Hlavní obsah

První změna v seznamu rušených poboček. Došlo k záměně, vysvětlila pošta

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie

Reklama

aktualizováno •

Starostové bojují o pobočky České pošty ve svých městech. Snaží se změnit rozhodnutí podniku nebo alespoň vyjednat pobočku Pošta Partner. Pošta v jednom případě seznam skutečně upravila. Zachována zůstane pobočka v Liberci.

Článek

Vedení měst napříč Českem žádá představitele České pošty o schůzky, zasílá dopisy a snaží se ještě změnit seznam 300 poboček, které chce státní podnik v polovině roku zavřít.

První změna nastala v Liberci. Starosta městského obvodu Liberec - Vratislavice nad Nisou oznámil, že tam nakonec pobočka pošty zůstane.

„Zachování pobočky pošty ve Vratislavicích máme ze strany České pošty potvrzené, ale pouze ústně. A do doby, než k tomu pošta vydá oficiální stanovisko, mi přijde vhodné to více nekomentovat. Každopádně z toho mám velkou radost. A myslím, že to je skvělá zpráva pro naše občany,“ uvedl ve vyjádření pro Seznam Zprávy starosta Lukáš Pohanka (Starostové pro Liberecký kraj).

Česká pošta potvrdila, že pobočka zůstane otevřená. „Ano, pošta ve Vratislavicích se rušit nebude. Došlo k záměně v publikovaném seznamu, byla to naše chyba, za tu se omlouváme,“ napsal mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Ve stotisícovém Liberci pošta zruší šest z 12 poboček. Místo té ve Vratislavicích uzavře pobočku v obchodním centru Géčko v ulici Sousedská.

Nový seznam rušených poboček České pošty v Liberci:

Nový seznam rušených poboček České pošty v Liberci:

Liberec 11 Sousedská 600, Liberec XI-Růžodol I – nově zrušená pobočka

Liberec 33 – Rynoltická 1, Liberec XXXIII-Machnín

Liberec 25 – Česká 327, Liberec XXV-Vesec

Liberec 10 – Vojanova 176/16, Liberec X-Františkov

Liberec 15 – Olbrachtova 618/37, Liberec XV-Starý Harcov

Liberec 7 – 28. října 206/6, Liberec VII-Horní Růžodol

Zdroj: Česká pošta

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) popsal, proč podle něj pošta ve Vratislavicích zůstane.

„V případě Vratislavic podle mě porušili svůj základní princip, o kterém mluvili, že tam, kde je obec se starostou, to rušit nebudou. Vratislavice jsou anomálie české komunální politiky, protože Liberec má jen jednu místní část se samotným městským obvodem a nemá žádnou jinou,“ vysvětluje hejtman.

Primátor Liberce Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj) o aktualizovaném seznamu rušených poboček ví.

„Máme zrovna jednání se zástupci pošty a v podstatě nám říkají, že v Liberci se musí zrušit šest poboček. Jedině nám nabízejí výměnu kus za kus,“ řekl primátor ve vyjádření pro Seznam Zprávy.

Statisícová sídliště bez pošty. „Nechápeme, je to k vzteku,“ reagují místní

„Tady pošta byla, co tady bydlím.“ Jak místní v Praze a Liberci vnímají plánované rušení poboček České pošty? Hlavně senioři velmi negativně.

Řešením Pošta Partner? Nikoli

V možnost, že se podaří ještě uzavření pošty odvrátit, doufá celá řada starostů. Někteří chtějí státnímu podniku nabídnout, že by se na provozu finančně podíleli – a chtějí tedy zachovat alespoň Poštu Partner, kterou může provozovat obec či právnická nebo fyzická osoba.

Tento postup chtějí navrhnout například v Šumperku na severu Moravy, kde pošta plánuje zrušit tři ze čtyř poboček.

„Určitě o tom uvažujeme. Budeme navrhovat buď tu v ulici Temenická, nebo na hlavním nádraží, kde je bezbariérový přístup. My se tohoto směru nevzdáváme a určitě chceme jednat,“ řekl Seznam Zprávám starosta Šumperku Miroslav Adámek (ANO).

