Hlavní obsah

Sněmovna hlasuje o konsolidačním balíčku, šanci mají jen tři změny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Sula, Seznam Zprávy

Ministr financí Zbyněk Stanjura z ODS.

Reklama

aktualizováno •

Ve Sněmovně začalo hlasování o pozměňovacích návrzích vládního konsolidačního balíčku. Je jich celkem osmdesát.

Článek

Poslankyně a poslanci se po desítkách hodin rozpravy posunuli ke schvalování vládního balíčku. Hlasování odstartovalo v 11 hodin, a to navzdory výtkám opozice, že stanovení pevného termínu je „obrovským zásahem“ do jejích práv.

„Všechno již zaznělo,“ zdůvodnil rozhodnutí předseda poslanců ODS Marek Benda.

Zákonodárci se budou muset nejdříve vypořádat s osmi desítkami pozměňovacích návrhů. Šanci projít ale mají jen tři.

Ten hlavní – vyjednaný v koalici – počítá hned s několika změnami v původním návrhu. Zachová se například daňové zvýhodnění zaměstnaneckých benefitů do výše poloviny průměrné mzdy (aktuálně 20 162 Kč ročně).

„Zaměstnanec bude moci nadále jako doposud čerpat například příspěvek na zájezdy, kulturní nebo sportovní akce, na tištěné knihy a podobně,“ uvedlo Ministerstvo financí. Věc si vylobbovaly odbory.

Součástí změn je i ta, kdy si stát, stejně jako doposud, nesáhne na výnosy z daně z nemovitosti. Zde udělal s obcemi kompromis – nechá jim celou daň, ale poupraví koeficient v rámci rozpočtového určení daní a vezme si žádaných zhruba 10 miliard z již sdílené daně.

Co mění konsolidační balíček?

  • Nebude možné uplatňovat daňovou slevu na školkovné, slevu na studenta nebo členský příspěvek v odborech.
  • Slevu na manželku bude možné uplatit pouze, pokud se stará o dítě do tří let.
  • Mění se také nastavení sazeb DPH. Místo dvou snížených sazeb 10 a 15 procent bude jedna 12procentní. Balíček také přesouvá některé položky do základní sazby 21 procent, například kadeřnické služby, odvoz odpadu, řezané květiny. Speciálním případem budou knihy, na které se DPH nebude uplatňovat.
  • Větší zdanění tabáku a alkoholu, bez spotřební daně zůstává tzv. tiché víno.
  • Sníží se státní podpora stavebního spoření na 1000 korun na účastníka.
  • Zvýšení odvodové zátěže OSVČ z 25 % na 40 % průměrné mzdy. Zároveň se navrhuje, aby osoby samostatně výdělečně činné platily pojistné nejméně z 55 % namísto současných 50 % základu daně.
  • Zastropování úlev z odvodů pro dohody o provedení práce.
  • Zvýšení ceny dálniční známky o 800 korun z 1500 na 2300 korun ročně a její pravidelná valorizace.
  • Zpřísnění podmínek pro přiznání a výplatu podpory v nezaměstnanosti u opakovaných evidencí na Úřadu práce.

Třetí nejdiskutovanější změnou v rámci tohoto pozměňovacího návrhu je přesun novin z 21procentní sazby DPH do 12procentní. Již při zveřejnění daňového balíčku musela vláda krkolomně vysvětlovat, proč časopisy daní méně než noviny. Její zástupci tvrdili, že časopisy jsou vědečtější, do kategorie ale patří i čistě lifestylová a zábavní periodika.

Součástí původní podoby vládního balíčku byly také změny v přerozdělení poplatků za provozování hazardních her. Stát by měl z výnosů daně z hazardu získat 55 procent namísto původně navrhovaných 35 procent. 22,5 procenta půjde obcím podle počtu povolených herních automatů na jejich území a stejný poměr získají podle počtu obyvatel.

V neposlední řade se do balíčku nově vepsalo i zrychlení navyšování daně z lihu, nebo naopak zpomalení zdanění u e-cigaret a nikotinových sáčků nebo drobnosti jako osvobození od daně z příjmu, která plyne z chovu včel (do 50 včelstev), v rozsahu 1000 Kč na včelstvo.

Co se ale už nevešlo, je nižší DPH na kojeneckou vodu nebo menstruační hygienické potřeby.

Další změny, které mají předběžně zelenou

Další dva pozměňovací návrhy jsou oproti vládnímu subtilnější.

Takzvaný Havránkův pozměňovací návrh, pojmenovaný podle svého předkladatele Jiřího Havránka z ODS, například počítá se změnou zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek a zákona o regulaci reklamy. Podstatou je zákaz marketingových akcí při prodeji nikotinových produktů.

Koaliční shoda pak je i na jednom z opozičních návrhů, konkrétně poslankyně za ANO Zuzany Ožanové. Ta navrhuje digitalizaci blokových pokut nejen pro celníky a policisty, jak stojí v původním návrhu, ale pro veškerou veřejnou správu, která s tímto nástrojem pracuje. Kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) věc „adoptoval“, i když sama poslankyně dopředu avizovala, že ona osobně nemůže ani v případě schválení jejího návrhu podpořit celý konsolidační balíček.

Konsolidační balíček má podle vlády přispět ke snižování rozpočtových schodků. V příštím roce by podle ní měl pomoci snížit schodek o 97 miliard korun a do roku 2025 celkem o 150 miliard korun. Výdaje státního rozpočtu sníží o 78,4 miliardy korun a na příjmové stránce jej má naopak posílit o 72,3 miliardy korun.

Reklama

Doporučované