Hlavní obsah

Svoboda dostal výtku a pojede s Černochovou za Ukrajinci

Olympionik David Svoboda

Reklama

Sportovec David Svoboda skončí v Komisi sportovců Českého olympijského výboru a dostane za své výroky i písemnou důtku. Zároveň si pojede popovídat s ukrajinskými vojáky na Libavou.

Článek

Bývalý olympionik a člen pražské Dukly David Svoboda dostane písemnou důtku za své výroky v České televizi týkající se startu ruských a běloruských sportovců v mezinárodních soutěžích či na olympiádě a relativizace války na Ukrajině. Svoboda zároveň pojede za ukrajinskými vojáky na Libavou, aby si vyslechl jejich příběhy.

Ministerstvo obrany to oznámilo poté, co se Svoboda sešel s ministryní Janou Černochovou (ODS) a s ředitelem ASC Dukla Pavlem Bencem.

„Voják má povinnost chovat se i mimo službu tak, aby neohrozil vážnost a důvěryhodnost ozbrojených sil,“ vysvětlil Benc své rozhodnutí v tiskové zprávě zveřejněné ministerstvem.

Svoboda, který má hodnost nadporučíka, rovněž skončí v Komisi sportovců ČOV, jejíž stanoviska ve zmiňovaném rozhovoru v ČT přišel coby předseda původně představovat.

„Dvojrole profesionálního vojáka a zástupce sportovců v komisi nejde dohromady, proto jsem se rozhodl na členství rezignovat. Nejsem advokát Ruska a mrzí mě, že má neobratná vyjádření mohla poškodit armádu a resort obrany,“ řekl k tomu olympijský vítěz v moderním pětiboji, který nyní působí jako trenér tohoto sportu.

Jak se David Svoboda obhajoval?

Olympionik David Svoboda v rozhovoru obhajuje své názory na rezoluci OSN o ruských zločinech či o možném startu ruských a běloruských sportovců v mezinárodních soutěžích.

„Nejde o postih“

Ministryně Černochová Svobodu za jeho slova zkritizovala ihned po vysílání pořadu. Nyní v tiskové zprávě uvedla, že se Svobodou dlouze hovořila o tom, že ministerstvo a armáda podporují Ukrajinu a nesouhlasí s tím, aby ruští a běloruští sportovci startovali na olympijských hrách, když jejich ukrajinští kolegové umírají ve válce rozpoutané Ruskem.

„Tento jednotný postoj očekávám od všech vojáků. Dohodli jsme se, že spolu pojedeme za ukrajinskými vojáky na Libavou. Abychom si společně vyslechli jejich příběhy o tom, čeho se Rusko na Ukrajině dopouští,“ řekla ministryně.

Dodala, že nejde o postih za názor, ale za nedodržení toho, jak by měl profesionální voják na veřejnosti vystupovat.

Olympijský vítěz překvapil ve středu rozhovorem v České televizi, kde hovořil o anketě mezi českými sportovci, v níž se vyjadřovali k tomu, zda připustit ruské a běloruské sportovce do kvalifikací a na olympijské hry.

Svoboda se v něm dopustil výroků, kterými rozčílil řadu českých sportovců. Řekl třeba větu, že „první obětí každého válečného konfliktu je pravda, máme spoustu informací, někdy protichůdných“. Nebo že rezoluce OSN o tom, že Rusko je agresorem, může být mýlka.

Reklama

Doporučované