Hlavní obsah

Rittig se vrací. Jedná o prodeji letiště u Kladna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: ČTK, Seznam Zprávy

Ivo Rittig a jeho letiště kousek od Kladna.

Reklama

Známý podnikatel a lobbista Ivo Rittig se vrací na scénu. Dlouholetý zákulisní hráč spojovaný v minulosti hlavně s politiky ODS se řadu let bránil stíhání hned v několika kauzách a nyní obnovil byznys pod svým vlastním jménem.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Podnikatel Ivo Rittig se v minulém roce definitivně očistil od obvinění v posledních případech, kvůli nimž ho policie stíhala, a přestal skrývat své podnikání za jinými subjekty.

Nově na sebe začíná upozorňovat v případu kolem kladenského letiště u Velké Dobré. Podle informací Seznam Zpráv se už několik měsíců snaží areál s travnatou plochou o výměře 34 hektarů odprodat. Nedávno však začal zvažovat i možnost, že letiště zruší a že využije pozemky situované v těsném sousedství dálnice D6, po níž je to necelých 20 kilometrů na okraj Prahy, k jiným účelům.

Kdyby na nich bylo možné stavět – což v tuto chvíli nelze –, jejich tržní cena by se pohybovala někde kolem miliardy korun.

Sám podnikatel se ke svým záměrům u Kladna nakonec nevyjádřil, ač původně to přislíbil.

„Příteli, jsem se všemi dětmi a s rodinou v zahraničí a dnes mám narozeniny, takže jistě chápete, že těžko mohu komunikovat. Vracím se zítra a ozvu se,“ odepsal Rittig redaktorovi Seznam Zpráv ve středu 3. ledna.

Ani přes urgenci se ale už neozval a na otázky zaslané nejen formou SMS, ale i e-mailem neodpověděl.

Patnáct let spekulací

O Rittigovi jako skutečném majiteli letištních pozemků v katastru obce Velká Dobrá se v regionu spekuluje už zhruba patnáct let, ale jasné důkazy chyběly.

Jde o to, že firma Letiště Velká Dobrá, které nemovitosti patří, má sice oficiálně majitele v kyperské Larnace, ale po celou dobu bylo možné dohledat i vazby na Rittigovy právníky a další spřízněné osoby.

Jako skutečný majitel firmy Letiště Velká Dobrá byl donedávna uveden podnikatel Ferdinand Überall (v mezičase poslán soudem v jiné kauze do vězení spolu s advokátem Davidem Michalem).

Nová etapa nastala v průběhu loňského roku, kdy se jako skutečný majitel v příslušném registru objevil přímo Ivo Rittig.

To se týká i dceřiné firmy Blue Sky Airport, která letiště provozuje. V pozici jednatele je u obou společností nyní zapsána Rittigem vlastněná firma Corte Property se sídlem v jeho vile na pražských Vinohradech.

Loni zjara Ivo Rittig a jeho právníci rozjeli jednání o prodeji letiště. Jako o možném kupci se nejčastěji hovoří o podnikateli Igoru Šlajchrtovi, jehož firma Blue Sky Aviation se na letišti poblíž Kladna zabývá mimo jiné výcvikem pilotů a servisem letadel.

Igor Šlajchrt na přímý dotaz Seznam Zpráv uvedl, že o koupi areálu měl zájem už před pěti lety, kdy do Kladna přišel pomáhat s provozem, a že tento zájem trvá. Nic víc však k celé věci – právě kvůli probíhajícím jednáním o prodeji – říci nechtěl.

Pozemky ze státního statku

  • Ivo Rittig a jeho lidé se k pozemkům nedaleko Kladna dle dostupných informací dostali přes firmu Aelia Property, která před zhruba patnácti lety koupila za několik desítek milionů celý balík nemovitostí v konkurzním řízení, jež probíhalo v podniku Státní statek Křivoklát v likvidaci, který spadá pod Ministerstvo zemědělství.
  • Zmíněná firma Aelia Property (dnes nese název Gonura Property) měla sice oficiální vlastníky na Kypru a v Hongkongu, ale jednali za ni Rittigovi dlouholetí spolupracovníci Peter Kmeť a Karolína Babáková.
  • V balíku takto nakoupených středočeských pozemků převažovaly právě ty, které tvoří letiště ve Velké Dobré (další byly třeba v Příbrami). A právě tyto pozemky poblíž Kladna byly v roce 2010 vyčleněny do nové firmy Letiště Velká Dobrá.
  • Jak ukazují informace z katastru, firma Letiště Velká Dobrá v roce 2018 dokoupila od Aeroklubu Kladno za 15,5 milionu i hangáry a další objekty, které se na letišti nacházejí. Tím areál zcela ovládla.

