Hlavní obsah

Energetická krize dolehne i na poslance. Ve Sněmovně omezí topení

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Reklama

aktualizováno •

V Poslanecké sněmovně vznikají plány na úsporná opatření v oblasti energetiky. Počítají se snížením teploty, a to jak v jednacím sále, tak i na chodbách.

Článek

Poslanci i zaměstnanci Sněmovny by se měli připravovat na to, že během jejich pobytu v prostorách dolní komory bude v zimě chladněji.

„Vytápění v jednacím sále bude na 20 stupňů a na chodbách to bude nižší. V průměru to bylo doteď 23 stupňů, teď to bude ve dne 20 stupňů. Mně to nevadí, naopak,“ řekla Seznam Zprávám místopředsedkyně Sněmovny Věra Kovářová (STAN).

„Budeme šetřit tak jako ostatní, není možné, aby se Sněmovna chovala jinak než zbytek lidí v tomto státě,“ uvedl pro změnu poslanec Stanislav Blaha (ODS), předseda Stálé komise pro práci Kanceláře Poslanecké sněmovny.

Oba s redaktorem mluvili ještě před odpoledním jednáním komise, kde se změny potvrdily.

„V Poslanecké sněmovně jsme přijali opatření, která uspoří energii a svým dílem pomohou snížit závislost na ruském režimu. Čelíme energetické krizi a klimatické krizi zároveň a tomu bychom měli přizpůsobit své chování. Poslanecká sněmovna by v tom neměla být výjimkou. Naopak. Měla by jít ostatním příkladem a ukázat cestu k úsporám, kterou se mnozí z nás mohou vydat,“ uvedla šéfka dolní komory Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Později informovala, že vedoucího Kanceláře Poslanecké sněmovny pověřila zavedením opatření k šetření energií.

Podle kancléře Martina Plíška by jen do konce roku měly úspory dosáhnout několika set tisíc. „Půl milionu korun za elektrickou energii a dalších 120 tisíc korun za plyn,“ upřesnil.

Jak se má šetřit ve Sněmovně

  • V topné sezóně budou objekty centrálně vytápěny pouze od 7 do 17 hodin, tedy o dvě hodiny méně.
  • V kancelářích, zasedacích prostorách a jídelnách se teplota sníží z 23 na 20 stupňů. Na chodbách a schodištích na 15 místo nynějších 18 stupňů.
  • Klimatizace budou chladit až od venkovní teploty 30 stupňů, a to tak, aby byla vnitřní teploty nižší o 5 stupňů.
  • Teplota teplé vody v ohřívačích bude nastavena v rozmezí 45 až 60 stupňů.

Výměna žárovek i spotřebičů

K některým úsporným opatřením už ale v budově Poslanecké sněmovny došlo. Vyměnili všechny žárovky za úsporné typy a nainstalovali k nim pohybová čidla na zhasínání a rozsvěcení.

Začínají obměňovat i malé spotřebiče a zařízení, jako jsou chladničky, mikrovlnné trouby, rychlovarné konvice, myčky, skartovačky atd., za energeticky úspornější. V plánu jsou i větší rekonstrukce plynových kotelen a systému pro řízení vytápění, chlazení a vzduchotechniku ve vybraných objektech.

Mezi úsporná opatření lze například uvést i zavedení pravidel režimu práce z domova pro zaměstnance Kanceláře Poslanecké sněmovny, u kterých to dovolí charakter jejich práce.

Šetří se i v Senátu

Obdobně pracují na úspoře za energie i zaměstnanci Senátu. „Permanentně provádíme úpravy osvětlovacích těles, výměny neúsporných světelných zdrojů za úsporné vše především za účelem snížení energetické náročnosti objektu Kanceláře Senátu,“ uvedla Lada Faldynová, tisková tajemnice Kanceláře senátu.

Úsporám napomáhají i tepelná čerpadla, kterými se snižuje spotřeba elektrické energie pro klimatizaci.

Připravený systém úsporných opatření v budovách Senátu

  • Nevytápět aktuálně neobsazené kanceláře
  • Vypnout teplou vodu na všech toaletách s výjimkou míst, kde se čerpá teplá voda pro úklid
  • Vypnout tepelné clony na recepcích až do venkovní teploty -8°C
  • Důraz na zavírání dveří do kanceláří a zhasínání na chodbách po průchodu
  • Možnost přednastavení teploty jednotlivých místností individuálně včetně dálkového ovládání.

Reklama

Doporučované