Hlavní obsah

Odpůrci demonstrace vyvěsili ukrajinské vlajky. Ostrá slova padala z obou táborů

Foto: Vojtěch Blažek, Seznam Zprávy

Demonstranti dorazili k budově Úřadu vlády.

Reklama

aktualizováno •

Po projevech na Václavském náměstí se lidé vydali k Úřadu vlády, kde kolem něj vytvořili živý řetěz „proti bídě“. Reportéři Seznam Zpráv sledovali události v centru Prahy.

Článek

Tisíce lidí přišly v neděli odpoledně protestovat proti „fialové bídě“, tedy politice vlády premiéra Petra Fialy (ODS), jak říká Jindřich Rajchl, předseda hnutí PRO (Právo Respekt Odbornost), který demonstraci svolal.

Program začal ve 14 hodin projevy řečníků na Václavském náměstí. O zhruba dvě hodiny později se dav vydal přes centrum Prahy k Úřadu vlády, který sídlí na nábřeží Edvarda Beneše.

K budově přišli lidé ze dvou stran, v doprovodu policejních aut. Po skandování a menších proslovech se účastníci rozešli. Policie, která byla připravena budovu Strakovy akademie bránit, tak nemusela zasahovat. Rajchl od začátku ujišťoval, že k násilnostem nedojde.

„Sundejte ten hadr“

Když dav vyrážel z Václavského náměstí k vládě, procházel kolem Národního muzea, před kterým za hradbou z policejních aut stáli účastníci protidemonstrace. Obě strany na sebe za vyhrocené atmosféry pokřikovaly různá hesla. „Běžte do války, do vaší soukromé války“, „Hanba“ nebo „Fašisti“, volali účastníci Rajchlova pochodu.

„Táhněte do Ruska,“ ozývalo se z druhé strany.

Takto atmosféru na místě zachytila reportérka Seznam Zpráv:

Už před začátkem akce na ochozu u Národního muzea vyvěsili lidé, kteří s demonstranty nesouhlasí, vlajky Ukrajiny a Evropské unie.

Později odpůrci demonstrace vyvěsili i nápisy „Sláva Ukrajině“ a „Putin je v prdeli“.

Rajchl řekl, že demonstranti nechtějí sundat ukrajinskou vlajku z Národního muzea, chtějí prý konec současné vlády. A dav ho za to odměnil nadšeným skandováním. Lidé volali „Demisi, demisi“.

Někteří demonstranti se ovšem mezi sebou hádali: když jeden muž vykřikoval „Sundejte ten hadr“ (to aby zmizela ukrajinská vlajka z budovy muzea), ostatní na něj zavolali policii. Vysvětlovali, že nechtějí, aby došlo ke konfliktům jako na minulé akci.

Foto: Vojtěch Blažek, Seznam Zprávy

U Národního muzea lidé vyvěsili ukrajinské vlajky.

Rajchl již v sobotním videu na facebooku vyzval, aby demonstrace proběhla klidně. „Prosím pěkně, nenechme se vůbec k ničemu vyprovokovat, buďme stále klidní… Minule jsem říkal, ať si neberete ruské vlajky. Viděli jste, co způsobilo, když si je tři lidé vzali,“ řekl Rajchl.

„My tady nejsme proto, abychom se postavili na jednu nebo druhou stranu konfliktu. My jsme tady, abychom se postavili za Českou republiku,“ uvedl Rajchl.

Nepravdy Hamplové

Než se dav vydal k sídlu vlády, bylo náměstí hustě zaplněné po Opletalovu ulici a ve střední části stáli lidé až po Jindřišskou, kudy Václavské náměstí protíná tramvajová trať. Akce se účastnil podobný počet lidí jako v březnu.

Po cestě k nábřeží lidé skandovali„Svobodu!“ nebo „My chceme mír“.

S projevy vystoupilo na Václavském náměstí několik řečníků. Senátorka Jana Zwyrtek Hamplová poslala kvůli nemoci jen videopozdrav. Řekla v něm, že se s lidmi, kteří nesouhlasí s vládou, zachází hůř než s disidenty za komunismu.

Za komunismu v Československu přitom v kriminálech umřelo nejméně osm tisíc vězňů svědomí. 70 000 lidí se ocitlo v tzv. nápravně pracovních táborech. Celníci na hranici zastřelili 280 lidí prchajících na Západ. 11 lidí utonulo při útěku přes řeku. Stát znárodňoval lidem jejich živobytí. Za bolševické éry došlo k nejméně 250 politicky motivovaným popravám.

