Hlavní obsah

Sněmovna si připomíná Václava Havla. V předsálí visí exprezidentův portrét

Foto: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Ve Sněmovně je nově v předsálí velká fotografie Václava Havla.

Reklama

Poslanci nově chodí do jednacího sálu kolem velké fotografie prvního českého prezidenta Václava Havla.

Článek

Fotografie Václava Havla v předsálí jednacího sálu Sněmovny je připomínkou nadcházejícího desátého výročí exprezidentovy smrti, které připadá na tuto sobotu. Bývalý prezident zemřel 18. prosince v roce 2011.

„Tento týden si připomínáme deset let bez Václava Havla, který je neodmyslitelně spjat také s Poslaneckou sněmovnou,“ uvedla pro Seznam Zprávy předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová. Umístění fotografie je její iniciativou.

„V roce 1993 byl tady zvolen 1. českým prezidentem a Sněmovna také v roce 2012 přijala zákon, že se zasloužil o svobodu a demokracii. Proto si jej před jednacím sálem budeme po celý týden připomínat a v samotný den výročí jeho smrti chystám další uctění jeho odkazu,“ doplnila Pekarová Adamová.

Foto: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Zákon o zásluhách Václava Havla.

Také budovu krajského úřadu v Brně zdobí velkoformátová fotografie bývalého prezidenta Havla doplněná o jeho podpis s charakteristickým srdcem. Fotka na fasádě zůstane do začátku příštího roku.

„Vždy mi přišlo líto, že při různých Havlových nebo státních výročích visí v Praze na Národním muzeu velkoplošná fotografie, stala se už takovým symbolem, a že Brno nic podobného nemá,“ řekl ČTK krajský zastupitel Michal Doležel (zvolen za Spolu pro Moravu).

Reklama

Doporučované