Hlavní obsah

Růžová rebelka. Kdo je žena, která dýchá na záda Ivanu Bartošovi

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Markéta Gregorová na celostátním fóru v Brně.

Reklama

Evropská politička, milovnice koček i prostořeká hudebnice. Piráti na víkendovém sjezdu vyjádřili nečekaně silnou podporu europoslankyni Markétě Gregorové.

Článek

Když si pirátka Markéta Gregorová na sobotním pirátském sjezdu řekla straníkům o místo předsedkyně, s odkazem na své vlasy a oblečení hovořila o „růžové revoluci“. Ta jí sice nevyšla – Ivan Bartoš zůstává nadále pirátským předsedou – výrazná europoslankyně se však stala místopředsedkyní.

„Mám energii, zkušenosti i politický instinkt k tomu, abych rozpoznala, kde nemáme uhýbat a slevovat ze svých nároků,“ řekla straníkům v projevu ve zjevné narážce na pirátskou účast ve vládě.

Ve volbě předsedy dostala 300 hlasů, což je podpora o síle, která Bartošovské křídlo strany překvapila. Je to pro předsedu Bartoše (který získal 569 hlasů) jasný vzkaz – nás, co jsme nespokojení, je čím dál víc a je třeba s námi počítat.

Kdo je vlastně Markéta Gregorová, která teď bude ve vedení strany reprezentovat kritickou část strany? U Pirátů je necelých třináct let, členkou se stala hned ve svých osmnácti. Mezi mediálně známé figury patří především v posledních letech.

Od začátku se stavěla proti vstupu do současné vlády -–ostatně i na tomto sjezdu kandidovala s výzvou, aby strana připravila strategii, jak případně Fialův kabinet opustit. Na Celostátním fóru v Brně na přímé otázky, zda mají Piráti ve vládě zůstat, odpovídala: „V tuto chvíli ano“.

Rodačka z Mostu, která právě tuto neděli slaví jedenatřicáté narozeniny, si dle svých slov Piráty našla sama, ještě když bydlela na severu Čech.

„Bylo mi sympatické, že si jako jediná strana všímá technologického pokroku a soustředí se na budoucnost,“ říká k svým počátkům. Na krajskou schůzi brněnských Pirátů ji přivedl její spolužák z Masarykovy univerzity Tomáš Vymazal – pozdější poslanec, který se proslavil těžbou kryptoměn ve sněmovním bytě.

„Byla to náhoda, řešili jsme spolu nějaké problémy s přihláškou,“ vzpomíná. S Gregorovou jsou prý kamarádi stále, ostatně o víkendu jí dal v předsednické volbě hlas.

Do Evropy

Vymazal byl tehdy členem zahraničního odboru strany, Gregorová se v práci pro stranický odbor našla, postupně ho převzala a několik let vedla.

U evropské politiky už zůstala – jednu dobu vedla Evropskou pirátskou stranu, od roku 2019 zasedá v europarlamentu. Ostatně to navazuje i na její vzdělání, na brněnské Masarykově univerzitě vystudovala mezinárodní vztahy a evropská studia.

„Když se zeptáte libovolného občana Gruzie, co pro něj představuje Evropský parlament, tak je to ta holka s růžovými vlasy, protože to je ten člověk, který přispívá k tomu, aby v těch zemích jejich vlády bojovaly proti korupci, aby se snažily přijímat evropské hodnoty, aby se k nám přibližovaly,“ popisuje práci své kolegyně z europarlamentu Mikuláš Peksa.

„Ty země procházejí tím, čím jsme prošli my Češi, když jsme po roce 1989 začínali v předpokoji Evropy a byli jsme velmi vděční těm, kdo nám pomohli,“ dodává. Sama Gregorová ze své práce v Evropě pak vyzdvihuje vyslání mise evropského parlamentu na Tchaj-wan, které iniciovala.

Čerstvá pirátská místopředsedkyně má ale zkušenost i z komunální politiky, která svým způsobem ovlivnila i její budoucí působení v Pirátské straně.  V roce 2018 se dostala do brněnského zastupitelstva a mířila na post radní pro kulturu.

Jenže do rady nakonec nevstoupila – nelíbila se jí koalice s tamní ODS. Je třeba zdůraznit, že šlo o tu ODS, v níž za zákulisní nitky tahal Pavel Blažek, místními politiky přezdívaný Don Pablo. Hned následující rok pak Gregorová rezignovala i na post zastupitelky.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Markéta Gregorová se usmívá po zvolení.

Dnes je to právě ona, kdo je nejhlasitějším kritikem spojením s ODS a Pavlem Blažkem na celostátní úrovni. Letos se i na její popud hlasovalo o tom, že by Piráti měli Blažka po večírku s Martinem Nejedlým donutit k rezignaci, případně protlačit jeho odvolání.

Vedení strany ovšem navzdory přání členů do ostré konfrontace nešlo, což část strany nelibě nese. A Gregorové v této věci dávají za pravdu i někteří Piráti, kteří jinak členství ve vládě fandí.

Specifický humor

Ve straně má Gregorová pověst člověka se specifickým smyslem pro humor. Jednu dobu například jako nadšená chovatelka koček vítala diváky svého youtubového kanálu slovy „mňau, lidi“ – ve zjevné narážce na Čau lidi Andreje Babiše. Svůj kandidátský projev i teď v Brně zakončila pozdravem „čauky mňauky“.

Humor ji ostatně podle jejích vlastních slov spojuje i s předsedou strany Ivanem Bartošem. „Je to vtipný člověk, stejně jako já, ale náš smysl pro humor nemusí všem vyhovovat,“ prohlásila o něm v roce 2019 v rozhovoru pro Deník.

Bartoš, se kterým teď bude zasedat ve vedení strany, si to dnes úplně nemyslí: „Některým vtipům úplně nerozumím. Mám o pět let starší ségru a pět let je generační propast v tom, co někdo vnímá jako legrační,“ míní.

Takto si Piráti volili nový směr. Podívejte se:

+13

Ve svém projevu je podle něj Gregorová autentická. „Někdy to má své výhody. Ale někdy v mediálním prostoru, který má tendence si to vykládat si po svém, to může být na škodu,“ dodává znovuzvolený šéf strany.

Minulost mu dává za pravdu. Gregorové se dodnes vrací například fotografie z demonstrace proti sexuálnímu násilí s transparentem „Chceš p***t“.

S nepochopením se setkala i jedna z jejích písniček – politička je známá zpěvem a hrou na ukulele, účinkuje dokonce v kapele Definitivní ententýk. Textem „vymyslete už konečně drogu snů“ se záběry, na nichž šňupá bílý prášek, nadzvedla spoustu kritiků. Ale ani část členů to nevidělo rádo, protože s předsudky o straně narkomanů se musí potýkat dlouhodobě.

Reklama

Doporučované