Po pauze na písničku se na pódium postavil Ondřej Dostál, právník zaměřující se na zdravotnictví. Kritizoval případy, kdy konkrétní lidé nedostali odpovídající péči.

Názor demonstrujícího: „Chceme, aby skončila tahle gaunerská vláda“

Proč jste dnes přišli na demonstraci? ptáme se účastníků.Video: Kristina Ciroková, Seznam Zprávy

Vystoupil také Bohumír Dufek, předseda Asociace samostatných odborů, podle kterého vláda likviduje životní úroveň. „Vláda není schopna cokoli změnit. Vláda nám radí, ať jezdíme nakupovat do zahraničí. To je totální devastace českého hospodářství… Lidé se bojí říkat pravdu, podle mě začíná nová totalita,“ prohlásil Dufek a lidé začali skandovat „fialový hnus“.

Také Jaroslav Foldyna, poslanec SPD, si postěžoval na vládu. Podle něj špehuje lidi a udává je na sociálních sítích. „Na mítincích neslibovali, že zavedou cenzuru - a přesto to dělají,“ řekl Foldyna. Dodal, že vláda okradla důchodce a zlikvidovala český průmysl. „My jim nedáme ani jednoho syna České republiky!“ křičel Foldyna o válce na Ukrajině.

Názor demonstrujícího: „Důchodcům kradou prachy a posílají to na šrapnely na Ukrajinu“

Proč jste dnes přišli na demonstraci? ptáme se účastníků.Video: Kristina Ciroková, Seznam Zprávy

Na Václavském náměstí byl i petiční stánek, který vyzýval k referendu o vystoupení Česka z NATO. Pod cedulemi s nápisy jako „Stop zabíjení“ a „Stop válkám“ se plnily podpisové archy.

„Já jsem jako malá sledovala válku ve Vietnamu. To byla hrůza ty záběry,“ vysvětlila seniorka Anna Hodanová, která přišla petici podepsat. Zdůraznila, že podepsala petici za mír a že Česko by podle ní mělo NATO opustit. „Nemám ráda, když se lidé perou. Když nebudou války, tak k čemu to (NATO) je?“ dodala.

Názor demonstrujícího: „Dneska jsme jenom montovna, která nemá absolutně nic“

Proč jste dnes přišli na demonstraci? ptáme se účastníků.Video: Kristina Ciroková, Seznam Zprávy

Rajchl také kritizoval zadlužení státu, špatnou ekonomickou situaci České pošty a drahé potraviny. „Dokázali to, že lidé se bojí říct svůj názor,“ odkázal Rajchl na kauzu olympionika Davida Svobody, který veřejně pochyboval, že Rusko je hlavním agresorem ve válce na Ukrajině. Sportovec se za to později omluvil.

Další mluvčí Petr Vacek, bývalý diplomat, vyzval lidi, aby si všímali provokatérů, kteří chtějí demonstraci narušit: Lidé mají kolem takového člověka vytvořit kruh a zavolat policii nebo pořadatele.

Ve spodní části Václavského náměstí se také zdarma rozdávaly knihy s náboženskou tematikou. Tituly knih pojednávají o blížícím se konci světa, UFO nebo druhém Ježíšově příchodu. Lidé u stánku se představili jako členové církve adventistů sedmého dne.

„Protože chceme, aby lidé znali pravdu,“ vysvětlil rozdávání knih jeden ze stánkařů. Podle něj je církev apolitická a demonstraci nepodporuje. „Je tady hodně lidí, brali jsme to jako příležitost,“ popsal Seznam Zprávám.

Nedělní demonstrace v obrazech:

+35

Rajchl a jeho spolupracovníci opakují, že nejsou proruští. Ve skutečnosti ale prosazují opatření, která by ve válce pomohla Rusku a naopak poškodila Ukrajinu. Například stopnout dodávky zbraní ukrajinské armádě.

Reportérka Seznam Zpráv z Václavského náměstí:

„Je to určitá subkultura, která vznikla jako důsledek masivního šíření dezinformací a propagandy. Demonstrovali proti islámu, uprchlíkům, rouškám, vakcínám, nyní je to Ukrajina a ekonomická témata,“ popsal Roman Máca, analytik dezinformační scény v Česku.

Po podobné demonstraci v březnu policie začala stíhat tři lidi kvůli ruským symbolům na oblečení.

Po skončení protestu se také několik stovek lidí totiž neúspěšně pokusilo vniknout do Národního muzea a tam strhnout ukrajinskou vlajku pověšenou na budově. Policie na místě zadržela dvacet lidí, osm účastníků demonstrace obvinila.

Reklama

Doporučované