Hlavní obsah

Rakušan z vlády neodejde. Naznačil první možné náhradníky za Gazdíka

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ministr vnitra a předseda STAN Vít Rakušan.

Reklama

aktualizováno •

Ke konci ministra vnitra ve vládě vyzývají opoziční strany.

Článek

Rakušan odmítl požadavky opozice, aby odstoupil kvůli kauze Dozimetr, v níž je dnes již bývalý předseda pražské organizace STAN Petr Hlubuček podezřelý z přijetí úplatku a účasti na organizované zločinecké skupině.

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš Rakušana označil za „hlavu hydry“ a obvinil ho, že ovlivňoval vyšetřování.

„Nevidím důvod, abych odcházel z politiky. Důkazem, že policii do práce nezasahuji, je, že mohla provést ten zásah, který provedla tento týden,“ řekl k tomu Rakušan v pořadu Otázky Václava Moravce.

Rakušan dodal, že si váží rezignace ministra školství Petra Gazdíka, jehož jméno se v policejních dokumentech také objevilo. Gazdík v neděli dopoledne oznámil rezignaci jak na post ministra školství, tak na místopředsedu hnutí STAN. Poslancem zůstává.

Kriminalisté zjistili, že se Gazdík stýká s hlavní postavou kauzy a lobbistou Michalem Redlem. „Ve stínu toho, co byl Michal Redl zač, jaké mafiánské struktury podle všeho budoval, tak ty schůzky jsou nevysvětlitelné a vrhají špatné světlo na naši vládu a na naše hnutí,“ uvedl Rakušan.

Podle Rakušana není důvod, aby se měnila koaliční smlouva – hnutí STAN hledá nového kandidáta na Ministerstvo školství. „Zatím ta úvaha, že bychom si měnili resorty, není,“ dodal Rakušan. Strana podle něj v týdnu představí okruh možných jmen. Mezi kandidáty by podle něj mohl patřit například senátor Jiří Drahoš nebo senátor Miroslav Plevný.

Nový ministr

„Hnutí STAN na tom není dobře, já to vím a nesu za to zodpovědnost. Dobíhá nás naše minulost, kontakty s Michalem Redlem měl každý odmítnout,“ uvedl. Uvítal by prý, kdyby politickou odpovědnost vyvodil i europoslanec Stanislav Polčák, který s Redlem také komunikoval.

Sněm hnutí, který chtěl Rakušan svolat na podzim, se odehraje už o prázdninách. Tak, aby hnutí STAN mělo nové vedení už před komunálními volbami.

Rakušan také naznačil, že se blíží konec Romana Knapa v čele České pošty. Jak již dříve informovaly Seznam Zprávy, i on se s Redlem scházel.

Reklama

Doporučované