Hlavní obsah

SOCDEM dostala od sponzora Pavlovy prezidentské kampaně tři miliony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Předseda sociální demokracie Michal Šmarda.

Reklama

Strana je v současnosti mimo Sněmovnu. Peníze od miliardáře jí mají pomoci přilákat nové, mladé tváře.

Článek

Sociální demokraté dostali třímilionový dar od Jana Barty, jednoho z klíčových sponzorů prezidentské kampaně Petra Pavla. Jde o nejvyšší možnou částku, jakou může politická strana jako dar přijmout.

Suma se na transparentním účtu objevila během středy, dar Seznam Zprávám potvrdil předseda partaje Michal Šmarda.

„Peníze jsou určené na kampaň, která má přivést mladé lidi k sociálnědemokratické politice a do SOCDEM,“ nastínil.

Investor do IT a miliardář Jan Barta už v červenci přislíbil půl milionu think tanku sociálních demokratů - Masarykově demokratické akademii.

„Považuji ji za klíčovou myšlenkovou líheň pro SOCDEM a mám důvěru v pana Špidlu a pana Eichlera,“ vysvětlil tehdy svou motivaci.

Jan Barta patří v posledních letech k nejvýznamnějším politickým sponzorům. Před sněmovními volbami v roce 2021 finančně podpořil koaliční strany ve spojení proti hnutí ANO, v těch prezidentských zase dotoval kampaň Petra Pavla.

Po jeho zvolení prohlásil, že je ochoten podpořit i sociální demokraty, protože podle něj je třeba, aby na politické scéně fungovala standardní levicová strana, která bude nárazníkem proti populismu a extremismu.

V rozhovoru pro Seznam Zprávy tehdy uvedl, že obrozenou SOCDEM vnímá jako konkurenci ANO, SPD a KSČM.

Socialisté se sice díky prodeji Lannova paláce v Hybernské ulici v centru Prahy dostali ze stomilionových dluhů, vypočítali si ale, že na návrat do sněmovních lavic budou potřebovat 80 až 100 milionů korun.

Reklama

Doporučované