Hlavní obsah

Senátor Pirk opustil protivládní iniciativu, v níž figuroval spolu s Rajchlem

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Kardiochirurg Jan Pirk se loni stal senátorem koalice Spolu na Praze 10. Do voleb jej vyslala TOP 09.

Reklama

Lékař a senátor Jan Pirk požádal o výmaz svého podpisu pod Chartou 2022, která kritizuje přístup k potlačení covidové pandemie a na níž politicky vyrostl šéf protivládní strany PRO Jindřich Rajchl.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Kardiochirurg Jan Pirk se loni stal senátorem za vládní koalici Spolu, do voleb jej vyslala TOP 09. Zároveň se ale objevuje poblíž lidí, kteří vystupují proti stranám koalice Petra Fialy.

Jako signatář podpořil iniciativu Charta 2022, která se stala zárodkem pro novou stranu Právo Respekt Odbornost (PRO) právníka Jindřicha Rajchla. Právě on stál za poslední protivládní demonstrací, která v březnu vyústila násilnou potyčkou s policií před budovou Národního muzea. Mnozí účastníci se netajili proruskými názory.

Pirk podpořil i křest knihy epidemiologa Jiřího Berana, který je vedle Rajchla či 1. místopředsedy PRO Tomáše Nielsena dalším mluvčím Charty 2022. A zároveň kritikem současné vlády:

„Také vám dělá starosti naše současná vláda? Všimli jste si, že je schopná vyvolat spokojený úsměv jenom na rtech nikým nevolených byrokratů v Bruselu, ale hluboké vrásky na čele našich spoluobčanů? Přijďte, prosím, na demonstraci proti morální bídě našich představitelů na Václavské náměstí,“ zval Beran v březnu na protest v centru hlavního města.

Senátor Pirk se hájí, že s Beranem, jehož by Rajchl v budoucnu rád viděl jako prezidenta, spolupracuje pouze odborně.

„Ta kniha je apolitická. Laicky vysvětluje principy očkování. U nás v IKEM jsem ji ukazoval, je zájem, abychom ji pro zájemce v nemocnici prodávali,“ říká o Beranově knize.

„Politické názory pana Berana mi jsou jedno, neřeším to. Uznávám ho jako odborníka. Vůbec aktivity pana Rajchla nesleduji, kapitolu covidu jsem skončil,“ řekl Seznam Zprávám bývalý přednosta Kardiocentra a Kliniky kardiovaskulární chirurgie IKEM.

Vymažte mě

Projekt Charty 2022 vznikl loni v březnu, platforma kritizovala opatření proti covidové pandemii. Tou dobou už bezpečnostní nařízení proti šíření covidu uvadala a pozbývala platnosti.

Jedním z hlavních iniciátorů akce byl právník a sportovní komentátor Jindřich Rajchl, dnes předseda strany PRO. Ostatně Rajchl tehdy na sebe zaregistroval i doménu Charty 2022.

Na dotaz, proč jako reprezentant vládní koalice figuruje mezi signatáři této platformy, Pirk uvedl, že projekt sledoval jen v době covidové pandemie.

„Vůbec to nesleduji, tehdy jsem to podpořil. To mi dáváte dobrý podnět, zjistím, jak bych se mohl z iniciativy vyškrtnout. S demonstracemi nesouhlasím, neúčastním se jich. Plně stojím za touto vládou, byť jí vytýkám, že nedokáže prezentovat a komunikovat své výsledky a kroky,“ sdělil Pirk.

V reakci na to senátor odeslal žádost o stažení jeho podpisu. Dnes už Pirkovo jméno mezi podepsanými nefiguruje.

„Naštěstí je tato doba za námi a současná vláda se snaží minimalizovat důsledky této doby, což je jistě spojeno s obtížemi, za které ale sama mnohdy nemůže. Protože s rétorikou používanou v současné době některými mluvčími nesouhlasím, žádám, abych byl ze seznamu signatářů vymazán,“ vyzval Pirk na konci minulého týdne mluvčího Charty 2022 a místopředsedu PRO Nielsena.

Vedení TOP 09 Pirkův krok uvítalo. „Jsem z toho trošku překvapený. Jsem ale rád, že se pan profesor nechal vyškrtnout. Že se na tom seznamu ocitl, mohla být i určitá naivita. Doufám, že si to pan profesor hodnotově porovnal, a jsem rád, že došel k takovému rozhodnutí,“ řekl Seznam Zprávám senátor a 1. místopředseda TOP 09 Tomáš Czernin.

Kongres a lyže

Senátor Pirk v březnu chyběl na inauguraci prezidenta Petra Pavla. Šéf horní komory Miloš Vystrčil tehdy jeho absenci pro Blesk omlouval slovy: „Vím, že profesor Jan Pirk bude operovat v Rakousku se svými rakouskými kolegy a bohužel to nasmlouval v době, kdy nevěděl, že 9. března bude inaugurace. Je mu to velmi líto.“

Jenže situace byla poněkud odlišná, Pirk totiž neoperoval. Účastnil se kongresu v rakouských Alpách, kde vedle odborných přednášek i lyžoval.

„Byl jsem na služební cestě v Rakousku, bylo to dávno domluvené. Jezdím tam snad 40 let. Neoperoval jsem, ale seznamoval jsem je s operací, kterou dělám. Ukazoval jsem výsledky z operace v Innsbrucku na videu. Měli jsme tam takzvanou wet-lab, učil jsem je to dělat na preparátu srdce. Přednášku jsem měl přesně ve čtvrtek, v den inaugurace,“ popsal.

S prezidentem Pavlem dle svých slov o absenci mluvil, ubezpečil, že nechyběl z politických důvodů. „Ti, co nejsou na kongresu, lyžují. Jsou tam lékaři z celé Evropy a USA. Také jsem v sobotu a neděli lyžoval. Byl jsem podporovatel pana prezidenta, podpořil jsem ho v kampani, byl jsem tam i při vyhlášení voleb v Karlíně. Omluvil jsem se mu, že mám dávno domluvenou prezentaci pro vídeňské kolegy v Rakousku,“ dodal Pirk.

Předseda Senátu dodal, že posun ve vysvětlení Pirkovy absence na prezidentské inauguraci vznikl u něho. „Věděl jsem, že jede do Rakouska za svými kolegy. Pokud jsem řekl, že jede operovat, tak jsem si to asi omylem přimyslel. Chyba na mé straně. Máme spolu dobré zkušenosti, běželi jsme teď spolu půlmaraton a právě jsme si říkali, že jsme rádi, že Petr Pavel porazil Andreje Babiše,“ popsal Vystrčil.

O angažmá Pirka s Chartou 2022 prý nevěděl. „Víte, tito lidé jsou lovci jmen, kdo ví, za jakých okolností podpis pana Pirka získali. Občas se dostanete do složité situace, ani nevíte jak. Já dám na to, jak se mi s ním spolupracuje, a v tom nevidím žádný problém,“ dodal předseda Senátu.

Reklama

Doporučované