Stejný plán má i starosta Chrudimi František Pilný (ANO), který chce zachránit alespoň jednu ze tří rušených poboček.

Pošta Partner

Projekt Pošta Partner byl zahájen v roce 2009 a první partnerská pošta vznikla v infocentru na Božím Daru. Pošta Partner je podle platné legislativy plnohodnotnou alternativou k pobočce České pošty a poskytuje všechny základní poštovní služby. Provozovateli jsou obce a soukromé subjekty, například obchody.

Podle mluvčího pošty ale státní podnik nebude zřizovat Pošty Partner. Starostové Šumperku nebo Chrudimi tak nejspíš se svými žádostmi neuspějí.

„Místo rušených poboček se Pošty Partner zřizovat nebudou, protože by to neslo další náklady, které si Česká pošta nyní nemůže dovolit nést. Proto se pobočky ruší bez náhrady. Pokud bude starosta Poštu Partner chtít provozovat, může místo pobočky, která bude ve městě fungovat nadále,“ uvedl mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Místo rušených poboček se Pošty Partner zřizovat nebudou, protože by to neslo další náklady, které si Česká pošta nyní nemůže dovolit nést.
Matyáš Vitík, mluvčí České pošty

Potvrdil však, že pošta bude nadále se starosty debatovat, které pobočky zruší. Změny jsou možné, ale podle mluvčího státního podniku to musí dávat legislativní, ekonomickou a proklientskou logiku.

Pošta kvůli snížení počtu poboček o 300 zruší k polovině roku 950 pracovních míst. Dalších 500 míst škrtne v logistické síti. V pondělí to uvedl pověřený generální ředitel České pošty Miroslav Štěpán. Proti ohlášenému rušení pošt se staví komunální politici.

Zruší i vaši poštu?

Kompletní seznam rušených poboček České pošty si projděte v našem článku.

Svaz měst a obcí uvedl, že po velikonočních svátcích bude s vedením státního podniku o plánované transformaci jednat, aby síť pošty byla nadále funkční. Po vládě svaz chce, aby plán rušení poboček neschvalovala před projednáním s obcemi.

Zrušením části poboček chce pošta ušetřit zhruba 700 milionů korun ročně. Letos by jí tento krok měl pomoci vyhnout se pádu do insolvence. Podle Štěpána by snížení minimálního počtu poboček z 3200 na 2900 mělo být poslední do konce příštího roku. Rozsah poskytovaných služeb pošta měnit nehodlá.

Poštu chce řešit opozice

České poště se na zahájení úterní schůze věnují i poslanci. Opozice chce na program zařadit mimořádný bod týkající se transformace pošty. Na plénu proto už vystoupil i ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), který se poslancům snažil vysvětlit základní důvody pro tuto změnu.

„Ty pobočky už měly být zavřené dávno. Pošta je ve ztrátě kontinuálně od roku 2018 a od té doby poklesl zájem o poštovní služby definované zákonem, klesl o 40 procent. Koncept české pošty tak, jak funguje nyní, se prostě dávno přežil,“ začal svoji promluvu ministr vnitra.

Dodal, že současná vláda dělá jen nutný nepopulární krok, kterému se předchozí vlády vyhýbaly. Ohradil se i proti tomu, že opozice kritizuje zhoršení dostupnosti v malých městech, a znovu zopakoval, že těch, pokud je tam jediná pobočka pošty, se transformace týkat nebude.

K transformaci pošty svolalo mimořádnou tiskovou konferenci i opoziční hnutí ANO, které přišlo s vlastním návrhem. Chtějí, aby vybrané pobočky provozovaly obce. „Navrhujeme, aby vláda zastavila tenhle projekt. Aby pobočky, které nejsou schopni provozovat, předali do kompetence komunálních politiků, aby mohly pokračovat v režii starostů a primátorů,“ uvedl předseda ANO Andrej Babiš. Ministr Rakušan to odmítl už na plénu Sněmovny.

S přispěním Michaely Rambouskové

Reklama

Doporučované