novela má zpřísnit vlastnictví médií. Poslancům hnutí ANO se projednání zákona nakonec podařilo opět odsunout.

Nově by veřejný funkcionář nesměl být skutečným vlastníkem médií. Předseda ANO a poslanec Andrej Babiš má ve svěřenských fondech zaparkované vydavatelství Mafra.

Opozičním poslancům z hnutí ANO se nelíbí, že se změna řeší jako přílepek jiného zákona. Hodinu a půl se proto snažili oddálit jeho projednání, když – stejně jako v úterý – opět navrhovali další a další body na program dnešní schůze.

Po půl jedenácté se však poslanci nakonec k diskuzi dostali. „Je to ukázkový přílepek, jsou to dvě naprosto odlišné věci,“ řekl poslanec Patrik Nacher (za ANO). Vše nakonec rozsekla předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová, která si po poledni vzala přestávku do 14 hodin, kdy měl jednací den končit. Projednávání novely by mělo pokračovat v pátek dopoledne.

Podle navrhovatele, předsedy poslaneckého klubu Pirátů Jakuba Michálka, to není tak, že by byl zákon dělaný proti Andreji Babišovi. „Není to tak, že by byl zákon proti jednomu člověku, spíš je jeden člověk proti tomuto zákonu,“ uvedl Michálek a dodal, že zákon je přijímán jako ochrana do budoucna.

Narážel na to, že dnes večer by se měl Babiš vyslovit, zda i nadále zůstane opozičním poslancem, nebo se poslaneckého mandátu vzdá. Ve čtyři hodiny se sejde předsednictvo hnutí ANO svolané po Babišově prohře v lednových prezidentských volbách.

Podle Michálka politik, který vlastní mediální dům, pokřivuje svobodnou soutěž v demokracii. „Děláme to proto, že chceme žít v zemi, kde je demokracie odolná a politici nejdou do politiky proto, aby si nahrabali přes spřízněné firmy nebo vlastnění médií,“ řekl Michálek.

Dodal, že k pokroucení demokracie díky vlastnění médií už došlo třeba v Itálii, připomenul i problematické Maďarsko, kde jsou potlačována protivládní média.

Projednávání by mělo pokračovat v pátek v 9 hodin ráno. Zda ke schválení v pátek dojde, Michálek neví. „Zjevně udělají vše, abychom se k projednání nedostali,“ uvedl. Podotkl, že za hranou mu připadaly už i osobní útoky na něj, které při jednání padaly ze strany některých poslanců hnutí ANO.

Článek jsme aktualizovali v plném rozsahu.

Reklama

Doporučované