Hlavní obsah

Primátor Ostravy Macura a dvě náměstkyně za ANO do půl roku opustí funkce

Foto: Ondřej Koutník, Seznam Zprávy

Tomáš Macura

Reklama

Primátor Ostravy Tomáš Macura, který odešel z ANO, nejpozději do půl roku opustí funkci primátora.

Článek

Spolu s ním odejdou i jeho dvě náměstkyně Zuzana Bajgarová, která už z hnutí rovněž vystoupila, a také náměstkyně a předsedkyně klubu zastupitelů ANO Kateřina Šebestová. Na dnešním podvečerním jednání se na tom shodl klub zastupitelů. Šebestová novinářům řekla, že toto řešení klub podpořil jednomyslně. Podle ní by měla zůstat zachována stávající koalice, obmění se jen někteří lidé z hnutí ANO. Na základě dohody tak členové hnutí ANO na středečním jednání nebudou navrhovat hlasování o důvěře Macurovi.

Osmapadesátiletý Macura vede Ostravu jako primátor třetí funkční období, poprvé byl zvolen na podzim 2014.

Podle Šebestové je jedním ze závěrů dnešního klubu rovněž to, že zůstane jednotný ve svém hlasování. „Což je i pozitivní vzkaz pro koalici, protože trváme na zachování současné koalice,“ uvedla Šebestová. O tom, kdo by mohl trojici ve vedení města nahradit, se hnutí teprve bude bavit. Podle ní by členové vedení města měli funkce předat během několika měsíců, maximálně do půl roku. Zastupitelem Macura zůstane.

Na magistrátní koalici se krátce po loňských komunálních volbách dohodlo ANO se Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a Piráty. Ostravské ANO vedené Macurou komunální volby v září s převahou vyhrálo, získalo 21 mandátů v zastupitelstvu, které má 55 členů.

Reklama

Související témata:

Doporučované