Hlavní obsah

Vraťme se víc doprava, zní z části ANO

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Alena Schillerová s Andrejem Babišem.

Reklama

Ať už se Andrej Babiš rozhodne zůstat poslancem, nebo odejít, část jeho straníků chce řešit další politické směřování hnutí.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Někteří politici z regionů chtějí využít příležitosti, která se po prohraných prezidentských volbách otevírá – a začít debatu, zda se alespoň částečně nevrátit k původním ideálům ANO.

A nejde jen o „věčné rebely“ Ivo Vondráka a Tomáše Macuru, kteří politiku hnutí kritizují dlouhodobě a před volbami dokonce vystoupili s tím, že místo vlastního předsedy budou volit konkurenta Petra Pavla.

„Když jsem do hnutí vstupoval, byla to spíše středopravicová strana. Teď jsme vnímáni jako levicové hnutí a já se necítím jako levicový politik,“ říká například zlínský primátor Jiří Korec.

Naráží tak na fakt, že hnutí se v průběhu let přeorientovalo především na podporovatele levice a voličskou skupinu seniorů. Korec dodává, že to chápe – když se prý ukázalo, v jakých podmínkách senioři žijí, nebylo možné jim nepomoci.

„Teď už se to ale díky nám trochu spravilo, tak myslím, že bychom se mohli vrátit s nějakou nabídkou i pro pravicovější voliče,“ dodává Korec.

Stejně smýšlí i pardubický primátor Jan Nadrchal. „Měli bychom se vrátit k politice, kterou jsme dělali dřív. Víc doprava. Že jsme teď opravdu spíš levicoví, se mi úplně nelíbí,“ říká Nadrchal.

Podle Korce není důvod prezidentské volby zveličovat, očekává ale, že debata o směřování v hnutí proběhne. „Lidí smýšlejících středopravicově není v hnutí málo, takže ten tlak mít větší nabídku tímto směrem asi bude,“ dodává Korec.

Mezera na trhu

Podle starosty Jičína Jana Malého by se hnutí mohlo rozšiřovat víc doprava, ale zároveň si zkusit ponechat i současné voliče. „Určitě by měla být debata o tom, jak se rozšířit víc do pravé strany, oslovovat i střední vrstvy. Ale jak někdo říká, že jsme vyluxovali voliče sociální demokracie – no tak já bych je neopouštěl,“ říká Jan Malý.

Ne všichni si ale myslí, že by hnutí mělo s úkrokem doleva něco dělat. „Mezera na trhu je zřejmá a hnutí ANO ji obsadilo, což je některým lidem a sdělovacím prostředkům trnem v oku. Nevidím žádný podstatný důvod, proč by mělo být něco jinak,“ říká například starosta Děčína Jiří Anděl.

Řada oslovených regionálních politiků se také shoduje na tom, že o podobných otázkách – kam hnutí směřuje a na jaké cílí voliče – se s nimi vedení moc nebaví. „S námi, na naší nižší úrovni místních organizací tyto věci nejsou předem konzultovány. My se je dozvídáme běžně z médií, včetně různých interpretací, komentářů členů poslaneckého klubu a podobně,“ líčí olomoucký primátor za ANO Miroslav Žbánek.

Spíše než diskuze o tom, jestli je hnutí levicové nebo pravicové, mu chybí debata nad konkrétními tématy, která chce řešit. „Zpětnou vazbu od nás z území nikdo nepožaduje. Nikdo se nás neptá na směřování. Takže já bych byl rád, kdyby se spíš nastavila pravidla pro to, co a kam máme směřovat. Jinak jsou to takové individuální postesky, ať už kolegů z Ostravy nebo odjinud,“ dodává Žbánek.

Neúspěšné pokusy

Pokusy o „návrat ke kořenům“ nejsou v hnutí ANO nic nového – momentálně jsou nejviditelnějšími zastánci tohoto proudu již zmíněný moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák a ostravský primátor Tomáš Macura.

„Potřebujeme se vrátit k myšlenkám, které jsme měli. To znamená catch-all party. Pokud se to nezmění, nevidím prostor pro svou politiku, kterou považuju za středovou a trochu doprava,“ uvedl již dříve Vondrák.

Již dříve ale kvůli levo-pravému střetu z hnutí ANO odešlo více lidí. Šlo vesměs o známé tváře, které Andrej Babiš do hnutí nalákal s původním programem na podporu podnikatelů.

Naposledy před sněmovními volbami se s ANO rozešla skupina výrazných podnikatelů. Poslanecký mandát se rozhodli neobhajovat majitel firmy Brano Pavel Juříček nebo pekař z Liberce Jiří Bláha.

Někdejší Babišova hvězda Bláha rozchod s hnutím komentoval slovy, „že není pro podnikatele“. A Babišovo hnutí pak dokonce ani ve sněmovních volbách nevolil.

Skončit jako Vondrák

Právě odchodem z hnutí končí snahy o debatu v ANO často. Je dost možné, že podobný osud čeká i Vondráka s Macurou – jejich předvolební aktivity označila například Alena Schillerová za podraz, jiní členové hnutí je veřejně vyzývají k odchodu.

Řada straníků si tak pravděpodobně netroufá k podobným myšlenkám přihlásit. „Vy tam napíšete, že si myslím to, co Vondrák, a skončím jako on,“ odmítl například rozhovor jeden ze starostů ANO.

Reklama

Související témata:

Doporučované