Hlavní obsah

Poslankyně podává stížnost na Okamuru. Za „prasárnu“ vůči Pekarové

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Předseda SPD Tomio Okamura.

Reklama

Předseda SPD Tomio Okamura bude muset mandátovému a imunitnímu výboru vysvětlovat své výroky týkající se bezdětnosti předsedkyně Poslanecké sněmovny. Podle poslankyně by se taková slova neměla tolerovat.

Článek

Poslankyně Lucie Potůčková (STAN) podala na mandátový a imunitní výbor Poslanecké sněmovny stížnost na předsedu SPD Tomio Okamuru.

Dotkl se jí jeho projev na plénu Sněmovny z konce srpna, kdy předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétě Pekarové Adamové (TOP 09) vytkl, že jako bezdětná by se neměla vyjadřovat k tomu, jakou teplotu mají mít lidé doma.

„Poslanec by měl být jakýmsi etalonem chování k ostatním lidem. To, co předvedl pan Okamura, bychom neměli na půdě Sněmovny tolerovat. Poslouchá nás hodně lidí, kteří pak některé názory přebírají. Tyto věci by se na půdě Sněmovny neměly vůbec řešit. Muži by takovouto věc vůbec neřekl,“ řekla Seznam Zprávám Potůčková, která stížnost nejdříve probrala přímo s předsedkyní Sněmovny.

Na twitteru označila Okamurův projev za „prasárnu“.

Foto: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

Poslankyně Lucie Potůčková.

Okamura 26. srpna ve Sněmovně přesně řekl: „Já nechci být osobní, ale já mám dítě. Mému synovi je 27 let a já pamatuju, když byl miminko. A podle vašeho názoru já bych měl svému miminku nasazovat tři svetry, aby mu nebyla zima.“

A pokračoval: „Nezlobte se na mě, ale vy prostě nemáte tu osobní zkušenost, proto můžete říkat takovéhle nesmysly. Kojenec si nemůže vzít dva, tři svetry. Mluvím o své osobní zkušenosti, kterou vy evidentně nemáte z nějakého důvodu. To je mi jedno z jakého, to vůbec nebudu hodnotit.“

Šéfa SPD rozezlilo, když Pekarová Adamová uvedla, že snížit závislost na ruském plynu je možné i v domácnosti, když si každý o něco sníží teplotu, na kterou v zimě vytápí. „Já se snažím to vnímat tak, že je to možnost, jak jako jednotlivec můžu pomoci celku – zbytečně neklimatizovat, zbytečně nevytápět a holt si vzít další svetr,“ řekla tehdy šéfka Sněmovny.

Tomio Okamura ke stížnosti poslanecké kolegyně Seznam Zprávám řekl, že jméno Lucie Potůčkové slyší poprvé v životě a že nezaznamenal ve Sněmovně žádnou její práci. „Je těsně před volbami a oni jsou nervózní z toho, že budou mít špatný výsledek,“ řekl.

Odvolal se na to, že ve svém projevu dvakrát řekl, že nehovoří v osobní rovině. „Právě proto, abych se nikoho nedotkl. Dvakrát jsem to citlivě zdůraznil. A řekl jsem pravdu, paní Pekarová zkušenost s výchovou dětí nemá. Paní Potůčková si do mandátového výboru může podávat, co chce,“ uvedl.

Potůčková stížnost podala ve čtvrtek večer, výbor by se jí měl zabývat na svém dalším zasedání. Pozvánka na další schůzi zatím na stránkách Sněmovny nebyla zveřejněna.

Reklama

Doporučované