Hlavní obsah

Středulova výzva nezabrala. Protest využili politici i dezinformátoři

Foto: Michal Sula, Seznam Zprávy

Hlavní tvář pondělních protestů Josef Středula.

Reklama

Demonstrace původně na podporu pracovníků školství přilákala kromě velkých odborových svazů i dezinformátory a politické strany, které se na akci chtěly zpropagovat. Byť je šéf odborářů Josef Středula požádal, ať to nedělají.

Článek

Několik odborových svazů svolalo na pondělní poledne do centra Prahy demonstraci, kterou chtěli podpořit stávku svolanou původně pracovníky ve školství. Do pozice hlavní tváře stávky a demonstrace se pasoval předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula.

I při jeho malé postavě bylo šedovlasého muže s červenou šálou všude plno. K Rudolfinu, odkud vycházel průvod směrem k Malostranskému náměstí, odborářský předák dorazil před tři čtvrtě na dvanáct.

Byť, jak ještě před začátkem akce řekl novinářům, požádal politické strany, aby demonstraci podpořily, ale nebraly si s sebou žádné vlastní symboly, většina politiků ho nevyslyšela. Jako první si před Rudolfinum přišli s plachtou zapózovat členové hnutí Přísaha, posléze se mezi demonstranty začali houfovat sociální demokraté se svými vlajkami a později i komunisté, kteří nad hlavou mávali rudými vlajkami a rukávy si bojovně označili rudými šátky s logem KSČM. Jejich šéfka Kateřina Konečná v davu ochotně pózovala na selfíčkách s mladými odboráři.

„Nevadí mi, že tu jsou. Levice má své místo na politické mapě a bojuje za lidi,“ říká mi prošedivělá žena, která přišla demonstraci podpořit s manželem a synem, na dotaz, jestli jí nevadí, že se strany propagují na demonstraci svolané odbory.

Mezi odboráře na Malostranské náměstí nakonec dorazil i ministr práce a sociálních věcí Marián Jurečka (KDU-ČSL), který svoji účast přislíbil v pondělí ráno. „Doporučoval bych mu raději nechodit,“ řekl předtím Středula. Jurečka jeho výzvu nevyslyšel a mezi protestující se vmísil a ještě desítky minut po skončení akce před kavárnou na Malostranském náměstí diskutoval se seniory o cenách energií nebo důchodové reformě.

Foto: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

Ministr Marian Jurečka mezi demonstranty. Na kus řeči za ním zašel i bývalý ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Jeden ze seniorů mu nutí transparent s heslem „nechceme velkou důchodovou loupež“. Tu ministr s díky odmítá. „Já vám to nebudu brát, možná že to dneska ještě užijete,“ vysvětlí mu. Seniorům, kteří se kolem něj shluknou, zároveň řekne, že odboráře na pondělí pozval na ministerstvo. „Oni to odmítli,“ pokrčí rameny.

Podle Středuly žádná nabídka nepřišla. „Vláda nás měla pozvat, zavolat nám, abychom mohli dohodnout to, co lidi štve. Na to jsme připraveni kdekoliv a kdykoliv,“ řekl.

Kromě politiků demonstrace přilákala i řadu postaviček české dezinformační scény. Živě z ní vysílali třeba minulý týden obviněný malíř pokojů Jakub Netík, kterému za vyhrožování vládě a ministru vnitra Vítu Rakušanovi (STAN) hrozí až tři roky ve vězení.

Na Malostranském náměstí pak těsně vedle pódia po celou dobu demonstrace postává předseda hnutí PRO Jindřich Rajchl. Na pódium se nedostane.

Mezi protestující se přišel podívat i exekucemi zatížený aktivista Ondřej Thor, který se od léta snaží kempováním před úřadem vlády přesvědčit vládu k demisi. U pódia se snažil přesvědčit odborové předáky, aby mu pomohli vládu svrhnout a přišli příště s průvodem před její sídlo. Odboráři ho vesměs odbyli.

Foto: Michal Sula, Seznam Zprávy

Srocení aktivistů. Vedle odborářského pódia postával Jindřich Rajchl, v dřepu vedle něj aktivista Ondřej Thor.

„Každý, kdo má možnost, přijde. My se snažíme jejich výskyt eliminovat, pokud to jen trochu jde, ale nemáme právo je vyhodit,“ řekl Středula Seznam Zprávám na dotaz, jestli mu nevadí, že se na akci různě přiživují postavy dezinformační scény.

Jednoho z nich, blogera Daniela Sterzika, který si říká Vidlák a který je pravidelným hostem streamů a vysílání dezinformačních médií, odboráři dokonce pozvali na pódium, kde ho nechali promluvit. Sterzik v minulosti šířil třeba vymyšlený příběh o tom, že elektrikáři od distributora chodí lidem odpojovat elektroměry

„Já jsem ho nepozval. To je zodpovědnost Asociace samostatných odborů, naši byli pouze odboroví řečníci,“ řekl k tomu Středula.

Premiér Petr Fiala (ODS) vzkázal odborářům, že jim nejde o úspory, ale o vlastní politické ambice. To Středula i jeho kolegové kategoricky odmítli. „Nevím, podle čeho se to posuzuje. Pravděpodobně podle toho, že někdo někam kandiduje. Jak tady jsme, nikdo z nás nikam nekandiduje. Ať nás neposuzují podle sebe,“ uvedl odborářský šéf.

Krátce po druhé hodině demonstrace končí, protestující se rozcházejí. „Já se teď půjdu někam najíst a napít a poté budu pokračovat v práci v kanceláři a večer mě čekají ještě mediální povinnosti,“ rozloučil se na Malostranském náměstí odborářský šéf. A připustil, že během toho bude dál čekat na smsku nebo pozvání od vlády.

Reklama

Doporučované