Hlavní obsah

„Bylo mi zle.“ Ministři kvůli Okamurovi přerušili schůzi o pomoci Ukrajincům

Foto: Profimedia.cz

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Reklama

aktualizováno •

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) měl v úterý navečer poslancům představit strategii vládního řešení uprchlické krize. Schůze byla po projevu předsedy SPD Okamury ukončena.

Článek

Vláda měla poslancům představit strategii řešení uprchlické krize. Po hodinovém řečnění předsedy opoziční SPD Tomia Okamury se však všichni přítomní ministři rozhodli odejít ze sálu a schůzi tím ukončit.

„Někdy je v parlamentu potřeba reagovat i tak, že ukážete, jaké principy a hodnoty prosazujete,“ řekl k odchodu vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

„Ty lži, které tady pan Okamura šíří, se nedaly poslouchat. Bylo mi z toho až fyzicky zle,“ zhodnotil jeho vystoupení ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) na tiskové konferenci, kterou ministři po svém odchodu mimořádně svolali.

„Rozhodli jsme se odejít a ukončit toto žvanění Tomia Okamury. Není možné to tolerovat,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. „Tato schůze byla opět zneužita panem Okamurou k sebeprezentaci a vyvolávání nenávisti mezi lidmi,“ dodal ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

Okamura hovořil třeba o tom, že auta Ukrajinců nemají povinné ručení, a vyzval stát, aby platil povinné ručení za lidi žijící pod hranicí chudoby. Rozhovořil se i o ukrajinských Romech a podobně. Během svého projevu použil i několik peprnějších slov, za což ho předsedající schůze vyplísnil. Schůze je přerušena do středečního rána.

Bod, kde měli ministři informovat o vládní strategii, byl přitom svolán i na přání Okamurovy SPD. Poslanci se mu měli věnovat mezi 18. a 21. hodinou. Hned na začátku si však vzal slovo Okamura, který místo jasných otázek na ministry využil prostor spíš na šíření vlastních názorů na ukrajinskou krizi a lidi, kteří z Ukrajiny před válkou utíkají.

Na 18. hodinu se přitom do Sněmovny vydali všichni ministři, aby otázkám čelili. „Jdeme do Poslanecké sněmovny s hlavou vztyčenou. Jako vláda, která zvládla migrační vlnu takových rozsahů, se kterými nikdo nepočítal,“ říkal ještě během dne ministr Rakušan. Strategii měli před zákonodárci obhajovat jednotliví ministři podle svých gescí.

Dokument by měl řešit i problém posledních dnů, kdy do Česka míří zejména romští uprchlíci, u nichž není jisté, zda kromě ukrajinského pasu nemají třeba i ten maďarský.

Resort vnitra bude chtít problematiku řešit i na mezinárodní úrovni s Maďarskem a Ukrajinou. Podle Rakušana by mohlo dojít i ke změně ve vyplácení dávek. Zároveň policie začne lidi přicházející do Česka důkladněji prověřovat. „Budeme kontrolovat v pasech příchozích, zda skutečně obsahují razítko o překročení z Ukrajiny do Evropské unie. V prvních dnech jsme to nedělali, bylo to živelné,“ přiznal ministr.

„Tento týden budu jednat s maďarským ministrem vnitra a pošlu mu jasně formulovaný dopis, který bude jasně říkat, že musí rychleji probíhat lustrace na maďarské straně, aby u nás nemuseli čekat dlouho. Aby probíhala skutečně důkladně a nebyl ten problém posouván do České republiky,“ uvedl ministr.

Se svým ukrajinským protějškem pak hodlá řešit, aby se ukrajinská policie více věnovala případnému organizovanému zločinu. „Ten mnohdy lidi uvádí na cesty a slibuje jim něco, co nemůžeme splnit,“ uvedl s narážkou na to, že některé organizované skupiny začínají pořádat takzvanou dávkovou turistiku po Evropě.

„Zatímco v počátcích přicházely matky se dvěma dětmi a jednou igelitkou, teď se sem dostávají lidé, kteří mnohdy před válkou reálně neutíkají,“ dodal Rakušan.

Změny v dávkách?

Ke změně by podle něj mohlo dojít i ve vyplácení dávek. Na tom se dohodl i na úterním ranním jednání s představiteli krajů.

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD, 3PK) přišel s návrhem sjednocení výše dávek.

„Požádal jsem pana ministra, aby navrhl jednání o sjednocení výše dávek v jednotlivých evropských zemích, kterých se to týká. U nás uprchlíci dostanou pět tisíc korun na osobu, v Maďarsku je to podle mých informací 75 eur (v přepočtu necelých 1 900 Kč, pozn. red.). Za zvážení by stálo třeba i jejich odstupňování podle věku,“ řekl hejtman Seznam Zprávám.

Rakušan nastínil i možnost, že první finanční dávka by se mohla změnit na naturální, kdy by uprchlíci dostali základní potraviny.

Strategie podle Rakušana obsahuje nejen konkrétní odpovědnosti ministerstev či organizací, ale i konkrétní termíny jejich realizace. „Nemáme to vymyšleno od stolu. Jsou tu jasná pravidla. Třeba v gesci školství jsou dána tím, kdy budou probíhat zápisy dětí do škol a podobně,“ naznačil.

O konkrétních situacích budou ministři hovořit v 18 hodin na plénu Poslanecké sněmovny, kde budou odpovídat na dotazy poslanců.

Reklama

Doporučované