Výpovědi a žádost na letecký úřad

Jaké jsou však aktuální zájmy Ivo Rittiga, jehož Seznam Zprávy v celé věci poprvé kontaktovaly už loni v červnu, není jasné.

Podle informací redakce se Rittigovi lidé na konci loňského roku zajímali i o možnost, že by letiště bylo zrušeno a rozsáhlé pozemky využity k jiným účelům.

Majitel areálu loni v listopadu vypověděl na letišti nájemní a podnájemní smlouvy a také se v té době obrátil s žádostí o ukončení provozu lokálního vzdušného přístavu na Úřad pro civilní letectví.

„Mohu potvrdit, že Úřad pro civilní letectví obdržel na konci roku 2023 podání ve věci ukončení provozování letiště Kladno,“ uvedl na dotaz redakce mluvčí úřadu Vítězslav Hezký s tím, že následně - s ohledem na zákonné požadavky - vyzvali žadatele k doplnění tohoto podání. Více podle Hezkého v tuto chvíli říci nelze.

Zrušit letiště, které je zaneseno v evidenci veřejných vnitrostátních letišť, není vůbec snadné. Zákon o civilním letectví výslovně uvádí, že majitel letiště je povinen zajistit jeho provozování. A pokud toho není schopen, musí letiště nabídnout k provozování státu. Obrátit by se v takové situaci měl na Ministerstvo dopravy.

Mluvčí Úřadu pro civilní letectví Hezký ve své odpovědi uvedl, že zánik letiště by nastal fakticky až v případě, kdy by se v dotčené lokalitě změnila územně plánovací dokumentace.

Rittigův právník u starosty

Jde o to, jak by se na využití travnaté plochy blízko dálnice dívali představitelé Středočeského kraje a také zastupitelé obce Velká Dobrá, v jejímž katastru pozemky o rozloze 34 hektarů leží.

Náměstek středočeské hejtmanky pro oblast regionálního rozvoje a územního plánování Jiří Snížek (Piráti) uvedl, že aktuálně platné Zásady územního rozvoje Středočeského kraje (ve znění účinném od 9. listopadu loňského roku) nevymezují v příslušné lokalitě „žádnou plochu ani koridor“, který by se týkal letecké dopravy.

„Případná změna regulativu je v rukou zastupitelstva obce Velká Dobrá,“ naznačil Snížek, kdo jediný by teď mohl charakter pozemků změnit.

+2

K pokusu oslovit obec Velká Dobrá, jak o něm mluví náměstek hejtmanky Snížek, nedávno skutečně došlo.

Starosta Velké Dobré Zdeněk Nosek redakci sdělil, že se na vedení obce na konci loňského října obrátil právní zástupce majitele letiště z pražské advokátní kanceláře Matzner. A to s dotazem, zda by bylo možné územní plán obce změnit.

„Ale bylo to jen neoficiálně, žádnou oficiální žádost jsme v této věci zatím nedostali,“ zdůraznil starosta. S tím, že o schůzce byli informováni všichni místní zastupitelé.

Faktor sysel

Starosta Nosek zároveň vyjádřil odhodlání celého zastupitelstva letiště zachovat.„Nedokážu si představit, že by se územní plán změnil. Samozřejmě po dalších komunálních volbách muže převládnout jiný názor, ale co mám ohlasy z obce, o takovou změnu tu nikdo nestojí,“ uvedl starosta Velké Dobré. Změnám brání i skutečnost, že na letišti se vyskytuje chráněná kolonie sysla obecného.

Jak si Zdeněk Nosek vybavuje, o možnosti zrušení letiště se poprvé začalo hovořit před zhruba patnácti lety. Bylo to tedy právě v době, kdy letištní pozemky získala firma Aelia Property s ještě mlhavými vazbami na Ivo Rittiga a jeho lidi.

Už tehdy se v obci mělo hovořit tom, že se někdo chystá pozemky využít ke stavbě rodinných domů nebo skladových hal. „Potom byl řadu let klid,“ podotkl starosta.

Až teď se téma vrací. Tentokrát už přímo v souvislosti s Ivo Rittigem.

Reklama

Související témata:

Doporučované