Hlavní obsah

Přísaha a SOCDEM? Spolupracujeme jen v energetice, dušují se lídři

Foto: Facebook Roberta Šlachty

Robert Šlachta a Michal Šmarda na společném tiskovém brífinku. Politickou spolupráci prý neplánují.

Reklama

Spolupráce v boji proti drahým energiím svedla na jedno „pódium“ šéfy hnutí Přísaha a Sociální demokracie. Předseda Přísahy přitom sociálním demokratům v posledních letech nemohl přijít na jméno.

Článek

Před budovou Energetického regulačního úřadu se dnes dopoledne sešli zástupci dvou neparlamentních uskupení – Sociální demokracie a Přísahy. Přinesly připomínky, které bylo možné podávat do dnešního dne před tím, než úřad uzavře konečnou výši regulované složky energií a představí její definitivní podobu.

Podle předsedů obou subjektů Michala Šmardy (SOCDEM) a Roberta Šlachty (Přísaha) to však neznamená, že by se strany jakkoliv politicky sbližovaly.

„Chtěli jsme takto lépe prodat téma energetiky. Protože upřímně, kdybychom vám jen rozeslali tiskovou zprávu o energetice, tak si spolu teď nepovídáme,“ řekl redaktorce Seznam Zpráv předseda sociálních demokratů Šmarda.

Šlachta uvedl, že připomínky podali společně proto, aby jejich hlas byl silnější. „Tak jsme se potkali, není to tak, že bychom přemýšleli o nějaké spolupráci do nadcházejících voleb. Je to jen tahle jedna konkrétní věc,“ uvedl Šlachta.

Obě strany zůstaly v minulých sněmovních volbách těsně pod pětiprocentní hranicí. Sociální demokraté se 4,7 procenty vypadli poprvé v novodobé historii ze Sněmovny, Šlachta, jehož strana kandidovala poprvé, udělal srovnatelný výsledek.

Přehledně o cenách elektřiny

Co vlastně znamená zvýšení regulované složky cen energií, o kterém se v poslední době mluví? Vysvětlujeme, o kolik a proč se jednotlivé složky v roce 2024 meziročně zvýší.

Ještě před několika lety však nemohl bývalý elitní policista Šlachta přijít sociálním demokratům na jméno, a to kvůli reorganizaci policie, kterou před sedmi lety provedl tehdejší sociálně demokratický ministr vnitra Milan Chovanec. Tehdy ohlásil sloučení Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, takzvaného protimafiánského útvaru, kterému velel právě Šlachta, s protikorupčním útvarem. Šlachta poté na post rezignoval a policii po 26 letech opustil.

Celý příběh si prý se Šmardou, kterého před kamerami oslovoval familiárně „Michale“, během schůzek k energetice vyříkali.

„Ve mně chování tehdejšího ministra Chovance a tehdejší ČSSD je stále ještě hodně živé. Ale jak jsme se s Michalem Šmardou bavili, vysvětloval mi, jakým způsobem funguje sociální demokracie. To, že jsme tam dneska stáli, bylo i proto, že jsme si vyříkali minulost,“ přiznal Šlachta.

Šlachta: V tématu migrace jsme razantnější

Michal Šmarda dodal, že právě energetika je téma, na kterém by se měli učit spolupracovat i lidé, kteří mají rozdílné názory. „Vládní i opoziční politici se na to vykašlali. Jen Přísaha a SOCDEM připravovaly svoje podání, proto jsme k tématu vystoupili společně. Lidem skutečně hrozí, že od příštího roku budou za energie platit o tisíce korun ročně víc,“ řekl šéf sociálních demokratů a znovu popřel, že by se mezi oběma subjekty chystala nějaká spolupráce v nadcházejících evropských nebo krajských volbách.

Podle Šlachty však přístup k energiím není jediný průsečík, který mezi sebou jeho hnutí a sociální demokraté mají. Notovali si prý i u tématu cen potravin či snižování DPH. „Bavili jsme se i o migraci, ale tam je naše hnutí razantnější,“ dodal.

Přísaha podle něj už dokončuje přípravu kandidátky do evropských voleb a brzy představí její lídryni. Tou bude jihočeská předsedkyně Nikola Bartůšek, kterou hnutí profiluje jako odbornici na migraci.

Reklama

Doporučované