Hlavní obsah

První den summitu NATO: ruský salát i zájem Gruzínců o Fialu

Foto: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

Premiér Petr Fiala se před summitem zastavil před kamerami.

Reklama

Do Madridu se sjely hlavy států či představitelé vlád členských zemí NATO. Třídenní summit má označit Rusko za přímou hrozbu, posílit východní křídlo Severoatlantické aliance a schválit pokračování podpory napadené Ukrajině.

Článek

V Madridu začal ve středu ráno hlavní jednací den summitu NATO. Jedno slovo zatím prostupuje celou akcí, na kterou se sjeli státníci ze sedmatřiceti zemí: Rusko. Summit dokonce hodlá zemi označit za největší přímou hrozbu.

V Madridu se ale řeší Rusko i po gastronomické stránce. U některých zahraničních novinářů vyvolala pozdvižení jedna položka španělských jídelních lístků – ruský salát.

Na rozpaky kolegů upozornila agentura Reuters. Jsou ale zbytečné. Nejde o žádnou provokaci, nýbrž o běžný bramborový salát s mrkví a hráškem, který je součástí španělské kuchyně. K dostání je i v bufetu u tiskového střediska. Jestli je o něj zájem menší nebo větší, personál nedokáže posoudit.

Foto: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

Ensaladilla Rusa. Ruský salát. Na summitu, který hodlá označit Rusko za hrozbu, vzbudil rozpaky.

Hlavy států členských zemí se do hlavního města Španělska slétaly už od úterý. Přílet na madridské vojenské letiště tak musel být zážitkem pro milovníky letectví.

Na odstavných plochách jsou vedle sebe „napáskované“ prezidentské a vládní letky delegací, které do Madridu přiletěly před námi. Šedý vládní letoun české armády patří spíš k těm skromnějším.

Pozornost budí především americká letka, které vévodí legendární Air Force One. Na vojenském letišti by se asi nemělo fotit, ale většina novinářů neodolá a letoun amerického prezidenta si na památku vyfotí.

Možná trochu symbolicky jsou před americkými letadly zaparkované už jen dva velké stroje s výmluvným půlměsícem ve znaku. Turecká armáda je – co do počtů – až druhou nejsilnější v Alianci, právě po Spojených státech. Prezident Turecka Recep Tayyip Erdoğan si však pozornost na svou stranu stáhl už před summitem, kdy jeho země do poslední chvíle blokovala přihlášky Finska a Švédska do Severoatlantické aliance.

Představitelé severských zemí i NATO se se zástupci Turecka sešli na jednání v předvečer summitu. Šéf NATO Jens Stoltenberg i zástupci Finska a Švédska ústupek Ankary hned s potěšením komentovali.

Foto: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

Žádné otázky, prosím. Turecký prezident novinářům jen zamával.

Erdoğan byl zdrženlivější. Jeho komentáře se nedočkali ani novináři čekající na takzvaném doorstepu.

Většina státníků se zastavila alespoň na krátký komentář, turecký prezident pokřikujícím žurnalistům jen zamával a beze slova prošel po modrém koberci.

Podle zákulisních informací však může být spokojený. „Turecko dostalo své. Je vidět, že Finsko i Švédsko do NATO hodně chtěly,“ komentoval diplomatický zdroj pro Seznam Zprávy výsledek dohody, která se prý jen hemží poznámkami o Kurdech. Právě vztah zejména Švédska k nim byl tím, co Turky provokovalo.

S novináři se před začátkem jednání nezastavili ani další lídři, jejichž komentář by byl velmi zajímavý. Beze slova po koberci prošli francouzský prezident Emmanuel Macron či maďarský premiér Victor Orbán. Naopak své první vystoupení na modrém koberci si užil český premiér Petr Fiala (ODS), kterému „kryli záda“ kolegové z vlády – ministryně obrany Jana Černochová (ODS) a ministra zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Kromě českých novinářů Fiala zajímal i jejich gruzínské kolegyně. „Kdo je váš premiér, na kterého čekáte? Česká republika? Tak to bych se ho mohla zeptat na názor na gruzínsko-ruské vztahy,“ dumala reportérka s oranžovým přelivem. K mikrofonu se nakonec nedostala, Fiala dal přednost švédské televizi, jejíž redaktor chtěl znát názor českého ministerského předsedy na rozšíření Aliance o severské země.

25 tisíc policistů

Španělsko bylo vybráno jako hostitelská země i z toho důvodu, že letos slaví 40 let od vstupu do Severoatlantické aliance. Setkání hlav států a představitelů vlád se koná na výstavišti IFEMA na severovýchodním okraji Madridu.

Nejen IFEMA, ale skoro celé hlavní město připomíná nedobytnou pevnost. Vláda do hlavního města povolala na 25 tisíc policistů z celé země. Jsou v ulicích, kolem silnic, v metru. Tam dohlížejí především na dodržování povinnosti nosit roušku v dopravních prostředcích, která ve Španělsku platí. Zesílená policejní přítomnost je viditelná i ve vzduchu, prostor nad částí města, kde se setkání koná, střeží policejní vrtulníky.

Foto: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

Pevnost Madrid. Bez důkladné kontroly dokladů se novináři nedostanou ani do speciální kyvadlové dopravy.

Novináři se musí připravit na časté kontroly totožnosti. Policisté před vstupem do akreditačního střediska kontrolují pasy či občanky velice důkladně. Český občanský průkaz se policistovi nezdá, z taštičky na opasku proto vytahuje lupu, aby prozkoumal jeho bezpečnostní prvky. V pořádku, můžeme pokračovat.

Vyřízením akreditace a získáním kartičky na žlutém provázku vše ale nekončí. Důkladnou prověrkou prochází občanka i při vstupu do speciálního autobusu, který je jedinou možností, jak se novináři mohou dostat do areálu IFEMA.

Legitimujeme se i přímo v areálu, poté míříme na důkladnou prověrku techniky. Všechny počítače policisté označí žlutou samolepkou „visita“, návštěva, s datem jejich kontroly. Další den nás čeká kolečko kontrol znovu.

Reklama

Doporučované