Hlavní obsah

Poslancům se nedaří zbavit marketéra ANO. Chce se obrátit na soud

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Daniel Köppl při volební kampani Andreje Babiše v létě 2022.

Reklama

Zatímco na začátku února to vypadalo jako jasná a rychlá věc, kvůli obstrukcím opozice se koaličním poslancům nedaří odvolání Daniela Köppla z Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV).

Článek

Poslancům se už téměř čtvrt roku nedaří odvolat Daniela Köppla z postu radního Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Jeho odvolání na začátku února doporučil volební výbor Sněmovny. Na její plénum byl bod zařazený už několikrát, avšak poslanci se k jeho projednání ani jednou nedostali. Až k tomu dojde, chce se Köppl bránit soudní cestou.

„Opozice to blokuje. Celý proces proběhl, pan Köppl využil možnost odvolání, všechny termíny ale proběhly a na programu to bylo už dvakrát,“ říká poslanec Jan Lacina (STAN). Kupříkladu na začátku dubna, kdy byl bod zařazen na čas po jiných pevných bodech, se opozičnímu hnutí ANO podařilo ho doslova o několik minut „vyobstruovat“.

Kdy by mohli mít poslanci další pokus, ještě není jasné. Program další schůze ještě není zveřejněný.

Sám Köppl se k tomu, že se bod jeho odvolání stále odsouvá, nechce vyjadřovat. Záměr obrátit se na soud v případě, že k odvolání z rady dojde, však Seznam Zprávám potvrdil. „Pokud by k tomu došlo, touto cestou půjdu. Už za sebou mám nějaké konzultace,“ uvedl a dodal, že kdyby neměl pocit, že to bude mít naději na úspěch, nepouštěl by se do toho.

Köppl není nestranný, usoudil legislativní odbor Sněmovny

Že Daniel Köppl není nestranný a veřejně podporoval prezidentského kandidáta Andreje Babiše, potvrdil legislativní odbor Poslanecké sněmovny.

„Tuto možnost samozřejmě má. Jsou tam nějaké náležitosti, které jsou dané ze zákona, tak pak by to bylo na posouzení soudem,“ řekla k tomu místopředsedkyně volebního výboru Milada Voborská (STAN).

Dodala, že po prostudování priorit rady a jejich posouzení s vystupováním a působením Köppla ve prospěch hnutí ANO se domnívá, že Köppl je v jednoznačném střetu zájmů. „Já jsem doufala, že nedojde k tomu, abychom museli ten bod jmenovitě projednávat ve Sněmovně, ale bohužel pan Köppl to vidí jinak,“ podotkla k tomu.

Jediní, u koho Köppl našel při jednání výboru zastání, byli poslanci hnutí ANO. Zejména Stanislav Berkovec označil celý případ za „sofistikovaný bonz“ a hájil Köppla i ve věci, kdy poslanci argumentovali tím, že Köppl obdržel platbu za analýzu z transparentního účtu hnutí ANO. Zjišťování informací z transparentního účtu (který je již dle názvu veřejně dostupný) označil za zacházení do soukromí.

Volební výbor se při svém rozhodování opíral i o výsledky prověřování ze strany Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, které provedla na základě šesti podání od politiků a veřejnosti. Rada ve svém rozhodnutí došla k tomu, že mohlo dojít k porušení zákona, a celý dokument postoupila právě volebnímu výboru Poslanecké sněmovny.

Koaliční poslanci chtějí Köppla z RRTV odvolat, protože podle jejich zjištění není nestranný. Odvolávají se zejména na jeho vystoupení v České televizi 14. ledna po sečtení hlasů v prvním kole prezidentských voleb. V živém vysílání tam vystupoval jako člen marketingového týmu kandidáta Andreje Babiše (ANO).

„My jsme s tou kampaní začínali relativně pozdě. Ostatní protikandidáti měli několik let nebo několik měsíců na to, aby kampaň vedli,“ řekl například Köppl v České televizi. Podle odůvodnění k odvolání, které je ve Sněmovně připraveno, je z formulace odpovědí patrná „vysoká míra identifikace jmenovaného s volební kampaní Andreje Babiše“.

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání

Takzvaná „Velká rada“ vykonává státní správu v oblasti rozhlasového a televizního vysílání. Rada uděluje, mění a odnímá licence k provozování vysílání, vede evidenci provozovatelů vysílání, ukládá sankce, monitoruje obsah rozhlasového a televizního vysílání a další.

Rada má ze zákona 13 členů, které na návrh Poslanecké sněmovny jmenuje a odvolává předseda vlády. Jejich funkční období je šest let.

Köppl mimo to stále působí jako poradce místopředsedy hnutí a Poslanecké sněmovny Karla Havlíčka a poslankyně ANO Jany Pastuchové. Redaktoři Seznam Zpráv ho minulé léto několikrát potkali i na kampani hnutí ANO, kdy Babiš objížděl republiku ve svém obytném voze. Köppl se tam například staral o zásobení stánku propagačními materiály.

Členové RRTV podle zákona o radě nesmějí vykonávat funkce v politických stranách nebo hnutích a vystupovat v jejich prospěch. Na veřejnosti musí vystupovat nestranně a nesmějí zpochybňovat nezávislost nebo nestrannost rady.

Köppla do RRTV zvolila Poslanecká sněmovna v roce 2021 jako kandidáta hnutí ANO, jeho funkční období by mělo trvat do roku 2027. V minulosti působil jako výkonný ředitel vydavatelství Empresa Media Jaromíra Soukupa, předtím vedl časopis Marketing & Media, který založil.

Reklama

Doporučované